back to top
25.8 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026

Δικαστικός “πονοκέφαλος” για την ΑΧΑ

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αποζημιώσει εστιατόριο που έμεινε κλειστό για δυο μήνες λόγω κορωνοϊού- Θα εφεσιβάλει την απόφαση ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ο «ιός» της καταβολής αποζημιώσεων λόγω παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας χτύπησε και την ΑΧΑ, μεταφέροντας στην Ευρώπη ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ασφαλιστική βιομηχανία των ΗΠΑ: Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος πρέπει να καταβάλλει σε εστιάτορα τα χαμένα έσοδα δυο μηνών που το κατάστημά του έμεινε κλειστό λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα δυνητικό «τσουνάμι» ανάλογων αγωγών.

Η ΑΧΑ ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την επίμαχη απόφαση και έκανε λόγο για «διαφορετική ερμηνεία»  ενός συγκεκριμένου τύπου ασφαλιστικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια μέσω ενός μεσιτικού γραφείου.

- Advertisement -

Ο Stephane Manigold, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι ήταν ένας από αυτούς που είχε υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο και κατέθεσε αγωγή απαιτώντας από την ΑΧΑ να καλύψει τις λειτουργικές του ζημίες μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού.

«Αυτή είναι μια συλλογική νίκη», δήλωσε ο κ. Manigold στο Reuters μετά την απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διοικητική απόφαση για κλείσιμο του εστιατορίου ενεργοποιούσε τη ρήτρα παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστώντας τον εστιάτορα δικαιούχο αποζημίωσης από την ΑΧΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες με την ίδια ρήτρα στο συμβόλαιό τους μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές τους», σημείωσε η Anais Sauvagnac, η δικηγόρος του Manigold.

H AXA έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 13% μεταξύ των Γάλλων εμπόρων και καταστηματαρχών. Ο όμιλος υποστήριξε ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό του μόλις 200 συμβόλαια που προβλέπουν αποζημίωση για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί που δεν εγείρεται θέμα φυσικής ζημίας και βρίσκεται σε διαδικασία ικανοποίησης των αιτημάτων των εν λόγω πελατών.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων της ΑΧΑ Franceμε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης προβλέπουν ότι ένα γενικευμένο συμβάν όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα (δηλαδή η πανδημία του κορωνοϊού) δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση των συμβατικών εγγυήσεων», δήλωσε σε ανακοινωθέν του ο γαλλικός όμιλος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος της πανδημίας εξαιρείται από τις ασφαλιστικές εγγυήσεις για τις λειτουργικές ζημίες επειδή δεν είναι ασφαλίσιμος. Ειδάλλως, οι γαλλικές ασφαλιστικές θα έπρεπε να καταβάλλουν αποζημιώσεις 20 δις. ευρώ κάθε μήνα για λειτουργικές ζημίες όσο διαρκεί το lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς του κλάδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΤΕ: Απάντηση στην ΕΚΠΟΙΖΩ για τη μηνιαία χρέωση λογαριασμών

Η τράπεζα κάνει λόγο για διαστρέβλωση της δικαστικής απόφασης και σκοπεύει να ασκήσει έφεση ως προς επιμέρους σκέλη της

Λογιστές, μηχανικοί, γιατροί… δουλεύετε χωρίς δίχτυ ασφαλείας;

Mια αγωγή ή μια απαίτηση αποζημίωσης μπορεί να μετατραπεί σε ασύλληπτο χρηματοοικονομικό, νομικό και ψυχολογικό βάρος για έναν επαγγελματία

ERGO: Νέος Διευθυντής Πωλήσεων Δικτύου Εταιρικών Συνεργατών ο Βασίλης Αντύπας

Με πολυετή πείρα στον ασφαλιστικό κλάδο, ο κ. Αντύπας αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Δικτύου

Ασπίς Πρόνοια: Kαταδίκη δύο στελεχών επενδύσεων, αθώωση των υπολοίπων

Ποινή κάθειρξης 12 και 7 ετών, για απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος - Αθώα τα μέλη της οικογένειας Ψωμιάδη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Τα τελευταία πολεμικά νέα από τα Lloyd’s

Κοινοπρακτικό σχήμα με την Chubb επικεφαλής για την αύξηση των καλύψεων θαλασσίων πολεμικών κινδύνων επί των διερχομένων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Η Allianz Trade αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεινόμενη μάρκα στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων

Η εταιρεία ι επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

To μέλλον των ασφαλιστικών δικτύων

Η θέση της NP Ασφαλιστικής, όπως την καταγράφει ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Ζάχος

Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Χανίων – Eλλείψεις, εξουθενωμένο προσωπικό και ανάγκη άμεσων λύσεων

Υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί φορείς περιγράφουν μια εικόνα οριακής λειτουργίας

Παράδοση-παραλαβή στον ΕΟΠΥΥ: Ο Αθανάσιος Ζαμάνης νέος Διοικητής

Η απερχόμενη διοικήτρια Θ. Καρποδίνη παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό της θητείας της, ενώ ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του

Θάνος Κουλουτμπάνης, ο ωφελημένος από το deal της εισηγμένης Dotsoft

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, όπου η Infotrust έχει δώσει δείγματα ενεργητικής στρατηγικής ανάπτυξης

«Shaping the Future of Insurance»: Tο 19th Insurance Conference – #inco26 ανοίγει αυλαία

Η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης