H διαχείριση του διαβήτη από απόσταση επιτρέπει τη διασύνδεση με τους επαγγελματίες υγείας

  • Τα άτομα με διαβήτη είναι γενικά περισσότερα εκτεθειμένα στην ανάπτυξη πολύπλοκων μορφών ιογενών λοιμώξεων και μπορεί επομένως να είναι περισσότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό, όπως τόνισαν η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και η Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων σε πρόσφατα δημοσιευμένες οδηγίες 1,2τους, οι οποίες εναρμονίζονται με τις υποδείξεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
  • Το σύστημα Free Style Libre επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους, οποιαδήποτε στιγμή, παντού3. Οι ενδείξεις γλυκόζης που καταγράφονται μπορούν να μεταφερθούν στο Libre View–ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης των ασθενών τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο. Αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα επιτρέπει στον επαγγελματία υγείας την απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης του ασθενή, διευκολύνοντας την παροχή των κατάλληλων ιατρικών συμβουλών και φροντίδας.
  • Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημαLibreView4δωρεάν για να ελέγχουναπό απόσταση την πρόοδο των ασθενών. Ο επαγγελματίας υγείας και το άτομο με διαβήτη χρειάζεται μόνο να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση στο LibreView, όπου μεταφέρονται τα δεδομένα γλυκόζης από τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyleLibre. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η διαχείριση του διαβήτη από απόσταση, διατηρώντας παράλληλα επαφή με τον ασθενή.
  • Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital δήλωσε: «Η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στον Σακχαρώδη Διαβήτη συμβάλλει στη σμίκρυνση των αποστάσεων και στην αύξηση των δυνατοτήτων άρτιας παρακολούθησης του ασθενούς. Η αναφοράAGP(ηλεκτρονική απεικόνιση του προφίλ σακχάρου) με τις αναλύσεις των γλυκαιμικών διακυμάνσεων που προσφέρει το LibreView, η τεχνολογία του νέφους (cloud) που μεταφέρει τα μακρινά δεδομένα στην κοντινή οθόνη του υπολογιστή μας και η τηλεϊατρική (διαδικτυακή συμβουλευτική) συνθέτουν ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι σύγχρονες δυνατότητες και εξελίξεις υπηρετούν την ανάγκη άριστης παρακολούθησης και θεραπείας του ασθενούς. Όταν προ μηνών ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονου Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο MetropolitanHospital, θέσαμε προοπτικές και στόχους. Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στη θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη. Σήμερα με το ψηφιακό οικοσύστηματης Abbott που συνθέτουν το FreeStyleLibreκαι το LibreViewαισθανόμαστε ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά στη δυνατότητα υλοποίησης του στόχου αυτού.»
  • Με την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, η Abbott προσφέρει στα άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα να σταλεί το σύστημα FreeStyleLibreαπευθείας στο σπίτι τους, αποφεύγοντας επομένως την ανάγκη να επισκεφθούν τον ιατρό τους στο νοσοκομείο ή το ιατρείο. Οι συνταγές μπορούν επίσης να εκτελεστούν από τα φαρμακεία.
  • Η παρακολούθηση του διαβήτη από απόσταση εναρμονίζεται με τις οδηγίες που δημοσίευσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν «επαρκή πρόσβαση σε φάρμακα (ιδίως ινσουλίνη) και αναλώσιμα για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να βγαίνουν από το σπίτι.»

  • Ο κ. Δέρκος Καλογρίδης Επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα δήλωσε: «Κατανοούμε πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα άτομα με διαβήτη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινότητα του διαβήτη κάνοντας την τεχνολογία μας διαθέσιμη τόσο στους ασθενείς, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, ώστεμαζί να μπορούν να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, χωρίς να απαιτείται ιατρική επίσκεψη με φυσική παρουσία.Συνεργαζόμαστε με τις Υγειονομικές Αρχές για να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες και υπηρεσίεςπερισσότερο προσβάσιμες σε ιατρούς και ασθενείς στην Ελλάδα.»
  1. International Diabetes Federation: COVID-19 and diabetes – https://diabetesvoice.org/en/news/covid-19-and-diabetes. 5Μαρτίου, 2020.
  2. AACE Position Statement: Coronavirus (COVID-19) and People with Diabetes (Ανανεώθηκε 18 Μαρτίου, 2020) https://www.aace.com/recent-news-and-updates/aace-position-statement-coronaviruscovid-19-and-people-diabetes-updated
  3. Το σύστημα FreeStyleLibre δίνει τη δυνατότητα στο άτομο με διαβήτη να ελέγχει τη γλυκόζη του απλά σαρώνοντας τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyleLibre πάνω από έναν αισθητήρα FreeStyleLibre που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα.
  4. Tα δεδομένα από το LibreView, που παράγονται από τη NewYu, μπορούν να προβληθούν στο πρόγραμμα περιήγησης SafariσεMacOSXMountainLion ήμεταγενέστερο και σε κινητά τηλέφωνα με iOS 6 ή μεταγενέστερο. Προς το παρόν η φόρτωση των δεδομένων γλυκόζηςυποστηρίζεταιμόνονσευπολογιστέςπουχρησιμοποιούν Windows. Οι ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος είναι Windows Vista με IE10 ή τις τελευταίες εκδόσεις των Google Chrome και Mozilla Firefox,που λειτουργούν σε 550 MHz PentiumII Iμε 512 MBDRAM, 2Gσκληρό δίσκο, USB0, οθόνη LCDμε ανάλυση1024×768.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*