back to top
27 C
Athens
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026

Marsh JLT: Κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού κινδύνου φέτος – και λόγω κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στο να «χτυπήσει κόκκινο» το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου παγκοσμίως φέτος,  με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν αύξηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση της έκθεσης για το πολιτικό ρίσκο (Political Risk Map 2020: Mid-Year Update)  που εξέδωσε ο μεσιτικός κολοσσός Marsh JLT, και οι 197 χώρες για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία εμφάνισαν αύξηση στους δείκτες πολιτικού ρίσκου για το α’ εξάμηνο του έτους. Για το 2019, αντίστοιχη αύξηση είχε καταγραφεί σε μόνο 60 χώρες. Επιπροσθέτως, πολύ μεγαλύτερη ήταν και η ένταση της αύξησης.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτικού κινδύνου, εισάγοντας νέες δυναμικές και επιταχύνοντας υφιστάμενα γεωπολιτικά mega-trends, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός και η μετάβαση σε μια πολυπολική τάξη πραγμάτων. «Τους επόμενους μήνες, πολλοί κίνδυνοι μπορεί να ενταθούν λόγω της πανδημίας, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα εγχώρια προβλήματα, ρίχνοντας το βάρος σε μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, σενάριο που αυξάνει τις πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων», σημειώνεται.

- Advertisement -

Η Marsh JLT επισημαίνει ότι ο COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για την εξάπλωση του ιού. Η εταιρεία θεωρεί ότι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κινεζική Huawei) κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», καθώς οι χώρες υφίστανται γεωπολιτικές πιέσεις να «διαλέξουν πλευρά». Η έκθεση τονίζει ότι ότι η ένταση οξύνεται και μεταξύ Κίνας-Ινδίας, Βορείου και Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ-Ιράν.

Ένα άλλο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι σε πολλές χώρες είδαμε κύματα διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μετά από τον θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ που «γέννησε» το κίνημα Black Lives Matter.

Επιπροσθέτως, μετά από τα πολύμηνα lockdown ελέω Covid, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής καθώς οι πολίτες αξιολογούν το πώς χειρίστηκε η κάθε κυβέρνηση την πανδημία. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος διαδηλώσεων για χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ:

Σχετικές δημοσιεύσεις

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Το 2026 ως έτος-ορόσημο πολιτικής αβεβαιότητας – Οι εκλογές σε 41 χώρες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό

Ανάλυση της Coface για εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

EY: Ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μεγαλώνει μαζί τις προσδοκίες των πελατών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει και η ανάπτυξη της ΤΝ, σύμφωνα με την έκθεση «2026 EY Global Wealth Management Industry Report

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market