back to top
21.6 C
Athens
Τετάρτη 8 Απριλίου 2026

COVID-19: Δικαστήριο απορρίπτει την αξίωση εστιατορίου κάλυψης απώλειας κερδών

*Γράφει η Άννα Βλάχου, πραγματογνώμων FUEDI ELAE Ελληνικός σύλλογος πραγματογνωμόνων & διακανονιστών ζημιών | WWW.HALA.GR

Ένα δικαστήριο στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν απέρριψε την απαίτηση που υπέβαλε η εταιρεία εστιατορίων Gavrilides Management Co, η οποία αξίωνε αποζημίωση λόγω των περιορισμών για την νόσο Covid-19 (Κορονοϊός) που έκλεισαν προσωρινά την επιχείρησή τους. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που ίσχυε, παρείχε βασικές τις καλύψεις έναντι ζημιών στο ίδιο το κτίριο από πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λπ. ενώ ρητά εξαιρούσε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ιούς. 

- Advertisement -

Το ζήτημα της διατύπωσης των όρων κάλυψης του σχετικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου φαίνεται να ήταν στο επίκεντρο της απόφασης στο δικαστήριο του Μίσιγκαν. 

Η Δικαστής Joyce Draganchuk του 30ου Circuit Court του Μίσιγκαν αποφάσισε την 1η Ιουλίου 2020 ότι απαιτείται κάποια απτή / φυσική (tangible) αλλαγή σε ένα ακίνητο για την ενεργοποίηση της κάλυψης απώλειας κερδών. Επιπλέον, η εξαίρεση απωλειών από ιούς στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας, θα εμπόδιζε ούτως ή άλλως την πληρωμή της αποζημίωσης, ακόμη και αν οι ενάγοντες είχαν ισχυριστεί ότι ο ιός προκάλεσε σωματική βλάβη, συνοψίζει η Δικαστής. 

- Advertisement -

Αναφερόμενοι στο ιστορικό της υπόθεσης σημειώνουμε πως η Michigan Insurance, θυγατρική του Ομίλου (φωτογραφία στα αριστερά) Donegal, απέρριψε αξίωση κάλυψης απώλειας κερδών λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης ύψους 650.000 δολαρίων που υποβλήθηκε από τον σεφ Nick Gavrilides, ιδιοκτήτη του καφέ “Soup Spoon” και του εστιατορίου “The Bistro” στο Williamston επίσης στο Μίσιγκαν.  Ως εκ’ τούτου η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. 

Η νομική ομάδα των ιδιοκτητών των εστιατορίων υποστήριξε ότι οφειλόταν πληρωμή ασφαλιστικής αποζημίωσης βάσει της ρήτρας / ειδικού όρου “Συμμόρφωση με κανονισμούς που επιβάλλονται από Δημόσιες Αρχές” και ότι η εξαίρεση απωλειών από ιούς ήταν άκυρη επειδή ήταν διφορούμενη. 

Η ουσία της απόφασης ήταν ότι ο ιός βλάπτει τους ανθρώπους, όχι την ιδιοκτησία και συνεπώς ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης εμπορικών κινδύνων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του πάγιου υλικού περιουσιακού στοιχείου ή τη χρήση του παγίου ως χώρου εμπορικής δραστηριότητας, δεν καλύπτει την επιχείρηση που βλάπτεται από τον ιό. 

Η δίκη έγινε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom. 

Ολόκληρη την συνεδρίαση μπορείτε να την δείτε εδώ

Τα σχόλια της Προέδρου του Δικαστηρίου περί απόρριψης της αγωγής ξεκινούν από το 23’:17’’. 

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται πως η εν λόγω δικαστική απόφαση αφορά μόνο την συγκεκριμένη υπόθεση και δεν θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις, ούτε να εξάγονται ευρύτερα συμπεράσματα περί της κάλυψης απώλειας κερδών εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή δεδομένου ότι η διατύπωση των γενικών και ειδικών όρων διαφέρει μεταξύ των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, όπως επίσης διαφέρει και το νομικό πλαίσιο που διέπει την εκάστοτε σύμβαση. Για τον λόγο αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη, εάν στο εγγύς μέλλον πληροφορηθούμε πως υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις περί κάλυψης της απώλειας κερδών εξαιτίας του Covid-19. 

*Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος άρθρου / εγγράφου είναι αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το παρόν δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση ή προτροπή προς ιδιώτες ή επιχειρήσεις για αγορά ή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών. 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Η Swiss Re μπαίνει με ιστορική συμφωνία στην αμερικανική αγορά συντάξεων

Τι σηματοδοτεί το ντιλ 2 δισ. δολαρίων με την Athene για τη μεταφορά κινδύνου μακροζωίας

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Ασφαλίσεις τεχνικών έργων: Ο ρόλος της κάλυψης κατά παντός κινδύνου

Η Αικ. Ψαράκη, Globalis, εξηγεί γιατί η σωστή κατανόηση και τοποθέτηση των καλύψεων CAR/EAR, σε συνδυασμό με TPL, EL και DSU, μπορεί να κάνει τη διαφορά

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Τεχνικές Ασφαλίσεις: Ένα στρατηγικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για τις επενδύσεις

Προστιθέμενη αξία του μεσίτη ασφαλίσεων, να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ επενδυτών, εργολάβων, μελετητών, ασφαλιστικών, δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης και ασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Πασχαλινό bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, που προσφέρουν καθημερινά φροντίδα και στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Τα 16 αντικείμενα που γίνονται υποχρεωτικά για το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο

Δείτε αναλυτικά όσα θα πρέπει να περιέχει το κιβώτιο από τις 18/6, καθώς και τις προδιαγραφές τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάνορμου

«Ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, να εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει και να αντλήσουμε δύναμη για όσα έρχονται»

1ο Πασχαλινό Bazaar, με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish, για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Kinsen

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, και με την ένθερμη συμμετοχή των εργαζομένων του