back to top
14 C
Athens
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

Ένα άδειο ασφαλιστικό πακέτο στα χέρια της αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Με υλικά που αντέχουν στον χρόνο, χαρτιά και χρωματιστές κορδέλες είναι περιτυλιγμένο το ασφαλιστικό πακέτο μέτρων ανάπτυξης της αγοράς από την κυβέρνηση. Το πακέτο είναι άδειο, όμως. Οσο μεγαλώνει ο όγκος του πακέτου τόσο περισσότερες  οι γυαλιστερές κορδέλες που το δένουν.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική αγορά το έδεσε από τις εξαγγελίες που έγιναν στην Υδρα και περίμενε, θεσμοθέτηση πυλώνων ασφάλισης, επικουρική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία, ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών υπό την μορφή των ΣΔΙΤ.  Γελάστηκε.

Οι έμπειροι της αγοράς το καταλάβαιναν, δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε κάποιο ιδιαίτερο μάθημα για να καταλάβεις τους στόχους. Ακόμα και στις προεκλογικές εξαγγελίες τα ωραιοποιημένα λόγια μαρτυρούσαν την πρόθεση. Η προσδοκία, ωστόσο διατηρήθηκε.

- Advertisement -

Και τώρα τι διαφορετικό ακούσαμε, ισχυρότερες δεσμεύσεις με πολύ χρώμα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας στο τηλεσυνέδριο της ΕΑΕΕ. Η πανδημία ήταν μία δικαιολογία για την για την μη λήψη αποφάσεων.  Λόγω πανδημίας και δημοσιονομικών προβλημάτων αδυνατεί να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικουρική, είπε ο υπουργός, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να υλοποιήσει τα σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ως φιλελεύθερη στηρίζει.

Τέσσερις μήνες πριν περάσει η Πανδημία στην Ευρώπη και πριν κλειδώσει η οικονομία, υπήρχε αισιοδοξία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων, διάχυτες μιλούσαν για ανάπτυξη. Tότε που εκδόθηκε το νομοσχέδιο γιατί δεν υπήρξε η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση; Η απάντηση είχε άλλο χρώμα αλλά το ίδιο περιεχόμενο. Η υλοποίηση θα γίνονταν σε βάθος τριετίας μέχρι να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Πώς μεταφράζονται αυτά;  Μην στηρίζεστε σε υποσχέσεις και σε ίδια λόγια που έχουν πολλάκις ειπωθεί με διαφορετικό ύφος και χρώμα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μηνύματα στους αποφοίτους του ΟΠΑ από τον Μάκη Τζέη: Η ασφάλιση δημιουργεί ευκαιρίες και στηρίζει την οικονομία

Η παρουσία της ΕΑΕΕ στο 1ο Συνέδριο Αποφοίτων ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ασφαλιστικού κλάδου

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

Allianz Trade: Οι οικονομικές επιπτώσεις του καύσωνα σε Ελλάδα και κόσμο

Οι καύσωνες γίνονται το «νέο φυσιολογικό», στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όταν η κρίση αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο της Generali, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο «στον καθρέφτη δεν βλέπουμε πια το πριν»

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η Kaspersky προειδοποιεί για απάτες με δωροκάρτες

Η γιορτή των ερωτευμένων συνιστά ευκαιρία για αρκετές εκστρατείες phishing και κακόβουλου λογισμικού

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια