back to top
24.2 C
Athens
Τετάρτη 8 Απριλίου 2026

Το φλέγον ζήτημα της αγοράς και ο ρόλος του κράτους

της Ελενας Ερμείδου

Τα μεγέθη είναι πολύ μεγάλα για να εστιάσουμε στην ατομική ασφάλιση. Χρειάζεται να αυξηθεί η ασφαλιστική βάση για να σχεδιαστούν καλύψεις, να τιμολογηθούν σωστά ώστε σε περίπτωση που επέλθει το συμβάν να μπορούν οι ασφαλιστικές να καταβάλουν το ασφάλισμα που υποχρεούνται. Και μιλάμε για την περίπτωση της πανδημίας με αφορμή τον κορωνοϊο.  Με άλλα λόγια η πανδημία δύνανται να καλυφθεί, χρειάζεται τρόπος.

- Advertisement -

Ο τρόπος έχει να κάνει με το κράτος και την δημιουργία ενός σχήματος, μίας κοινοπραξίας όπου θα δημιουργηθεί ένα pool  ιδιωτικών ασφαλιστικών με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο αντασφαλιστή για την κάλυψη μεγάλων κινδύνων.

Είναι τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των κινδύνων.  Θεωρητικά η κυβέρνηση δηλώνει σύμφωνη με την ιδέα,  μένει να έλθει σε συμφωνία και να το υλοποιήσει.

- Advertisement -

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται και προτείνεται αυτό.  Εφαρμόζεται σε άλλα κράτη σε περιπτώσεις κάλυψης μεγάλων κινδύνων όπου χρειάζεται διευρυμένη ασφαλιστική βάση.  Η δε, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνουν την δημιουργία εργαλείων για την διαχείριση των μεγάλων κινδύνων.

Και όπως γίνεται κάθε φορά στην Ελλάδα, μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό γεγονός, ξεκινάμε τις συζητήσεις για την απόδοση ευθυνών και λύσεων. Συνήθως μένουμε στις συζητήσεις περί ευθυνών, χωρίς να αποδώσουμε ευθύνες.

Λόγω κορωνοϊού, το θέμα των ΣΔΙΤ επανήλθε στην Ελλάδα. Είναι όμως αυτή την φορά και ένα θέμα που συζητά η διεθνής κοινότητα προκειμένου να βρεθούν καλύψεις έναντι μίας μεγάλης πανδημίας.

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Πολιτεία και τους λοιπούς αρμοδίους φορείς παραθέτοντας προτάσεις για την θέσπιση των ΣΔΙΤ και για την παροχή κινήτρων .

Οι κυβερνήσεις μπορεί να λειτουργούν ως αντασφαλιστές αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας λόγω καταστροφών. Η κυβέρνηση έτσι επιμερίζει τον κίνδυνο αλλά και να διοικεί για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την είσπραξη των ασφαλίστρων, και την διαχείριση των απαιτήσεων. Το δημόσιο αναλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα κινδύνου, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση αναλαμβάνει χαμηλότερους κινδύνους.

Η πανδημία είναι ένας μεγάλος κίνδυνος και δεν περιορίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή. Απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Η γνώση υπάρχει, η εμπειρία επίσης, τα παραδείγματα πολλά από τα άλλα κράτη.

Ας μην αλλάξουμε κεφάλαιο με κάτι άλλο πριν καταλήξουμε κάπου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Τα στερεότυπα για την ασφάλιση

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, αναφέρεται στα στερεότυπα που πιστεύει ότι πρέπει επιτέλους να σπάσουμε

Πολιτικές πρόληψης και ορθή τιμολόγηση για μείωση του κενού προστασίας προτείνει η Insurance Europe

Η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης, τονίζει η ομοσπονδία, αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης συστημικού κινδύνου και οικονομικής σταθερότητας

Τσιάρας από Βρυξέλλες: «Ναι» σε ευρωπαϊκό μηχανισμό αντασφάλισης για φυσικές καταστροφές

Η παρέμβαση εντάσσεται στη διευρυνόμενη συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για τη μετάβαση σε πιο σταθερούς και προληπτικούς μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Σκέψεις για το «κι αν…» φέρνουν ηρεμία στην καθημερινότητα

Mέσα από την καμπάνια #365yposxeseis η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική επισημαίνει ότι η προνοητικότητα και ο στοχασμός δεν πρέπει να προκαλούν φόβο

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Η FAIR Consulting διακρίθηκε για την αριστεία της στα Greek Risk Management Awards 2026

Διπλή αναγνώριση της εμπειρίας, της αξιοπιστίας και της εξειδίκευσης που έχει προσφέρει από την ίδρυσή της η εταιρεία σε εκατοντάδες πελάτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Πασχαλινό bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, που προσφέρουν καθημερινά φροντίδα και στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Τα 16 αντικείμενα που γίνονται υποχρεωτικά για το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο

Δείτε αναλυτικά όσα θα πρέπει να περιέχει το κιβώτιο από τις 18/6, καθώς και τις προδιαγραφές τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάνορμου

«Ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, να εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει και να αντλήσουμε δύναμη για όσα έρχονται»

1ο Πασχαλινό Bazaar, με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish, για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Kinsen

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, και με την ένθερμη συμμετοχή των εργαζομένων του