back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή 7 Ιουνίου 2026

Ένα άδειο ασφαλιστικό πακέτο στα χέρια της αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Με υλικά που αντέχουν στον χρόνο, χαρτιά και χρωματιστές κορδέλες είναι περιτυλιγμένο το ασφαλιστικό πακέτο μέτρων ανάπτυξης της αγοράς από την κυβέρνηση. Το πακέτο είναι άδειο, όμως. Οσο μεγαλώνει ο όγκος του πακέτου τόσο περισσότερες  οι γυαλιστερές κορδέλες που το δένουν.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική αγορά το έδεσε από τις εξαγγελίες που έγιναν στην Υδρα και περίμενε, θεσμοθέτηση πυλώνων ασφάλισης, επικουρική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία, ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών υπό την μορφή των ΣΔΙΤ.  Γελάστηκε.

Οι έμπειροι της αγοράς το καταλάβαιναν, δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε κάποιο ιδιαίτερο μάθημα για να καταλάβεις τους στόχους. Ακόμα και στις προεκλογικές εξαγγελίες τα ωραιοποιημένα λόγια μαρτυρούσαν την πρόθεση. Η προσδοκία, ωστόσο διατηρήθηκε.

- Advertisement -

Και τώρα τι διαφορετικό ακούσαμε, ισχυρότερες δεσμεύσεις με πολύ χρώμα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας στο τηλεσυνέδριο της ΕΑΕΕ. Η πανδημία ήταν μία δικαιολογία για την για την μη λήψη αποφάσεων.  Λόγω πανδημίας και δημοσιονομικών προβλημάτων αδυνατεί να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικουρική, είπε ο υπουργός, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να υλοποιήσει τα σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ως φιλελεύθερη στηρίζει.

Τέσσερις μήνες πριν περάσει η Πανδημία στην Ευρώπη και πριν κλειδώσει η οικονομία, υπήρχε αισιοδοξία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων, διάχυτες μιλούσαν για ανάπτυξη. Tότε που εκδόθηκε το νομοσχέδιο γιατί δεν υπήρξε η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση; Η απάντηση είχε άλλο χρώμα αλλά το ίδιο περιεχόμενο. Η υλοποίηση θα γίνονταν σε βάθος τριετίας μέχρι να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Πώς μεταφράζονται αυτά;  Μην στηρίζεστε σε υποσχέσεις και σε ίδια λόγια που έχουν πολλάκις ειπωθεί με διαφορετικό ύφος και χρώμα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Μηνύματα στους αποφοίτους του ΟΠΑ από τον Μάκη Τζέη: Η ασφάλιση δημιουργεί ευκαιρίες και στηρίζει την οικονομία

Η παρουσία της ΕΑΕΕ στο 1ο Συνέδριο Αποφοίτων ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και ασφαλιστικού κλάδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

Ilia Forum 2026: Το αναπτυξιακό συνέδριο της Ηλείας ανοίγει τις πόρτες του

Όσα θα παρακολουθήσουμε το διήμερο 5-6/6 στο Aldemar Olympian Village – Ilis Congress Center, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Το σημαντικότατο μήνυμα του μήνα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τι και ποιους αφορούν οι ενισχύσεις του «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Δηλώσεις Δ. Γαβαλάκη στο «IW»

«Ξεκινώ Επιχειρηματικά»: Ο ασφαλιστικός πράκτορας δεν είναι μόνος

Η Χρ. Φυτέα, Πρ. Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ, εξηγεί γιατί η ένταξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη δράση αποτελεί σημαντική θεσμική νίκη

NN Hellas: Ανακοίνωση για τις αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα υγείας

«Συμμορφωνόμαστε πλήρως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και αναμένουμε τη δημοσίευση του νέου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ» επισημαίνει μεταξύ άλλων η εταιρεία