Η ισχύς του κράτους επαναπροσδιορίζεται

της Έλενας Ερμείδου

Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του κράτους και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημόσια διαχείριση κινδύνων. Αφού καταλαγιάσει, τα κράτη και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους σε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας.

Μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος έχει περιοριστεί σε ρόλο πατριαρχικό, αποφασίζοντας μονομερώς, ταυτόχρονα αντιδρώντας σε προτάσεις συνομιλητών, διατηρώντας το αλάθητο.

Είναι απολύτως νόμιμο το κράτος να μεριμνά και να οργανώνει την πρόληψη, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών του. Βασικά, αυτός είναι ο βασικός του ρόλος. Πρόληψη και προστασία.

Είδαμε στις ημέρες του κορωνοϊού, το κράτος έσπευσε έγκαιρα και ανέλαβε του κινδύνους της υγείας. Δέσμευσε νοσοκομεία με σοβαρές υποδομές και έμπειρους γιατρούς που βλέπουν χιλιάδες περιστατικά κάθε μήνα, όπως το ΝΙΜΙΤΣ.

Ο κορωνοϊός μάς έκανε να δούμε αλλιώς τα πράγματα. Να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν και πάλι το κράτος. Οι ασφαλιστικές συνεργάστηκαν. Οι ασφαλιστικές είδαν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται ο ρόλος τους. Οι αντασφαλιστές, βλέποντας ότι το κράτος αναλαμβάνει κινδύνους, δεν ανησυχούσαν.

Θα υπάρξει αλλαγή; Θα αλλάξει το κράτος, θα ωριμάσουν οι πολίτες, θα βρεθούν οι ισορροπίες;

Μια αλλαγή εστίασης σίγουρα θα αποτελέσει πολύ καλή είδηση για τους (αντ)ασφαλιστές, καθώς οι ασφαλιστικές λύσεις θα ήταν μεταξύ των επιλογών που διαθέτει μια κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη .

Η ιδέα της πανδημίας αναβίωσε στις σκέψεις του κόσμου τον φόβο της φυματίωσης, της χολέρας και ούτω καθ’ εξής. Αυτό θα πρέπει να βάλει σε σκέψη τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους αντασφαλιστές για τα επίπεδα επαρκούς προστασίας από τέτοιου είδους κινδύνους στο μέλλον.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για πρωτοβουλίες που μειώνουν τους εν λόγω κινδύνους και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες. Το ζητούμενο είναι να μην αρχίσουν οι άσκοπες συζητήσεις και αναλύσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Η κρίση μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και της ασφαλιστικής αγοράς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*