back to top
24.3 C
Athens
Δευτέρα 18 Μαΐου 2026

6ο live video webcast της KPMG με έμφαση στον «κοινωνικό ρόλο» των επιχειρήσεων

Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, η διάσταση ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, οι σινοαμερικανικές σχέσεις αλλά και ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών εξελίξεων στην επιχειρησιακή στρατηγική τέθηκαν στο επίκεντρο του 6ο live video webcast της KPMG για την επίδραση του κορωνοϊού στο επιχειρείν, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μερικά από τα κύρια συμπεράσματα των ειδικών που συμμετείχαν στον webcast αφορούν σε:

- Advertisement -

—  Υφεσιακή πορεία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά τις αποπληθωριστικές πιέσεις, αύξηση της αποταμίευσης και μείωση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως –μολονότι φαίνεται ότι θα διανύουμε για καιρό ακόμα μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων. «Τα κυβερνητικά πακέτα υποστήριξης απέτρεψαν την άμεση κατάρρευση αλλά δεν αρκούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η σταδιακή άρση των περιορισμών επηρεάζει την πλευρά της παραγωγής, όμως κανένα μέτρο δεν μπορεί να “επιβάλει” τη ζήτηση» τόνισε η globa lgeopolitics lead της KPMG, Sophie Heading

—  Αντιμετώπιση της επερχόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με φόρους περιουσίας, άνθρακα και τεχνολογίας, αλλά και με ανάδειξη εθνικών κλαδικών «πρωταθλητών». Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομίες γίνονται πιο εσωστρεφείς, προσπαθώντας να ενισχύσουν την εθνική παραγωγή, ενώ η παγκοσμιοποίηση μπαίνει σε τροχιά επιβράδυνσης (slowbalization).  Όπως επεσήμανε και ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα «πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες ενός πιθανά επαυξημένου ρόλου των κυβερνήσεων στη ρύθμιση των αγορών και στο “άνοιγμα” και “κλείσιμο” των οικονομιών».

- Advertisement -

—  Ασύμμετρα πλήγματα της πανδημίας σε ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο: όπως επεσήμανε ο Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ «η κρίση πλήττει τις δημοσιονομικά επιβαρυμένες χώρες» και επέστησε την προσοχή στο μέλλον της Ιταλίας εντός της ευρωζώνης. Ο ίδιος στάθηκε επιφυλακτικός απέναντι στο ύψος της βοήθειας που μπορεί να δώσει το ταμείο ανάκαμψης (ύστερα και από τις κοινές δηλώσεις Α. Μέρκελ-Ε. Μακρόν στις 18/5) αναγνώρισε όμως ότι η αλλαγή νοοτροπίας προς την έκδοση ευρωομολόγου, και γενικότερα, στη βοήθεια μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων αποδεικνύει ότι χώρες όπως η Γερμανία αναγνωρίζουν το διακύβευμα του χάσματος ανάμεσα σε Βορρά και Νότο για τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο.

—  «Παιχνίδια εντυπώσεων» στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ: σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα κινεζικών υποθέσεων και ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργο Τζογόπουλο, μολονότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αρέσκεται στο να ανεβάζει τους τόνους ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, «η δημόσια ρητορική απέχει από τη διπλωματική πολιτική». Ο ίδιος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην έμπειρη διπλωματία των ΗΠΑ αλλά και στην πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για αποσόβηση περαιτέρω ρηγμάτων στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που επιφέρει η κρίση της πανδημίας δημιουργούν νέα ερωτήματα για το μέλλον της εργασίας αλλά και τον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστολάκη κάποια βασικά ερωτήματα αφορούν στην άνοδο της ανεργίας, στο ενδεχόμενο αύξησης της προσωρινής εργασίας, στον αντίκτυπο του αυξημένου stress στην παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και στην επίδραση που αναμένεται να έχουν τα κλειστά σύνορα στη στελέχωση των οργανισμών και τις ξένες επενδύσεις σε αυτές. Και καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια αναμένεται να αυξηθεί, ως απόρροια της ύφεσης, αλλά και των πιέσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, «οι οργανισμοί θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό “δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας” για τους εργαζομένους», όπως δήλωσε η S. Heading.

Η κρίση της πανδημίας αναδεικνύει τη σημασία της αποτελεσματικής ηγεσίας, τόσο σε οργανισμούς, όσο και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων: σύμφωνα με τον καταξιωμένο συγγραφέα και σύμβουλο Fons Trompenaars «ήρθε η ώρα του “servantleader”, ο οποίος μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα, αλλά και να “συμφιλιώσει” τα διλήμματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον, ενεργώντας με αποφασιστικότητα και έχοντας λάβει υπόψη τις γνώμες των ειδικών και των συμβούλων του».

Μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία πραγματοποίησης των επόμενων webcast: www.kpmgevents.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

200+ έμπειροι επαγγελματίες συμμετείχαν στη 2η Ημέρα Καριέρας AdvantAge

Στόχος της εκδήλωσης, η έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων

Η ERGO Hellas στη 2η AdvantAge Ημέρα Καριέρας για επαγγελματίες 50+

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6/5 στο OTE Academy στο Μαρούσι, δικτυώνοντας εταιρείες και υποψηφίους σε ένα περιβάλλον ευκαιριών

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποτροφία «Δ. Κοντομηνάς» στην αριστεύσασα του Executive MBA του ΟΠΑ από τον Όμιλο Interamerican

Η πρωτοβουλία αποτελεί φόρο τιμής στον ιδρυτή της εταιρείας, καθώς και στις αξίες που πρέσβευε

Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 18 Ιούνιου, ενόψει των εξετάσεων της Θεσσαλονίκης στις 27 του μήνα

ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ ενισχύουν τις διεθνείς συνεργασίες τους με 2 εξειδικευμένα σεμινάρια

Σε συνεργασία με τη Miller Insurance και την International Underwriting Association της Αγγλίας, και επίκεντρο τις νέες προκλήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«αν ήξερες!»: Τι σημαίνει η αστική ευθύνη εργοδότη

Καλεσμένος του 4ου επεισοδίου είναι ο Νίκος Γαβρίλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Globalis, με πολυετή διεθνή εμπειρία στην ασφάλιση και στη διαχείριση κινδύνου

Νέα πιστοποίηση «Great Place to Work» για τη Mega Brokers

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Επιβεβαίωση της σταθερής μας δέσμευσης να καλλιεργούμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, εξέλιξης και ουσιαστικής συμμετοχής»

Στη διοικητική δομή της Karavias ο Χρ. Προκοπίου

Καθήκοντα Chief Underwriting Officer αναλαμβάνει το έμπειρο στέλεχος

Παρακολουθήστε την ομιλία του Ηρ. Δασκαλόπουλου στο επετειακό συνέδριο του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με θέμα «50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο – Μεταρρυθμίσεις, αποτελέσματα και προοπτική»