back to top
13.5 C
Athens
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026

COVID-19: Δικαστήριο απορρίπτει την αξίωση εστιατορίου κάλυψης απώλειας κερδών

*Γράφει η Άννα Βλάχου, πραγματογνώμων FUEDI ELAE Ελληνικός σύλλογος πραγματογνωμόνων & διακανονιστών ζημιών | WWW.HALA.GR

Ένα δικαστήριο στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν απέρριψε την απαίτηση που υπέβαλε η εταιρεία εστιατορίων Gavrilides Management Co, η οποία αξίωνε αποζημίωση λόγω των περιορισμών για την νόσο Covid-19 (Κορονοϊός) που έκλεισαν προσωρινά την επιχείρησή τους. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που ίσχυε, παρείχε βασικές τις καλύψεις έναντι ζημιών στο ίδιο το κτίριο από πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λπ. ενώ ρητά εξαιρούσε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ιούς. 

- Advertisement -

Το ζήτημα της διατύπωσης των όρων κάλυψης του σχετικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου φαίνεται να ήταν στο επίκεντρο της απόφασης στο δικαστήριο του Μίσιγκαν. 

Η Δικαστής Joyce Draganchuk του 30ου Circuit Court του Μίσιγκαν αποφάσισε την 1η Ιουλίου 2020 ότι απαιτείται κάποια απτή / φυσική (tangible) αλλαγή σε ένα ακίνητο για την ενεργοποίηση της κάλυψης απώλειας κερδών. Επιπλέον, η εξαίρεση απωλειών από ιούς στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας, θα εμπόδιζε ούτως ή άλλως την πληρωμή της αποζημίωσης, ακόμη και αν οι ενάγοντες είχαν ισχυριστεί ότι ο ιός προκάλεσε σωματική βλάβη, συνοψίζει η Δικαστής. 

- Advertisement -

Αναφερόμενοι στο ιστορικό της υπόθεσης σημειώνουμε πως η Michigan Insurance, θυγατρική του Ομίλου (φωτογραφία στα αριστερά) Donegal, απέρριψε αξίωση κάλυψης απώλειας κερδών λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης ύψους 650.000 δολαρίων που υποβλήθηκε από τον σεφ Nick Gavrilides, ιδιοκτήτη του καφέ “Soup Spoon” και του εστιατορίου “The Bistro” στο Williamston επίσης στο Μίσιγκαν.  Ως εκ’ τούτου η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. 

Η νομική ομάδα των ιδιοκτητών των εστιατορίων υποστήριξε ότι οφειλόταν πληρωμή ασφαλιστικής αποζημίωσης βάσει της ρήτρας / ειδικού όρου “Συμμόρφωση με κανονισμούς που επιβάλλονται από Δημόσιες Αρχές” και ότι η εξαίρεση απωλειών από ιούς ήταν άκυρη επειδή ήταν διφορούμενη. 

Η ουσία της απόφασης ήταν ότι ο ιός βλάπτει τους ανθρώπους, όχι την ιδιοκτησία και συνεπώς ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης εμπορικών κινδύνων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του πάγιου υλικού περιουσιακού στοιχείου ή τη χρήση του παγίου ως χώρου εμπορικής δραστηριότητας, δεν καλύπτει την επιχείρηση που βλάπτεται από τον ιό. 

Η δίκη έγινε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom. 

Ολόκληρη την συνεδρίαση μπορείτε να την δείτε εδώ

Τα σχόλια της Προέδρου του Δικαστηρίου περί απόρριψης της αγωγής ξεκινούν από το 23’:17’’. 

Σε κάθε περίπτωση τονίζεται πως η εν λόγω δικαστική απόφαση αφορά μόνο την συγκεκριμένη υπόθεση και δεν θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις, ούτε να εξάγονται ευρύτερα συμπεράσματα περί της κάλυψης απώλειας κερδών εξαιτίας της νόσου Covid-19.

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή δεδομένου ότι η διατύπωση των γενικών και ειδικών όρων διαφέρει μεταξύ των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, όπως επίσης διαφέρει και το νομικό πλαίσιο που διέπει την εκάστοτε σύμβαση. Για τον λόγο αυτό δεν θα αποτελεί έκπληξη, εάν στο εγγύς μέλλον πληροφορηθούμε πως υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις περί κάλυψης της απώλειας κερδών εξαιτίας του Covid-19. 

*Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος άρθρου / εγγράφου είναι αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Το παρόν δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση ή προτροπή προς ιδιώτες ή επιχειρήσεις για αγορά ή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών. 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ERGO χορηγός της Ίντερ Μαϊάμι, επιταχύνοντας τη διεθνή της επέκταση

Η συμφωνία με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο αλλά και το rebranding της NEXT Insurance αποτελούν στρατηγικό ορόσημο για τον γερμανικό όμιλο

Αντίστροφη μέτρηση για το LAMP 2026: Η παγκόσμια συνάντηση ηγεσίας στο Νάσβιλ

Το μεγαλύτερο συνέδριο του κλάδου επιστρέφει δυναμικά από 22 έως 24 Μαρτίου – Δυνατότητα ομαδικών εγγραφών μέσω της GAMA Global Hellas – Cyprus

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δημήτρης Μαζαράκης: Τι ανακοίνωσε για την Εθνική Ασφαλιστική, σχέδια 2026

Με αισιοδοξία υποδέχεται το 2026 η εταιρεία, σχεδιάζοντας τις βάσεις της σε 4 πυλώνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο CEO σε δημοσιογραφική εκδήλωση

Πάλι το ίδιο ερώτημα: ποιος πληρώνει;

Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση ως μια αλληλουχία «ατυχών συγκυριών» ή θα αναγνωρίσουμε ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας;

ΗRAW25: Τα βραβεία-θεσμός της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας επιστρέφουν

Eξέχοντες θεσμικοί ομιλητές, αλλά και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού χώρου και της αγοράς, στην τελετή απονομής της 6ης Φεβρουαρίου

«Και Αν Συμβεί… Να ανθίζεις ακόμα και μετά από μια απώλεια», με καλεσμένο τον Γιάννη Σαμολαδά

O CEO της Truck Insurance συμμετέχει στο επεισόδιο μοιραζόμενος την προσωπική του εμπειρία από τη μάχη της συζύγου του Μαρίας με τον καρκίνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους