back to top
28.7 C
Athens
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026

Oι ασφαλιστικές της Ευρώπης παίρνουν θέση στο ζήτημα της νομισματικής πολιτικής

Την δική της θέση παρουσιάζει η Insurance Europe στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΕΚΤ που αφορά την συνεχιζόμενη αναθεώρηση της στρατηγικής της. Η Insurance Europe σχολιάζει σχετικά ότι τα επιτόκια είναι πολύ σημαντικά για τον ασφαλιστικό κλάδο καθώς επηρεάζουν την προσφορά προϊόντων και γενικότερα  τους δείκτες φερεγγυότητας τους.

Ο ασφαλιστικός κόσμος λέει “ναι” στη χαλαρή νομισματική πολιτική εκτιμώντας πως ήταν η κατάλληλη αντίδραση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο ο χαρακτήρας των εν λόγω χαλαρών μέτρων πρέπει να είναι προσωρινός, τονίζει.

- Advertisement -

Με την πανδημία να επηρεάζει σοβαρά την οικονομία, οι απαντήσεις πρέπει επίσης να είναι έγκαιρες, στοχευμένες και ισχυρές, εκτιμά η Insurance Europe, σύμφωνα με το asfalisinet.gr.

Η επανεξέταση της στρατηγικής της ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την εξάλειψη  των χαλαρών μέτρων νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατό. Οι συμμετέχοντες στην αγορά και οι κυβερνήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

- Advertisement -

Η  ασφαλιστική βιομηχανία σημειώνει επίσης ότι:

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αξιολογήσει διεξοδικά τον αντίκτυπο των πολιτικών της σχετικά με τα επίπεδα επιτοκίων και τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση και τις συντάξεις των καταναλωτών. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός σε μέτρια επίπεδα και τα αρνητικά επιτόκια, καθώς και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες και κατά περιόδους άσκοπες άκαμπτες ρυθμίσεις, οδηγούν σε τεράστιες επιπτώσεις ανακατανομής εις βάρος των παραδοσιακών αποταμιευτών.

Η εστίαση σε άλλους τομείς πολιτικής δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμβιβασμούς με την εντολή της σταθερότητας των τιμών. Υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής νομισματικής πολιτικής, εάν άλλοι στόχοι πολιτικής έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Η αναθεώρηση του Solvency II πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις δεδομένου ότι η πολιτική χαμηλού επιτοκίου της ΕΚΤ ενισχύει τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί με το πλαίσιο και τα εμπόδια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα για τους ασφαλιστές που παρέχουν μακροπρόθεσμα προϊόντα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Θα ήταν ευπρόσδεκτη περισσότερη διαφάνεια των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το σύγχρονο αυτοκίνητο δεν ολοκληρώνεται πλέον στο εργοστάσιο

Ο M. Katsumata, GAC International, εξηγεί πώς το λογισμικό επαναπροσδιορίζει την έννοια της ποιότητας και η AION μεταφέρει αυτή τη νέα φιλοσοφία στην Ευρώπη

Generali: Ισχυρά αποτελέσματα το α΄ 6μηνο παρά τις φυσικές καταστροφές

Εξαιρετική ανάπτυξη κατέγραψε ο Όμιλος σε λειτουργικά και προσαρμοσμένα καθαρά αποτελέσματα, με συμβολή από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες

Επίδειξη ισχύος από την Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας €4,87 δισ.

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz, με την ανακοίνωση ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Φυσικοθεραπεία: Η κίνηση ως βασικό εργαλείο πρόληψης και αποκατάστασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Εκστρατεία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών με στόχο την ενσωμάτωση της κίνησης στην καθημερινότητα

Νέο Κέντρο Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Θεραπείες που αποτελούν την αιχμή της σύγχρονης ιατρικής για σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και σπάνιες γενετικές παθήσεις

Ανασφάλιστα ΙΧ: Αυστηρό πλαίσιο ελέγχων με όπλο την AI

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί δύο νέα Γραφεία Διοικητικών Ελέγχων, αλλά –για πρώτη φορά– και ένα σύστημα ΤΝ για εξέταση ενστάσεων

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τα αυξημένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Αν έγιναν έγκαιρα όσα και όπου χρειάζονταν διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΕΑ