Ο ΠΟΥ ζητά έρευνα για την μετάδοση του SARS-COV-2

Επείγουσα έρευνα υψηλής ποιότητας ζητά ο ΠΟΥ για να διευκρινιστεί η συμβολή των διαφορετικών οδών μετάδοσης του SARS-COV-2 και κυρίως ο ρόλος της αερογενούς μετάδοσης σε απουσία διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποιώντας την επιστημονική του ανασκόπηση σχετικά με τη μετάδοση ζητά να διαφωτιστεί η δόση του ιού που απαιτείται για την αποτελεσματική μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι περιστάσεις και οι παράγοντες κινδύνου για γεγονότα υπερ-διασποράς του ιού, καθώς και ο ρόλος της ασυμπτωματικής και της προ-συμπτωματικής μετάδοσης.

Τα σημαντικότερα σημεία της επιστημονικής ανασκόπησης συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ.

Στην ανασκόπηση περιλαμβάνονται τα γνωστά στοιχεία  για τις περιστάσεις που εξαπλώνεται, την σημασία για την διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, τους τρόπους μετάδοσης (άμεση, έμμεση ή στενή επαφή με μολυσμένα άτομα μέσω μολυσμένων εκκρίσεων) καθώς και τη πιθανότητα διάδοσης σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης  εξαιτίας της δημιουργίας αερολύματος καθώς και σε χώρους χορωδίας, σε εστιατόρια ή σε μαθήματα γυμναστικής.

Επίσης, επαναλαμβάνονται τα στοιχεία για τις μολυσμένες επιφάνειες (fomites) καθώς και τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από άτομα που έχουν έκδηλη κλινική συμπτωματολογία ή λίγο πριν αναπτύξουν συμπτώματα, όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε επίνοσα άτομα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αλλά και από ασυμπτωματικό φορέα.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*