back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Ποια περαιτέρω μέτρα από Πολιτεία και ασφαλιστικές ζητά ο ΠΣΣΑΣ

Την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΠΣΣΑΣ, με στόχο την στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και των ανθρώπων γύρω από αυτή. Χαιρετίζοντας τις ως τώρα ενέργειες από όλες τις πλευρές ο ΠΣΣΑΣ παραθέτει αναλυτικά προτάσεις για επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθουν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

- Advertisement -

Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη εποχή που μία πανδημία απειλεί όλο τον πλανήτη – δυνατούς και αδύναμους, πλούσιους και φτωχούς – και ακινητοποιεί κάθε δραστηριότητα.

Οι ανθρώπινες απώλειες είναι τραγικές και ανεκτίμητης αξίας. Τα συστήματα υγείας ακόμα και των πιο προηγμένων Κοινωνιών αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη λαίλαπα τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

- Advertisement -

Η δε Οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και γίνεται προσπάθεια από όλες τις Κυβερνήσεις και τους οικονομικούς φορείς να την κρατήσουν ζωντανή.

Είναι φανερό ότι την επόμενη μέρα,όλα θα είναι διαφορετικά.

Σε αυτή την τραγική συγκυρία η Πατρίδα μας έχει επιδείξει μία μοναδικά αποτελεσματική λειτουργία, τόσο το Κράτος όσο και η Κοινωνία.

Στην Πατρίδα μας συντελείται κάτι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Οι Έλληνες με απόλυτη ομοψυχία απέναντι στην κοινή απειλή, ξεδιπλώνουν τις αρετές τους.

Ο Κρατικός μηχανισμός επιδεικνύει πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητα, τρέχει με ταχύτητα το ψηφιακό μετασχηματισμό του και καλύπτει γρήγορα τις χρόνιες παθογένειές του.

Σήμερα παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Η ευκαιρία να γίνει μία σύγχρονη και ευημερούσα χώρα.

Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή και για τον ασφαλιστικό μετασχηματισμό.

Η ασφαλιστική αγορά με τους φορείς της (Εταιρείες, Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, Εποπτικές Αρχές, Σωματεία, κ.α) χρειάζεται να επιδείξει τα ίδια ισχυρά αντανακλαστικά και κυρίως την αποτελεσματική δράση που επιδεικνύει ο Κρατικός μηχανισμός, δίνοντας ελπίδα και όραμα στους νέους.

Οι άνθρωποι της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης έχουν αποτελέσει και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

Οι δε Συντονιστές έχουν σημαντικό ρόλο στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και την ανάπτυξη των ανθρώπων της, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Αυτοί οι άνθρωποι θα μεταλαμπαδεύσουν στην κοινωνία τον ασφαλιστικό μετασχηματισμό.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι κοντά στον πελάτη της Ιδιωτικής Ασφάλισης κάθε μέρα για να τον στηρίξουν και βοηθήσουν να διατηρήσει καταρχάς σήμερα την ασφάλισή του και να τον εξυπηρετήσουν σωστά σε κάθε ανάγκη αποζημίωσής του.

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής θα πρέπει όμως πρώτα να επιβιώσει από αυτή τη λαίλαπα και ο ίδιος

Ο ΠΣΣΑΣ με απόλυτη συνείδηση της κατάστασης, από την αρχή της κρίσης, ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τόσο των ασφαλισμένων όσο και των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, σε άριστη συνεργασία με την ΕΑΔΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, του οποίου ο ρόλος είναι καταλυτικός.

Από αυτά τα μέτρα στήριξης, κάποια ήδη υλοποιήθηκαν και έδωσαν κουράγιο σε όλους μας για την συνέχεια.

Χρειάζονται όμως και άλλες σημαντικές ενέργειες στήριξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης γενικότερα και από το Κράτος και από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Ο ΠΣΣΑΣ χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις μέτρων στήριξης τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και εν γένει για όλους τους επαγγελματίες που έχουν θιγεί.

Προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της:

Για τις Φορολογικές υποχρεώσεις:

-Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
-Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων για τη φορολογία εισοδήματος 2018 από 24 σε 48 μήνες
-Καταβολή φόρου εισοδήματος 2019 τον Νοέμβριο με αύξηση των δόσεων δυνατότητας ρύθμισης από 24 σε 48 μήνες
-Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 20% και της προκαταβολής στο 50% για τη φορολογία εισοδήματος 2019, όπως ήδη ζήτησε το ΕΕΑ και ΕΕΑΕ

Για τις Ασφαλιστικές υποχρεώσεις:

-Αναστολή καταβολής τρέχουσων υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων έως και τον Σεπτέμβριο
-Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής υφιστάμενων ρυθμίσεων
-Για τις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης:

-Υπαγωγή σε διευκολύνσεις καταβολής μισθωμάτων έως την τελική άρση των μέτρων
-Έκπτωση 40% στο μηνιαίο μίσθωμα

Για τα ασφάλιστρα και τη λειτουργία της αγοράς:

Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων με Νομοθετική ρύθμιση χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους, με δεδομένο την στέρηση εισοδήματος σε πολλούς απ΄αυτούς, με το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων, ακόμα και των Δικαστηρίων και την μη διεξαγωγή δικών αλλά και την υπολειτουργία των Τραπεζών, δυσλειτουργία στη διανομή της αλληλογραφίας με αποτέλεσμα να μην φτάνουν στους ασφαλισμένους τα ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλίστρων, σχεδόν αδυναμία για πληρωμή των ασφαλίστρων στις τράπεζες απο τις ευπαθείς ομάδες με σοβαρότατες συνέπειες (π.χ κίνδυνος καταγγελίας για τα συμβόλαια ζωής και αδυναμίας σύναψης νέου από τους ηλικιωμένους ή αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ή περιέλευσης σε κατάσταση ανασφαλίστου για τα αυτοκίνητα κλπ)

Να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να τερματιστούν τα φαινόμενα προσφορών, από δίκτυο του bancassurance και direct ηλεκτρονικά δίκτυα των εταιρειών, που αποτελούν σαφή παράβαση των υφιστάμενων απαγορεύσεων αλλά και μη ηθικά αποδεκτή πρακτική, την συγκεκριμένη αυτή χρονική στιγμή, σε βάρος του πληττόμενου κλάδου μας, που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Προς τις Ασφαλιστικές εταιρείες:

-Να επαναξετασθούν, από τις Εταιρείες και να μειωθούν δραστικά οι στόχοι νέας παραγωγής καθώς και οι συνέπειές των σε περίπτωση μη επίτευξής των (όπως π.χ καταγγελίες, υποβιβασμοί κλπ), αναδρομικά από 1.1.2020.

-Αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (αποκλειστικού και ελεύθερου δικτύου), προς τις Ασφαλιστικές Εταιρείες μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας.

-Να γίνει γενναία παράταση των προθεσμιών πληρωμής των ασφαλίστρων, χωρίς καμία συνέπεια για τους ασφαλισμένους με Νομοθετική ρύθμιση, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

-Να μην γίνει καμία αναπροσαρμογή ασφαλίστρων για τα συμβόλαια υγείας στην επέτειό τους από 1/4/2020, αρχικά για ένα χρόνο.

-Δυνατότητα καλύτερης τιμολόγησης (ειδικότερα στον κλάδο αυτοκινήτου), λόγω της βελτίωσης του δείκτη ζημιών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρεί όλους έτοιμους για τη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς μας, της Ελληνικής Οικονομίας και της ευημερίας όλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η νέα «μάχη» των ασφαλιστικών στα social media

Η ασφάλιση δεν περιμένει πλέον τον πελάτη να χτυπήσει την πόρτα του γραφείου

Με κορυφαίο θέαμα και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα ολοκληρώθηκε το Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Το ΠΑΣΦΕ έφερε για άλλη μια χρονιά κοντά στελέχη και εταιρείες, καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα και συσφίγγοντας τις σχέσεις εντός και εκτός τερέν

Ήρα, Αφροδίτη, Μπρουνχίλντε, Μελουζίνα μαζί σε ένα πρόσωπο, ποια ασφαλιστική είναι;

Εκεί που όλα γύρω τους αφηνιάζουν, κάποιες ασφαλιστικές είναι έτοιμες να σώσουν την κατάσταση. Θα τα καταφέρουν; διερωτάται ο Ανασφάλιστος

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Cyber Resilience Masterclass: Από την αντίδραση στη στρατηγική θωράκιση

Η κυβερνοασφάλεια δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά τεχνικό ζήτημα, αλλά κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική και επιχειρησιακή βιωσιμότητα

Πράσινο φως από Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγχώνευση Crediabank-Ευρώπη Holdings

Τη συγχώνευση των εταιρειών «CREDIABANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της Interamerican

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας, η Interamerican περνά στη νέα εποχή της διαφημιστικής της επικοινωνίας

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H EUROINS Ελλάδος Xρυσός Χορηγός της 8ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Tην αναβάθμιση της συνεργασίας με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και την ενίσχυση της παρουσίας της στους κλάδους non-motor ανέδειξε η EUROINS Ελλάδος

Βιογραφικό με AI: Οι συμβουλές της Kaspersky για ασφαλή και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα* της Kaspersky, το 90% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Interamerican: Γιατί η αξία κρύβεται πίσω από τις μεγάλες στιγμές

Υπάρχει μια στιγμή στο ποδόσφαιρο που όλοι θέλουν να δουν. Η μπάλα στα δίχτυα, τα χέρια ψηλά, η έκρηξη της χαράς, το όνομα του πρωταγωνιστή στα πρωτοσέλιδα

Κάθε τρίποντο, μια πράξη στήριξης στο «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης από το Giant Heart της Novibet και την ΚΑΕ Ηρακλής

Με κεντρικό μήνυμα "Σκοράρουμε για την Πρόληψη. Νικάμε στη Ζωή!", το Giant Heart, το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς της Novibet

Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο: Περισσότερος χώρος για τους ανθρώπους, λιγότερος για τα αυτοκίνητα

Η βιώσιμη κινητικότητα και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο