back to top
28.3 C
Athens
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2026

Ξενοδοχεία, αστική ευθύνη και COVID-19: Τι προβλέπει το νέο ν/σ

Απάντηση στο ζήτημα της αστικής ευθύνης των ξενοδοχειακών μονάδων, από τυχόντα θέματα προκύψουν ελέω κορονοϊού, δίνει διάταξη του νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό, με τίτλο “ Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”, που αναφέρει τα εξής: “Αστική ευθύνη των τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορονοϊό COVID-19, δεν προκύπτει, σε περίπτωση κατά την οποία, οι τουριστικές επιχειρήσεις αποδεικνύουν την προσήκουσα εφαρμογή των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου του παρόντος”.

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ περιλαμβάνονται και σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

- Advertisement -

1. Με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Τουρισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για το καθοριζόμενο ως αναγκαίο χρονικό διάστημα, εκδίδονται ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων όρων λειτουργίας τους. Εντός της κοινής απόφασης του προηγούμενου εδαφίου ορίζονται οι ειδικοί όροι λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα ισχύος των όρων των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, καθώς και το πεδίο εφαρμογής των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου.

2. Στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

- Advertisement -

3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1 και τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού, η Ελληνική Αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν. 4622/2019(Α’ 133). Αρμόδιες αρχές για την επιβολή του διοικητικού προστίμου, καθώς του διοικητικού μέτρου της αναστολής λειτουργίας είναι οι κατά τόπο αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού.

4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, η εφαρμοστέα διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αστική Ευθύνη: Η «αόρατη» ασπίδα προστασίας για κάθε επιχείρηση

Η Syndea υπενθυμίζει ότι η πρόληψη και η σωστή ασφαλιστική θωράκιση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων

Υποχρεωτική ασφάλιση και βραχυχρόνιες μισθώσεις – Τι προωθεί η Ατλαντική Ένωση

Η αυξημένη χρήση πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει δημιουργήσει ανάλογο ενδιαφέρον για εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα

wedo.insure: Τι πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε για τα ηλεκτρικά πατίνια

Κάθε νέα μορφή μετακίνησης φέρνει μαζί της και νέες ευθύνες

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία: Από την πρόληψη στη θωράκιση μέσω της ασφάλισης

Το «μακάβριο ρεκόρ» των εργατικών ατυχημάτων και η επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη κουλτούρα Αστικής Ευθύνης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ: Το τεχνικό πρόβλημα δεν επηρέασε τις μεταβολές του 2024

Τι αναφέρει σε επιστολή-απάντησή του o Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

HDI Global: Οι 4 βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών data centers

Στο πλαίσιο της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κλιματικών κινδύνων

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ για ΕΔΑ: Το τεχνικό πρόβλημα δεν επηρέασε τις μεταβολές του 2024

Τι αναφέρει σε επιστολή-απάντησή του o Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιος Κατσής

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… Your Insurance Tribe Podcast», για το κόστος αποκατάστασης ακινήτων και την ασφαλιστική προστασία

Με καλεσμένους τον Π. Τόμπρα, Top Mentor Consultants / Properties, και την Κ. Σολομακάκη, Atlas Insurance Agents