back to top
20.5 C
Athens
Σάββατο 25 Ιουλίου 2026

H νέα ψηφιακή εποχή φέρνει τα πάνω-κάτω στη λειτουργία των επιχειρήσεων

  • Το 85% των επιχειρήσεων αναμένουν αυξημένο φόρτο εργασίας από τις εντεινόμενες απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής φορολογικών στοιχείων
  • To 73% πιθανότατα θα προβούν σε αμοιβαία ανάθεση (co-sourcing) των φορολογικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων τους, στους επόμενους 24 μήνες
  • Μόλις το 3% των φορολογικών τμημάτων χρησιμοποιούν τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση

Σχεδόν επτά στις δέκα (65%) επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν ένα βιώσιμο τεχνολογικό σχέδιο για να υποστηρίξουν τα φορολογικά και χρηματοοικονομικά τμήματά τους στην εκπλήρωση των αρμοδιοτήτωντους και την υλοποίηση του οράματός τους. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες,επίσης,με ένα απαιτητικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πρωτόγνωρες νομοθετικές και ρυθμιστικές αλλαγές, καθώς και σημαντικές προκλήσεις ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ, παράλληλα, δέχονται πιέσεις να πετύχουν περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της EY, Tax and Finance Operate, που κατέγραψε τις απόψεις 1.013 επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις προκλήσεις, σχεδόν όλοι οι οργανισμοί (99%) δήλωσαν ότιβρίσκονται σε διαδικασία τροποποίησης των φορολογικών και χρηματοοικονομικών λειτουργικών τους μοντέλων,ενώ το 73% ανέφεραν ότι είναι αρκετά πιθανόνα προβούν σε αμοιβαία ανάθεση(co-sourcing) κρίσιμων δραστηριοτήτων φορολογικής και χρηματοοικονομικής φύσης, σε εξωτερικούς συνεργάτες, κατά τους επόμενους 24 μήνες.

- Advertisement -

Πρωτοφανής ρυθμός αλλαγών και πιέσεωνστα κόστη

Τα φορολογικά και χρηματοοικονομικάτμήματα των εταιρειών, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στον ρυθμό των νομοθετικών και ρυθμιστικών αλλαγών, με το 85% των ερωτηθέντων να αναμένουν αύξηση του φόρτου εργασίας τους,προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής φορολογικών στοιχείων.

- Advertisement -

Αντιδρώντας στις σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, το 83% των μεγάλων οργανισμών(με έσοδα που ξεπερνούν τα 20 δις δολάρια) δηλώνουν ότι χρειάστηκε να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους, για να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές. Πάνω από τα δύο πέμπτα όλων των εταιρειών (44%) εκτιμούν ότι, για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς,θα χρειαστεί να δαπανήσουν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συγχρόνως, τα φορολογικά και χρηματοοικονομικάτμήματα πρέπει να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, με σχεδόν οκτώ στις δέκα (79%) επιχειρήσεις να σχεδιάζουν μία μείωση του κόστους των λειτουργιών αυτών, τα επόμενα δύο χρόνια.

Ελλείμματα στον τεχνολογικό μετασχηματισμό

Στις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις έρχεται να προστεθεί και ένα έλλειμμα στις τεχνολογικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, καθώς μόνο το 3% των φορολογικών τμημάτων που μετείχαν στην έρευνα κάνουν εκτεταμένη χρήση νέων, μετασχηματιστικών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, ενώ το 15% δεν τις χρησιμοποιούν καθόλου, περιορίζοντας εν πολλοίς τις δυνατότητές τους.

Μεταβαλλόμενες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό

Μία ακόμη πρόκληση έγκειται στην πρόσληψη,αλλά και τη διατήρηση ανθρώπινου ταλέντου, με το 45% να δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν νέες ευθύνες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για το προσωπικό των φορολογικών και χρηματοοικονομικών τμημάτων τους. Επιπλέον, το 62% των τμημάτωναυτών,αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε διεκπαιρεωτικέςδραστηριότητες συμμόρφωσης – σε αντίθεση με δραστηριότητες που δημιουργούν υψηλότερη προστιθέμενη αξία.

