back to top
31.5 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026

Marsh JLT: Κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού κινδύνου φέτος – και λόγω κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στο να «χτυπήσει κόκκινο» το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου παγκοσμίως φέτος,  με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν αύξηση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση της έκθεσης για το πολιτικό ρίσκο (Political Risk Map 2020: Mid-Year Update)  που εξέδωσε ο μεσιτικός κολοσσός Marsh JLT, και οι 197 χώρες για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία εμφάνισαν αύξηση στους δείκτες πολιτικού ρίσκου για το α’ εξάμηνο του έτους. Για το 2019, αντίστοιχη αύξηση είχε καταγραφεί σε μόνο 60 χώρες. Επιπροσθέτως, πολύ μεγαλύτερη ήταν και η ένταση της αύξησης.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτικού κινδύνου, εισάγοντας νέες δυναμικές και επιταχύνοντας υφιστάμενα γεωπολιτικά mega-trends, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός και η μετάβαση σε μια πολυπολική τάξη πραγμάτων. «Τους επόμενους μήνες, πολλοί κίνδυνοι μπορεί να ενταθούν λόγω της πανδημίας, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα εγχώρια προβλήματα, ρίχνοντας το βάρος σε μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, σενάριο που αυξάνει τις πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων», σημειώνεται.

- Advertisement -

Η Marsh JLT επισημαίνει ότι ο COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για την εξάπλωση του ιού. Η εταιρεία θεωρεί ότι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κινεζική Huawei) κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», καθώς οι χώρες υφίστανται γεωπολιτικές πιέσεις να «διαλέξουν πλευρά». Η έκθεση τονίζει ότι ότι η ένταση οξύνεται και μεταξύ Κίνας-Ινδίας, Βορείου και Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ-Ιράν.

Ένα άλλο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι σε πολλές χώρες είδαμε κύματα διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μετά από τον θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ που «γέννησε» το κίνημα Black Lives Matter.

Επιπροσθέτως, μετά από τα πολύμηνα lockdown ελέω Covid, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής καθώς οι πολίτες αξιολογούν το πώς χειρίστηκε η κάθε κυβέρνηση την πανδημία. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος διαδηλώσεων για χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ:

Σχετικές δημοσιεύσεις

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Το 2026 ως έτος-ορόσημο πολιτικής αβεβαιότητας – Οι εκλογές σε 41 χώρες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό

Ανάλυση της Coface για εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για την Πειραιώς, υπερέβη τους στόχους η επίδοση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ρεκόρ κερδοφορίας και εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της πορεία

Apollon Insurance: Επενδύει στους συνεργάτες και στη νέα δυναμική της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αναδεικνύει η Apollon Insurance

Η Εθνική Ασφαλιστική τίμησε τον Σωτήριο Κουφογεώργο –  38 χρόνια προσφοράς στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση 

Υπάρχουν επαγγελματικές διαδρομές στην ασφαλιστική αγορά που αποκτούν αξία όχι μόνο από τη διάρκειά τους, αλλά κυρίως από το αποτύπωμα που αφήνουν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δύο παρεμβάσεις-κλειδιά στη Βουλή για την επαγγελματική ασφάλιση – Τι αναμένεται να προτείνει

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. θα χαιρετίσει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

11th Business Forum Greece-Sweden

Το 11ο Business Forum Ελλάδας-Σουηδίας αναδεικνύει τον δρόμο προς μια ανθεκτική, καινοτόμο και ανταγωνιστική Ευρώπη

«Βούλωσαν» τα αυτιά μετά τη βουτιά; Τι πρέπει να προσέξουμε!

Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, όμως για αρκετούς συνοδεύονται από ένα γνώριμο

Glassdrive: Πανελλαδικό δίκτυο για τους οδηγούς και στις καλοκαιρινές μετακινήσεις

Την πανελλαδική παρουσία του δικτύου της αναδεικνύει η Glassdrive, με φόντο την αυξημένη οδική κινητικότητα της καλοκαιρινής περιόδου