back to top
18.7 C
Athens
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026

Ένα άδειο ασφαλιστικό πακέτο στα χέρια της αγοράς

Της Ελενας Ερμείδου

Με υλικά που αντέχουν στον χρόνο, χαρτιά και χρωματιστές κορδέλες είναι περιτυλιγμένο το ασφαλιστικό πακέτο μέτρων ανάπτυξης της αγοράς από την κυβέρνηση. Το πακέτο είναι άδειο, όμως. Οσο μεγαλώνει ο όγκος του πακέτου τόσο περισσότερες  οι γυαλιστερές κορδέλες που το δένουν.

- Advertisement -

Η ασφαλιστική αγορά το έδεσε από τις εξαγγελίες που έγιναν στην Υδρα και περίμενε, θεσμοθέτηση πυλώνων ασφάλισης, επικουρική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία, ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών υπό την μορφή των ΣΔΙΤ.  Γελάστηκε.

Οι έμπειροι της αγοράς το καταλάβαιναν, δεν χρειάζεται φιλοσοφία ούτε κάποιο ιδιαίτερο μάθημα για να καταλάβεις τους στόχους. Ακόμα και στις προεκλογικές εξαγγελίες τα ωραιοποιημένα λόγια μαρτυρούσαν την πρόθεση. Η προσδοκία, ωστόσο διατηρήθηκε.

- Advertisement -

Και τώρα τι διαφορετικό ακούσαμε, ισχυρότερες δεσμεύσεις με πολύ χρώμα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς για το καλό της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης,  μιλώντας στο τηλεσυνέδριο της ΕΑΕΕ. Η πανδημία ήταν μία δικαιολογία για την για την μη λήψη αποφάσεων.  Λόγω πανδημίας και δημοσιονομικών προβλημάτων αδυνατεί να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην επικουρική, είπε ο υπουργός, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να υλοποιήσει τα σχέδια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που ως φιλελεύθερη στηρίζει.

Τέσσερις μήνες πριν περάσει η Πανδημία στην Ευρώπη και πριν κλειδώσει η οικονομία, υπήρχε αισιοδοξία και οι προβλέψεις των οικονομολόγων, διάχυτες μιλούσαν για ανάπτυξη. Tότε που εκδόθηκε το νομοσχέδιο γιατί δεν υπήρξε η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση; Η απάντηση είχε άλλο χρώμα αλλά το ίδιο περιεχόμενο. Η υλοποίηση θα γίνονταν σε βάθος τριετίας μέχρι να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Πώς μεταφράζονται αυτά;  Μην στηρίζεστε σε υποσχέσεις και σε ίδια λόγια που έχουν πολλάκις ειπωθεί με διαφορετικό ύφος και χρώμα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Α. Γεωργιάδης στο #Inco26: To ΕΣΥ και η εμπιστοσύνη στην ασφαλιστική αγορά

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

ΕΑΣΕ στο DEF26: Η παραγωγικότητα ως καταλύτης για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας

Η συζήτηση ανέδειξε ότι η παραγωγικότητα δεν αποτελεί συνάρτηση μόνο επενδύσεων και υποδομών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #4 SOLVENCY II: Πόσο αντέχει μια ασφαλιστική;

Πώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο φερεγγυότητας συνδέει τους κινδύνους που αναλαμβάνει μια ασφαλιστική με τα κεφάλαια που διαθέτει.

Η μυωπία των ασφαλιστικών: Τι βλέπουν We R και People for Business

Μυωπία φαίνεται σαν να έχουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του IW.gr για τον μετασχηματισμό τους

Γιατί ένα φθηνό ασφαλιστήριο μπορεί να κοστίσει ακριβά στη ζημιά

Ένα περιστατικό σε ασφαλιστικό συνέδριο έγινε αφορμή για τον Άρη Τουπή, Allianz Branch Manager, να αναδείξει τη σημασία της γνώσης και της εξειδίκευσης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Envolve Entrepreneurship ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και το Envolve Entrepreneurship υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος

ΜΙΝΕΤΤΑ Goes Morocco: 80 συνεργάτες σε ένα ταξίδι επιβράβευσης γεμάτο εμπειρίες

Μια ακόμη ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία προσέφερε στους συνεργάτες της η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, αυτή τη φορά με προορισμό το Μαρόκο. 

MEGA BROKERS: Η Βραζιλία ο μεγάλος ταξιδιωτικός προορισμός του Διαγωνισμού Πωλήσεων 2026–2027

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση στα Sales Awards 2026, η MEGA BROKERS αποκάλυψε το νέο ταξίδι επιβράβευσης των συνεργατών της, με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θετικά τα μέτρα αλλά δεν αρκούν»

Ανακοινώθηκαν οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι επιδοτήσεις που θα ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

EUROINS Ελλάδος: Για πέμπτη χρονιά Μέγας Χορηγός στο Kallithea Night Run

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η EUROINS Ελλάδος στηρίζει ως Μέγας Χορηγός το Kallithea Night Run, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή παρουσία