back to top
27.8 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

Δεν θέτει νέο στόχο για τα φετινά της κέρδη η Munich Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Munich Re έστειλε μήνυμα ότι η χρηματοοικονομική της θέση παραμένει εύρωστη μεν, πλην όμως οι ζημίες και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού την καθιστούν επιφυλακτική και ως εκ τούτου δεν «αποτολμά» να θέσει νέο στόχο για τη φετινή της κερδοφορία, μετά την απόσυρση την 1η Απριλίου του προηγούμενου στόχου (για κέρδη 2,8 δις. ευρώ φέτος) που είχε τεθεί προ COVID-19. Ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός δήλωσε βέβαιος ότι, παρά τις προκλήσεις, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

- Advertisement -

Ειδικά όσον αφορά το σκέλος του παθητικού στον ισολογισμό της, η Munich Re παρατήρησε ότι αν και αποτελεί συνήθη πρακτική να εξαιρούνται οι πανδημίες από την (αντ)ασφαλιστική κάλυψη σε πολλές γραμμές του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, εντούτοις ο COVID-19 έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των ασφαλισμένων ζημιών, εν πολλοίς λόγω της ακύρωσης ή αναβολής μεγάλων γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Βλέπουμε επίσης απώλειες σε άλλες γραμμές δραστηριότητας λόγω της οικονομικής καθίζησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι για το α’ τρίμηνο του έτους, η Munich Re ανακοίνωσε ζημίες συνδεόμενες με τον κορωνοϊό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, που είχαν ως αποτέλεσμα τα καθαρά της κέρδη να υποχωρήσουν κατά 65%, στα 221 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Στους κλάδους ζωής και υγείας, o όμιλος σημείωσε ότι το μέγεθος των ζημιών θα εξαρτηθεί από την πορεία των θανάτων ανά τον κόσμο, ιδίως στην Βόρειο Αμερική που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Οσον αφορά στο ενεργητικό, η Munich Re παρατηρεί ότι ο συνδυασμός υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για το ορατό μέλλον. «Αυτό επηρεάζει τον δείκτη φερεγγυότητάς μας, παρότι οι παρενέργειες αμβλύνθηκαν χάρη στην χρήση εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου και την ευρεία διαφοροποίηση των επενδύσεών μας”. Στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης φερεγγυότητας της Munich Re είχε διαμορφωθεί στο 212%, δηλαδή εντός του επιθυμητού ορίου διακύμανσης 175-220%.

«Οι απώλειες που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και για τη Munich Re. Τούτου λεχθέντος, ο κορωνοϊός κατέδειξε ευκρινώς την αξία της ασφάλισης και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», κατέληξε ο γερμανικός όμιλος.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Νέο επενδυτικό προϊόν από την ERGO Hellas με την ενεργοποίηση του ERGO My Fund

Για όσους επιθυμούν να σχεδιάσουν το οικονομικό τους μέλλον με ευελιξία και διαφάνεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ισχύ των ομίλων ERGO-Munich Re

ERGO, προβλέψεις και στόχοι για το 2026

Υψηλότερο καθαρό αποτέλεσμα το 2025, με στόχο τα 0,9 δισ. και δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα 89% για το 2026

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Μια αληθινή ιστορία από την Ελβετία για τις ζημιές εκατομμυρίων από καταστροφές

Τα διδάγματα από το Μπλάτεν και τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις ζημιές του 2025 υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τη σημασία του ελβετικού συστήματος

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής: Αύξηση 3,5% στο πλήθος συμβολαίων, μείωση 24,2% στη μέση ζημία το 2025

Η Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ συνέχισε για ακόμα μια χρονιά τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων του κλάδου

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στους ανθρώπους της με την υπογραφή νέας 3ετούς ΕΣΣΕ

Η συμφωνία περιλαμβάνει αναβαθμισμένες αλλά και νέες παροχές, που αγγίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των εργαζομένων

Διεθνείς τάσεις στην ασφαλιστική αγορά και η θέση της Ελλάδας

Του Ιωάννη Παν. Βοτσαρίδη, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, INTERLIFE ΑΑΕΓΑ

Νέος Chief Operating Officer στην Agora Insurance ο Σπύρος Τραπεζόντας

Με αποδεδειγμένη εμπειρία στην επιχειρησιακή οργάνωση, στη στρατηγική ηγεσία και στην υλοποίηση αλλαγών