back to top
27.7 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Δεν θέτει νέο στόχο για τα φετινά της κέρδη η Munich Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Munich Re έστειλε μήνυμα ότι η χρηματοοικονομική της θέση παραμένει εύρωστη μεν, πλην όμως οι ζημίες και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού την καθιστούν επιφυλακτική και ως εκ τούτου δεν «αποτολμά» να θέσει νέο στόχο για τη φετινή της κερδοφορία, μετά την απόσυρση την 1η Απριλίου του προηγούμενου στόχου (για κέρδη 2,8 δις. ευρώ φέτος) που είχε τεθεί προ COVID-19. Ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός δήλωσε βέβαιος ότι, παρά τις προκλήσεις, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. 

- Advertisement -

Ειδικά όσον αφορά το σκέλος του παθητικού στον ισολογισμό της, η Munich Re παρατήρησε ότι αν και αποτελεί συνήθη πρακτική να εξαιρούνται οι πανδημίες από την (αντ)ασφαλιστική κάλυψη σε πολλές γραμμές του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, εντούτοις ο COVID-19 έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των ασφαλισμένων ζημιών, εν πολλοίς λόγω της ακύρωσης ή αναβολής μεγάλων γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Βλέπουμε επίσης απώλειες σε άλλες γραμμές δραστηριότητας λόγω της οικονομικής καθίζησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι για το α’ τρίμηνο του έτους, η Munich Re ανακοίνωσε ζημίες συνδεόμενες με τον κορωνοϊό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, που είχαν ως αποτέλεσμα τα καθαρά της κέρδη να υποχωρήσουν κατά 65%, στα 221 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Στους κλάδους ζωής και υγείας, o όμιλος σημείωσε ότι το μέγεθος των ζημιών θα εξαρτηθεί από την πορεία των θανάτων ανά τον κόσμο, ιδίως στην Βόρειο Αμερική που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Οσον αφορά στο ενεργητικό, η Munich Re παρατηρεί ότι ο συνδυασμός υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί για το ορατό μέλλον. «Αυτό επηρεάζει τον δείκτη φερεγγυότητάς μας, παρότι οι παρενέργειες αμβλύνθηκαν χάρη στην χρήση εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου και την ευρεία διαφοροποίηση των επενδύσεών μας”. Στο τέλος Μαρτίου, ο δείκτης φερεγγυότητας της Munich Re είχε διαμορφωθεί στο 212%, δηλαδή εντός του επιθυμητού ορίου διακύμανσης 175-220%.

«Οι απώλειες που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό και την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω της πανδημίας θα έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και για τη Munich Re. Τούτου λεχθέντος, ο κορωνοϊός κατέδειξε ευκρινώς την αξία της ασφάλισης και αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», κατέληξε ο γερμανικός όμιλος.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Ο ιστός της αράχνης απλώνεται σε όλον τον κόσμο, μεγάλα θύματα της ΤΝ και ιδιώτες

Τα ευρήματα της έρευνας «Munich Re Global Cyber ​​Risk and Insurance Survey 2026» υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους έχει ήδη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Αντασφαλιστικές διαφορές στο Ντουμπάι, δικαστική Απόφαση σταθμός για (αντ)ασφαλιστές

Η διαφορά αντασφάλισης για τις πλημμύρες στο Ντουμπάι οδηγεί σε απόφαση-σταθμό του DIFC

Επαγγελματική Ασφάλιση: Το νέο Σχέδιο Νόμου, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι προοπτικές του θεσμού

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστος Νούνης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «120' Markets»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σ. Σικοτάκη: Στρατηγική μας είναι να αναπτυχθούμε με σύνεση, σταθερά και ισορροπημένα

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με τίτλο

Νέα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου από την NP Ασφαλιστική

Ο Κλάδος Ασφάλισης Οχημάτων εξελίσσεται συνεχώς και η ΝP Ασφαλιστική ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πελατών της

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε τον Δείκτη Υγείας ΕΔΑ να τρίζει

Όταν ο Ανασφάλιστος άκουσε να ‘τρίζει’  ο ΕΔΑ  την περασμένη εβδομάδα ……όταν είδε … πραγματικά… τι έγινε με τον  δείκτη υπολογισμού κόστους υγείας (ΕΔΑ)