back to top
22.9 C
Athens
Τετάρτη 27 Μαΐου 2026

Marsh JLT: Κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού κινδύνου φέτος – και λόγω κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στο να «χτυπήσει κόκκινο» το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου παγκοσμίως φέτος,  με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν αύξηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση της έκθεσης για το πολιτικό ρίσκο (Political Risk Map 2020: Mid-Year Update)  που εξέδωσε ο μεσιτικός κολοσσός Marsh JLT, και οι 197 χώρες για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία εμφάνισαν αύξηση στους δείκτες πολιτικού ρίσκου για το α’ εξάμηνο του έτους. Για το 2019, αντίστοιχη αύξηση είχε καταγραφεί σε μόνο 60 χώρες. Επιπροσθέτως, πολύ μεγαλύτερη ήταν και η ένταση της αύξησης.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτικού κινδύνου, εισάγοντας νέες δυναμικές και επιταχύνοντας υφιστάμενα γεωπολιτικά mega-trends, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός και η μετάβαση σε μια πολυπολική τάξη πραγμάτων. «Τους επόμενους μήνες, πολλοί κίνδυνοι μπορεί να ενταθούν λόγω της πανδημίας, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα εγχώρια προβλήματα, ρίχνοντας το βάρος σε μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, σενάριο που αυξάνει τις πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων», σημειώνεται.

- Advertisement -

Η Marsh JLT επισημαίνει ότι ο COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για την εξάπλωση του ιού. Η εταιρεία θεωρεί ότι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κινεζική Huawei) κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», καθώς οι χώρες υφίστανται γεωπολιτικές πιέσεις να «διαλέξουν πλευρά». Η έκθεση τονίζει ότι ότι η ένταση οξύνεται και μεταξύ Κίνας-Ινδίας, Βορείου και Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ-Ιράν.

Ένα άλλο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι σε πολλές χώρες είδαμε κύματα διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μετά από τον θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ που «γέννησε» το κίνημα Black Lives Matter.

Επιπροσθέτως, μετά από τα πολύμηνα lockdown ελέω Covid, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής καθώς οι πολίτες αξιολογούν το πώς χειρίστηκε η κάθε κυβέρνηση την πανδημία. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος διαδηλώσεων για χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το 2026 ως έτος-ορόσημο πολιτικής αβεβαιότητας – Οι εκλογές σε 41 χώρες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό

Ανάλυση της Coface για εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Η Marsh McLennan από τον Ιανουάριο του 2026 γίνεται… Marsh

Αλλαγή και στον χρηματιστηριακό δείκτη, ενώ η νέα μονάδα Business and Client Services (BCS) θα ενισχύσει την προηγμένη εξυπηρέτηση πελατών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων: Αυξημένη κατά 7,3% η παραγωγή το 2025

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ για τους βασικούς δείκτες του κλάδου

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων ο Σπύρος Κροκίδης

«Η τεχνογνωσία και η εμπειρία του ενισχύουν την ηγετική μας ομάδα και αποτελούν εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε ο CEO της εταιρείας Ν. Μακρόπουλος

Κλινική μελέτη δείχνει νέα δεδομένα για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η πρωτοποριακή μελέτη CLIMEDIN αποδεικνύει ότι η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών

Όταν το κράνος φαίνεται άθικτο αλλά δεν προστατεύει πλέον!

Το θέμα ανέδειξε με ενημερωτική παρέμβαση η Apeiron Insurance Project

Sofos Insurance Agency: Ταξίδι επιβράβευσης πωλήσεων στη μεσαιωνική Μπριζ

Θρ. Σοφός: «Επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, με συνεργασία και ομαδική δουλειά, απέδειξαν ότι μπορούν να επιτύχουν κάθε στόχο»