back to top
30.1 C
Athens
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026

Σε τι τιμή πουλιέται και αγοράζεται η τηλεργασία

Της Ελενας Ερμείδου

Όταν ένα 35% με 40% συμμετεχόντων σε ειδική έρευνα απαντά πως η τηλεργασία επιδεινώνει την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας, κινδυνεύουν να καταρριφθούν τα τόσα πλεονεκτήματα που ακούγονται, εδώ και ένα μήνα για την τηλεργασία, και οι τόσες σκόρπιες προτάσεις που ξεφυτρώνουν στην επιφάνεια από κάθε έναν που πήρε το χρίσμα εδώ και 30 ημέρες του ειδικού επί παντός επιστητού, αλλά και από τις κυβερνήσεις των κρατών.

- Advertisement -

Έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο από ερευνητές του πανεπιστημίου του Keio σε συνεργασία με αλλά ερευνητικά κέντρα στο Τόκυο με αφορμή τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας αποκαλύπτει τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας.

Τις ημέρες αυτές η τηλεργασία έγινε εμπόρευμα που ‘πουλιέται’ και ‘αγοράζεται’ με υψηλό αντίτιμο. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μειονεκτήματα τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά, θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας. ΄

- Advertisement -

Η οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ένα στέλεχος από οποιοδήποτε κλάδο έχει υιοθετήσει τις μεθόδους τηλεργασίας, βιντεοκλήσεις, τσατ, σκαϊπ ή ότι άλλο νέο προκύπτει κάθε μέρα και τις πόσες ώρες εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και από το πόσο οι ψυχικές και νοητικές του ικανότητες είναι υγιείς ώστε να παράγει.

Κάποιοι γνωρίζουν, και ειδικότερα όσοι αφιερώνουν χρόνο σε μελέτες που κάνουν οι μεγάλες παγκόσμιες αντασφαλιστικές ότι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν τον χρόνο να περάσει χωρίς να δουλέψουν και στερούνται ενδιαφερόντων άλλων θα βγάλουν ζημιές τόσο για τους ίδιους όσο και για εργοδότες, επιχειρήσεις, οικονομία. 

Το πανεπιστήμιο του Keio στο Τόκυο, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας The-japan-news.com πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-28 Μαρτίου 2020 μέσω διαδικτύου σε 8.475 άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους, ηλικίας μεταξύ 20 ετών και 64.

Το 21,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως την τηλεργασία την ξεκίνησε προκειμένου να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Και, ενώ το  50,7% δήλωσε ότι η ψυχική τους υγεία παρέμεινε αμετάβλητη, το 35% είπε ότι επιδεινώθηκε εξαιτίας της τηλεργασίας. Μόλις το 14,3% είπε η ψυχική τους υγεία βελτιώθηκε.

Όταν, αυτοί που απάντησαν πως η ψυχική τους υγείας επιδεινώθηκε από την τηλεργασία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, απαντώντας σε πολλαπλά ερωτήματα, το 41,3% τόνισε ότι έπρεπε να σβήσει την διαχωριστική γραμμή, μεταξύ ιδιωτικής ζωής και επαγγελματικής, ενώ ακολούθησε ένα 39.9% που δήλωσαν την έλλειψη σωματικής άθλησης, και ένα 39,7% που δήλωσε προβλήματα επικοινωνίας στην δουλειά.

Τίθεται πολύ σοβαρά το θέμα διαχωρισμού μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής σχολιάζει ο καθηγητής του Τομέα Faculty of Business and Commerce at Keio University που διεξήγαγε την έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων / επιθεωρητές θα πρέπει να διαχειριστούν τα ωράρια εργασίας με συμφωνίες / συμβάσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό. Δύσκολες τέτοιες παρεμβάσεις όταν οι επιθεωρητές ή τα ανώτατα στελέχη ή οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο περισσότερο αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ωστόσο, επιβάλλοντας κάποιους κανόνες /οδηγίες διασφαλίζουν και την σωστή και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική τους συνέχεια, απομακρύνοντας απρόοπτα συμβάντα, έμμεσα και διασφαλίζοντας την ψυχική υγεία των εργαζόμενων τους.

Η υγεία κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Δεν μπορεί να παρομοιαστεί με ένα συμβάν φυσικών καταστροφών που οι ζημιές εντοπίζονται και καθορίζονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Απατείται χρόνος μέχρι να αποκαλυφθούν και να φανούν και στην εργασία και στην ιδιωτική ζωή. Για αυτό η πρόληψη μετρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχεδόν οι μισοί άνδρες θεωρούν ότι η δουλειά βλάπτει την ψυχική τους υγεία

Τα στοιχεία νέας έρευνας της Compare the Market δείχνουν ότι η ανδρική ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Η NN στις Ημέρες Εργασιακής Διασύνδεσης στο Σεράφειο

Η εκδήλωση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άτομα με αναπηρία

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

4 νέους Partners ανέδειξε η KPMG στην Ελλάδα

Η εταιρεία ενισχύει την ηγετική της ομάδα και επιβεβαιώνει τη συνεχή παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πελάτες της

H Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τον ρόλο της στην πράσινη μετάβαση με κορυφαία βαθμολογία από τη Sustainable Fitch

Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολόγων αντικατοπτρίζει τις εξελισσόμενες πρακτικές της αγοράς κεφαλαίων, τις κανονιστικές εξελίξεις και την ενισχυμένη στρατηγική βιωσιμότητας της Τράπεζας

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

Η Allianz επενδύει στη νέα γενιά μέσα από την 6η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Στ. Μαλαχιάς: «Δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν τα εφόδια για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες εξέλιξης»

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Συνάντηση ΕΕΑΕ-ΕΑΕΕ για ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας και κοινές δράσεις

Οι συζητήσεις κάλυψαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς

Η εμπιστοσύνη έχει πρόσωπο – Αναντικατάστατη η αξία του καταρτισμένου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Η Δ. Λύχρου υπενθυμίζει ότι οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν επιβίωσαν επειδή ήταν οι μεγαλύτεροι, αλλά επειδή ήταν οι πιο χρήσιμοι