Επίσης, η σαφής πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83%) πιστεύουν ότι οι βασικές τεχνικές ικανότητες του προσωπικού των τμημάτων αυτών, θα πρέπει να ενισχυθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να περιλαμβάνουν δεξιότητεςπου σχετίζονται με την επεξεργασία δεδομένων και άλλες τεχνολογίες.

Η πρόταση της EY

Το EY Tax and Finance Operate είναι ένα επιχειρησιακό μοντέλοβασισμένο στην τεχνολογία, το οποίο συνδυάζει εξειδικευμένους ανθρώπινους πόρους και βέλτιστες διαδικασίες, για να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν το στρατηγικό τους όραμα. Η οικοδόμηση εσωτερικών δυνατοτήτων είναι συχνά απαιτητική και δαπανηρή διαδικασία και,συνεπώς, πολλέςεπιχειρήσεις βρίσκουν ως οικονομικότερη και πιο αποτελεσματική επιλογή, την εκτέλεση επιλεγμένων δραστηριοτήτων μέσω co-sourcing, αξιοποιώντας τη σημαντική επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η EY σε ανθρώπους, διαδικασίες και τεχνολογία.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Στέφανος Μήτσιος, Partnerκαι Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί: «Το νομοθετικό και ρυθμιστικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ρυθμούς που δεν είχαμε συναντήσει μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις μεταβολές, οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία και σε κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Εναλλακτικά, καθώς το κόστος αυτών των κινήσεων κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους για ανάθεση μέρους των διαδικασιών αυτών σε εξειδικευμένους συνεργάτες, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν υψηλού επιπέδου κατάρτιση σε φορολογικά και χρηματοοικονομικά θέματα, αλλά και επάρκεια στη χρήση τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση και η μηχανική μάθηση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νομική προστασία ως ασπίδα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Η πρόταση της ARAG SE Greece

Ένα συμπληρωματικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου, ιδιαίτερα χρήσιμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους

Η Export Credit Greece συμμετέχει στην εκδήλωση «Εξωστρέφεια για μια Ισχυρή Ελλάδα»

Ομιλία του CEO Ν. Βαγιάννη, με θέμα: «Χρηματοδοτώντας την εξωστρέφεια: Ασφάλιση, χρηματοδότηση και διαχείριση κινδύνου για τις ελληνικές επιχειρήσεις»

Ατλαντική Ένωση: Ομαδική ασφάλιση για επιχειρήσεις, σχολεία και αθλητικές ακαδημίες

Η εταιρεία παρέχει επίσης προγράμματα για οργανωμένες κατασκηνώσεις και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, συνδυάζοντας υψηλές παροχές με προσιτό κόστος

Η Νομική Προστασία γίνεται ασπίδα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

H ARAG προβάλλει πρόγραμμα νομικής υποστήριξης και ασφαλιστικής κάλυψης για ευρύ φάσμα επαγγελματικών διαφορών και υποθέσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο...

Η Carglass® στήριξε ως χορηγός το Paros Beach Hoops powered by FlexCar

Η Carglass® συμμετείχε ως χορηγός στο Paros Beach Hoops powered by FlexCar, τη νέα αθλητική διοργάνωση beach basketball

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ δίπλα στους ασφαλισμένους, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Στον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ πιστεύουμε ότι η ασφάλιση αποκτά πραγματική αξία όταν συνοδεύεται από ανθρώπινη παρουσία, άμεση εξυπηρέτηση και σχέση εμπιστοσύνης

Όταν η Οδύσσεια συναντά την ασφαλιστική αγορά: Το βιβλίο της Αγγελικής Μουρατίδου επιστρέφει στην επικαιρότητα

Στην ασφαλιστική αγορά συνηθίζουμε να μιλάμε για αριθμούς, δείκτες, παραγωγή και αποτελέσματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Eurolife The Next Advisors: Η Eurolife FFH «χτίζει» το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Eurolife FFH, πιστή στη δέσμευσή της για τη συνεχή εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς, ανακοινώνει τη δυναμική συνέχεια του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού 

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο...

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.