back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη 14 Μαΐου 2026

Τηλεδιάσκεψη ΕΕΑ: Μια ηχηρή δέσμευση του Γ. Τσακίρη για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το θέμα της τηλεδιάσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, την Τετάρτη 24/6/2020.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Φώτης Κουρμούσης, απάντησαν στα θέματα που έθεσαν τα μέλη της Διοίκησης του Ε.Ε.Α.

- Advertisement -

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέδειξε –μεταξύ άλλων- το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης του μεγαλύτερου ποσοστού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στον τραπεζικό δανεισμό και ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα στήριξης για όλους. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που στηρίχθηκαν οικονομικά αυτό το κρίσιμο διάστημα και τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης τους, τότε το αποτέλεσμα θα είναι η ραγδαία αύξηση των «λουκέτων» και η εκτίναξη της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη, έως σήμερα εντάχθηκαν 20.000 επιχειρήσεις στην επιδότηση επιτοκίου με συνολικά 300.000 εργαζόμενους. Το 75%  είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ως 10 εργαζόμενους και το υπόλοιπο μικρές και μεσαίες. Παραδέχθηκε όμως ότι πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός χρηματοδότησης. «Δυστυχώς κάποιες επιχειρήσεις θα μείνουν απ’ έξω. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο αριθμός να είναι ο μικρότερος δυνατός», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, ακόμα δεν έχουν έρθει χρήματα από την Ε.Ε. με την κυβέρνηση να αναμένει τις εξελίξεις για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του Ταμείου θα κατευθυνθεί προς την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν περιορισμοί για τα δάνεια από την Ε.Ε. με κυριότερο τον αποκλεισμό των προβληματικών επιχειρήσεων, θέση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

- Advertisement -

Σχετικά με τις μικροπιστώσεις έως 25.000, ο υφυπουργός τόνισε ότι απαγορεύονται οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και ότι θα υπάρξει ρύθμιση του επιτοκίου ώστε να μην εκμεταλλεύεται κάποιος την ανάγκη του άλλου.

Πάντως τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από το 2ο εξάμηνο του 2021, όπως υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος. Όπως είπε, είμαστε η χώρα που θα πληγωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόβλεψη της ΕΕ είναι για ύφεση 9,7%. «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι οι κανόνες της ΕΕ έχουν αλλάξει και κινούνται πλέον στα πλαίσια της Πράσινης και Ψηφιακής μετάβασης. Ότι προτείνουμε στην ΕΕ πρέπει να είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αλλαγών αν θέλουμε να γίνει αποδεκτό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρτσος.

Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε –μεταξύ άλλων- ότι με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ρευστότητα θα λάβει μόνο το 9% των επιχειρήσεων, όταν 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα.

Τη δυσκολία πρόσβασης σε προγράμματα χρηματοδότησης σημείωσε και ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Παντελής, ενώ ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής τόνισε την σημασία των μικροπιστώσεων για την αγορά και ζήτησε τη μεταφορά πόρων σε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα στη δράση του Ε.Ε.Α. για την Πλάκα- Μοναστηράκι, δράση που μπορεί να γίνει μοντέλο και για πολλές άλλες τουριστικές περιοχές.

Η κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογράμμισε ότι ως το τέλος του Αυγούστου θα έχουν εγκριθεί 9,2 δισ. ευρώ, ποσό που όπως είπε αποτελεί μια πολύ μεγάλη πιστωτική επέκταση.

Ο κ. Φώτης Κουρμούσης τόνισε ότι σύντομα θα ψηφιστεί ο νέος Πτωχευτικός νόμος που περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την 2η ευκαιρία σε όσους πτώχευσαν χωρίς δόλο αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έκαναν το μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών κ. Σπύρος Σταυρούλιας, η δικηγόρος και συνεργάτης του Ε.Ε.Α κ. Σουζάνα Κλημεντίδη, και οι φοροτεχνικοί και ειδικοί συνεργάτες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χριστίνα Μαννέ και κ. Θράσος Μίαρης.

Διαβάστε επίσης:

Έξτρα μέτρα στήριξης εξήγγειλε ο υφ. Ανάπτυξης στην τηλεδιάσκεψη του ΕΕΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΤΕ: Απάντηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ για τη μηνιαία χρέωση λογαριασμών

Η τράπεζα κάνει λόγο για διαστρέβλωση της δικαστικής απόφασης και σκοπεύει να ασκήσει έφεση ως προς επιμέρους σκέλη της

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Πάνω από 50 προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών

Optima bank: Kέρδη +22%, όλα τα μεγέθη πάνω από +34%

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) στο 25% παραμένει με διαφορά η υψηλότερη στην ελληνική αγορά αλλά και από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι καλύτερες χώρες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Νέα παγκόσμια έρευνα από τους ειδικούς ασφάλισης μικρών επιχειρήσεων της iSelect – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μάθετε γιατί η Coface φέρνει νέα εποχή στην ασφάλιση πιστώσεων στην Ελλάδα

Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τα μερίδια της στην ελληνική αγορά, παίρνοντας δουλειές και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό: Εθνική συστράτευση για πρόληψη και ενημέρωση

Με κεντρικό μήνυμα ότι χωρίς εμβολιαστική κάλυψη είμαστε εκτεθειμένοι, η καμπάνια αναδεικνύει τη σημασία της από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα

ΕΤΕ: Απάντηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ για τη μηνιαία χρέωση λογαριασμών

Η τράπεζα κάνει λόγο για διαστρέβλωση της δικαστικής απόφασης και σκοπεύει να ασκήσει έφεση ως προς επιμέρους σκέλη της

Το Επικουρικό Κεφάλαιο στην πιο ώριμη στιγμή της ιστορίας του – και φαίνεται!

Η ανακοίνωση για μείωση εισφοράς στο επετειακό συνέδριο αποτύπωσε μια πραγματικότητα που έχει χτιστεί σταδιακά την τελευταία δεκαετία

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Πάνω από 50 προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών