back to top
24 C
Athens
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026

Η ισχύς του κράτους επαναπροσδιορίζεται

της Έλενας Ερμείδου

Η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του κράτους και τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημόσια διαχείριση κινδύνων. Αφού καταλαγιάσει, τα κράτη και το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους σε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών και της κοινωνίας.

- Advertisement -

Μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος έχει περιοριστεί σε ρόλο πατριαρχικό, αποφασίζοντας μονομερώς, ταυτόχρονα αντιδρώντας σε προτάσεις συνομιλητών, διατηρώντας το αλάθητο.

Είναι απολύτως νόμιμο το κράτος να μεριμνά και να οργανώνει την πρόληψη, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών του. Βασικά, αυτός είναι ο βασικός του ρόλος. Πρόληψη και προστασία.

- Advertisement -

Είδαμε στις ημέρες του κορωνοϊού, το κράτος έσπευσε έγκαιρα και ανέλαβε του κινδύνους της υγείας. Δέσμευσε νοσοκομεία με σοβαρές υποδομές και έμπειρους γιατρούς που βλέπουν χιλιάδες περιστατικά κάθε μήνα, όπως το ΝΙΜΙΤΣ.

Ο κορωνοϊός μάς έκανε να δούμε αλλιώς τα πράγματα. Να αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Οι πολίτες εμπιστεύθηκαν και πάλι το κράτος. Οι ασφαλιστικές συνεργάστηκαν. Οι ασφαλιστικές είδαν για πρώτη φορά να ενσαρκώνεται ο ρόλος τους. Οι αντασφαλιστές, βλέποντας ότι το κράτος αναλαμβάνει κινδύνους, δεν ανησυχούσαν.

Θα υπάρξει αλλαγή; Θα αλλάξει το κράτος, θα ωριμάσουν οι πολίτες, θα βρεθούν οι ισορροπίες;

Μια αλλαγή εστίασης σίγουρα θα αποτελέσει πολύ καλή είδηση για τους (αντ)ασφαλιστές, καθώς οι ασφαλιστικές λύσεις θα ήταν μεταξύ των επιλογών που διαθέτει μια κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη .

Η ιδέα της πανδημίας αναβίωσε στις σκέψεις του κόσμου τον φόβο της φυματίωσης, της χολέρας και ούτω καθ’ εξής. Αυτό θα πρέπει να βάλει σε σκέψη τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους αντασφαλιστές για τα επίπεδα επαρκούς προστασίας από τέτοιου είδους κινδύνους στο μέλλον.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για πρωτοβουλίες που μειώνουν τους εν λόγω κινδύνους και ελαχιστοποιούν τις συνέπειες. Το ζητούμενο είναι να μην αρχίσουν οι άσκοπες συζητήσεις και αναλύσεις για εσωτερική κατανάλωση.

Η κρίση μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και της ασφαλιστικής αγοράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Ορμούζ 2026: Τι άλλαξε για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση

Ο πόλεμος ΗΠΑ/Ισραήλ-Ιράν (28 Φεβρουαρίου-17 Ιουνίου 2026) δεν ήταν για την Ελλάδα μια μακρινή κρίση.

Πρόστιμα και διαταγές σε ασφαλιστικές από την ΤτΕ

Πρόστιμα ύψους 145.875 ευρώ επέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδος σε 13 ασφαλιστικές έξι εξ αυτών διατάχτηκαν όπως αποφύγουν παραβάσεις στο μέλλον.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Cyber Insurance: Ένας παλιός κίνδυνος, μια αγορά που δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί

Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας κάτι: ο κυβερνοκίνδυνος δεν γεννήθηκε ούτε με την τεχνητή νοημοσύνη ούτε με τα ransomware των τελευταίων ετών

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #3-RISK MANAGEMENT: Πριν ασφαλίσεις έναν κίνδυνο, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται

Μια επιχείρηση δεν κινδυνεύει μόνο όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κινδυνεύει όταν σταματήσει η παραγωγή της, όταν πέσει ένα κρίσιμο

Τι σημαίνει πάμε Μαζί;

Είσαι μικρομεσαίος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής και θέλεις να διατηρήσεις το γραφείο σου ανεξάρτητο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η εξυπηρέτηση του πελάτη μετριέται στην πράξη στην AIG Greece

Με τη φετινή Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών και το μήνυμα «Η εμπειρία πελάτη… αλλιώς!», η AIG Greece

Από τις 10 Ιουλίου 2027 αλλάζουν οι κανόνες για το οικονομικό έγκλημα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει για την ασφαλιστική αγορά.

Κάμερες: Η κλήση πάει στον ιδιοκτήτη, η ευθύνη όμως στον οδηγό

Η ολοένα μεγαλύτερη χρήση καμερών για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων αλλάζει τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων

Ταξιδεύετε συχνά; Δείτε πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του καταλύματός σας

Κάθε ταξίδι σημαίνει και μια προσωρινή αλλαγή διεύθυνσης. Είτε μένετε σε ξενοδοχείο, είτε σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα, είτε φιλοξενείστε από κάποιον ...

Εποπτεία, διαφάνεια και ανάπτυξη στο επίκεντρο της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη – Οι προκλήσεις που αλλάζουν το τοπίο για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Οι απαιτήσεις της εποπτείας αυξάνονται, η διαφάνεια γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη