back to top
16.1 C
Athens
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025

«Αγώνας δρόμου» των εταιρειών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό εν μέσω COVID-19

Κατά τηντηλεδιάσκεψη που συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Α.Ε. & Ε.Π.Ε. και την KPMG με θέμα «Συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19» και διεξήχθη την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, συζητήθηκαν οι επιδράσεις του lockdown στην εργασία και οι ανησυχίες και οι προκλήσεις που η πανδημία έχει δημιουργήσει στις εταιρείες και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, οι τρεις κεντρικοί άξονες της τηλεδιάσκεψης ήταν: η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας- Βαρόμετρο της KPMG για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19 (1ος, 2ος & 3οςκύκλος), η συζήτηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών σχετικά με το πως βιώσαν την κρίση της πανδημίας και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας (lockdown) καθώς και οι μελλοντικές τάσεις στην εργασία και η πιθανή καθιέρωση ενός νέου εργασιακού μοντέλου.

 

- Advertisement -

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δρ. Ιωάννα Αναστασοπούλου, Δικηγόρος [PPTLegal] και Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Α.Ε. & Ε.Π.Ε,εισηγητές ήτανη Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, καιοΚωνσταντίνος Γιουλούντας, Υποδιευθυντής, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Επιπλέον, ως εκπρόσωποι εταιρειών έλαβαν μέρος η Γωγώ Στεργιοπούλου, HRDirector του Athens International Airport, ο Γιάννης Κουτράκης, Chief People Officer της Printec Group, και ο Αργύρης Τσιλίδης, HR Manager της Nikas SA. Tη συζήτηση συντόνισε η Νατάσσα Πασχάλη, Head of Group Human Resources General Division του Ομίλου Eurobank.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης:

  • Οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα στο lockdown υιοθετώντας την εξ αποστάσεως εργασίας ως μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένωνκαι ταυτόχρονα εστίασαν στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης με την εισαγωγή μέτρων βοήθησε στην ευθυγράμμιση τόσο των διοικήσεων των εταιρειών όσο και των εργαζομένων.
  • Οι εταιρείες όλο αυτό το διάστημα επενδύουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων όλων των ιεραρχικών βαθμίδων στις νέες τεχνολογίες, ενέργεια που πρέπει να συνεχιστεί.
  • Μια από τις παραμέτρους, η οποία δεν είχε ευνοήσει στο παρελθόν την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, ήταν η μέτρηση της παραγωγικότητας. Η αδυναμία μέτρησης της παραγωγικότηταςστην εξ αποστάσεως εργασία συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.Ως λύσεις προτάθηκαν ο σαφής ορισμός του έργου που πρέπει να παραχθεί και η αποτελεσματική επίβλεψη της εργασίας.
  • Η υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας ανέδειξε την ανάγκηνα αποκτήσουν τα διευθυντικάστελέχηπρόσθετεςδεξιότητες στο χειρισμό των νέωντεχνολογιώνκαθώς και στην καθοδήγησηκαι την παρακίνηση των υφιστάμενων τους εξ αποστάσεως.
  • Κατά τη συζήτηση έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες, ότι η κρίση που επέφερε η νόσος COVID-19 έχει επιταχύνει τη μετάβαση των εταιρειών προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  • Αναδείχθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης του θεσμικού/νομικού πλαισίου αναφορικά με την εξ αποστάσεως εργασία δεδομένου ότι όχι μόνο απασχολεί αρκετές εταιρείες αλλά φαίνεται να είναι και το μέλλον στην εργασία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

«Oscar»: Ο νέος ψηφιακός βοηθός της Eurolife FFH που είναι πάντα δίπλα στους πελάτες

Ο Oscar είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα μέσα από την πλατφόρμα Eurolife Connect

Κυβερνοασφάλεια και τεχνητή νοημοσύνη στο AIForum25

Οι ομιλητές του σχετικού πάνελ ανέλυσαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη αναβαθμίζει τους κινδύνους αλλά και τις δυνατότητες άμυνας

Θ. Καρποδίνη: Η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών είναι καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ

Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών η Διοικήτρια του Οργανισμού αναγνώρισε ως πρόκληση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ: Κατάλογος των critical ICT providers κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού DORA

Oι εν λόγω πάροχοι τίθενται υπό εποπτεία και υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου

H πρώτη «έξυπνη» πόλη στην Ευρώπη, με τη σφραγίδα της COSMOTE TELEKOM

Kάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν εντός της πρότυπες και καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Το 3rd Athens Property Conference ’25 έρχεται 2/12 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

20 έγκριτοι ομιλητές αναλύουν τα δεδομένα και τις τάσεις στα ακίνητα - Στην ατζέντα του συνεδρίου και τα ασφαλιστήρια

Παράταση προθεσμιών στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους και εργαζομένους

Ως καταληκτική ημερομηνία ενεργοποίησης της επιταγής κατάρτισης ωφελούμενων και υπογραφής της Διμερούς Σύμβασης ορίζεται η 5η Ιανουαρίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Καμπάνια της Gilead Sciences Ελλάδας κατά του στίγματος για τον HIV

Η νέα καμπάνια υπενθυμίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν

ΕΑΕΕ: Κατάλογος των critical ICT providers κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού DORA

Oι εν λόγω πάροχοι τίθενται υπό εποπτεία και υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου

«The Future of Insurance»: Η KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τη 15η Ετήσια Έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά

Ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Electra Palace Athens στις 9/12

Επιτυχία και επιβράβευση για τους συνεργάτες της Υδρoγείου Ασφαλιστικής στο Μπιλμπάο

Στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, 99 συνεργάτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, συνοδευόμενοι από τη διοίκηση της εταιρείας

Υποτροφίες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην προαγωγή της έρευνας και στη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών με την ακαδημαϊκή κοινότητα