Πως η SAS βοηθά την Βουλγαρία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

 Η SAS, ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των Analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο συνεργάτης της, Software Group,  εταιρία με εξειδίκευση σε τομείς ψηφιακού μετασχηματισμού και ενοποίηση λύσεων τεχνολογίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά την κυβέρνηση της Βουλγαρίας στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 από τον ιό SARS-CoV-2.

Η πλατφόρμα έχει ονομαστεί COV.ID και αποτελεί πρακτικά ένα κεντροποιημένο μηχανισμό συλλογής δεδομένων  και αναγνώρισης κρουσμάτων κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο για όλες τις περιφέρειες της Βουλγαρίας.

Στην πλατφόρμα COV.ID λαμβάνει χώρα επεξεργασία των δεδομένων με έναν δομημένο και ασφαλή τρόπο, παρέχοντας στους αρμόδιους κυβερνητικούς οργανισμούς χρήσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να παίξει καίριο ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος πρωτοβουλίας που αποφάσισε να εφαρμόσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας σε όλη την επικράτεια της χώρας και παρουσιάστηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό, Boyko Borisov, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια, στις 4 Απριλίου 2020.

Το COV.ID, αναπτύχθηκε από την Software Group με σκοπό να ενορχηστρώσει χωροταξικά και επιστημονικά τη συλλογή και την ψηφιοποίηση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων των αρμόδιων αρχών  πρώτης γραμμής που εργάζονται για την αντιμετώπιση περιστατικών νόσου COVID-19, όπως: περιφερειακά κέντρα υγείας, συνοριοφυλακή, Υπουργείο Εσωτερικών και Υγείας, μεμονωμένους επαγγελματίες (γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό) και δομές υγείας  πρώτης γραμμής (νοσοκομεία, εργαστήρια ανάλυσης) και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους).

Με την βοήθεια της COV.ID τα κωδικοποιημένα δεδομένα επεξεργάζονται με ασφάλεια διαβαθμισμένης πρόσβασής και δίνουν χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα με χρήση επιδημιολογικών μοντέλων και αλγοριθμων AI (Artificial Intelligence) για την ευμετάβλητη σε πραγματικό χρόνο κατάσταση στις κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί το έργο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Η λύση COV.ID ενσωματώνει το λογισμικό αναλύσεων και οπτικοποίησης πληροφορίας της SAS, η οποία παρέχει διαδραστικές και πολυδιάστατες απεικονίσεις αλλά και αυτοματοποιημένες αναλύσεις επιδημιολογικών στοιχείων και προβλέψεων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας (εξάρσεις και υφέσεις).

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι σαν εταιρεία διότι μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με ένα τόσο ουσιαστικό τρόπο. Μέσα από την παροχή στοχευμένων λύσεων λογισμικού που ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής δίνουμε τη δυνατότητα πολυδιάστατης επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων, παρέχοντας στους ειδικούς την ευχέρεια να αναλύσουν, να διασταυρώσουν και να συνταιριάσουν έγκαιρα πληροφορίες από διαφορετικές πηγές.Οι πληροφορίες συνοψίζουν τις εξελίξεις με οπτικοποιημένο και κατανοητό τρόπο στους εκάστοτε επιστήμονες και λειτουργούς, ώστε οι αρμόδιες αρχές  να είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να αναπροσαρμοζουν δυναμικά την στρατηγική τους λαμβάνοντας τις αποτελεσματικότερες για τη δημόσια υγεία αποφάσεις” δήλωσε ο Νίκος Πέππας, Regional Director Eλλάδας, Ανατολικής Ευρώπης και Αδριατικής της SAS.

Εκτός από τις διαδραστικές γεωχωρικές αναφορές (geospatial reports), η λύση της SAS επιτρέπει τη σύγκριση (benchmarking) με συμπεράσματα όπως αυτά προκύπτουν από βέλτιστες επιδημιολογικές και πληθυσμιακές πρακτικές όπως αυτές εξάγονται από μοντέλα εξάπλωσης της πανδημίας σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η λύση αυτή αναμένεται να βοηθήσει επίσης την κυβέρνηση στους παρακάτω τομείς:

– δημιουργία πρότυπων σεναρίων που συνδέονται με την πανδημία,

– βελτιστοποίηση κατανομής των πόρων (ανθρώπινων, υλικών και οικονομικών),

– έλεγχο και προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού, και

– πλήρη ανάλυση της διαδικασίας και σχετικής έκβασης περίθαλψης των ασθενών με COVID-19.     

Το σύστημα COV.ID αξιοποιεί ήδη  πληροφορίες παρεχόμενες από σύστημα GIS, μια mobile εφαρμογή για τους πολίτες, που έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς επίσης και συστήματα κυβερνητικών οργανισμών που είναι υπεύθυνα για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Η διαχείριση του έργου υλοποιείται από την Information Services JSC, έναν σημαντικό συνεργάτη τεχνολογίας των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*