back to top
33.4 C
Athens
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2026

Σε τι τιμή πουλιέται και αγοράζεται η τηλεργασία

Της Ελενας Ερμείδου

Όταν ένα 35% με 40% συμμετεχόντων σε ειδική έρευνα απαντά πως η τηλεργασία επιδεινώνει την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας, κινδυνεύουν να καταρριφθούν τα τόσα πλεονεκτήματα που ακούγονται, εδώ και ένα μήνα για την τηλεργασία, και οι τόσες σκόρπιες προτάσεις που ξεφυτρώνουν στην επιφάνεια από κάθε έναν που πήρε το χρίσμα εδώ και 30 ημέρες του ειδικού επί παντός επιστητού, αλλά και από τις κυβερνήσεις των κρατών.

- Advertisement -

Έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο από ερευνητές του πανεπιστημίου του Keio σε συνεργασία με αλλά ερευνητικά κέντρα στο Τόκυο με αφορμή τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας αποκαλύπτει τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας.

Τις ημέρες αυτές η τηλεργασία έγινε εμπόρευμα που ‘πουλιέται’ και ‘αγοράζεται’ με υψηλό αντίτιμο. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μειονεκτήματα τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά, θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας. ΄

- Advertisement -

Η οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ένα στέλεχος από οποιοδήποτε κλάδο έχει υιοθετήσει τις μεθόδους τηλεργασίας, βιντεοκλήσεις, τσατ, σκαϊπ ή ότι άλλο νέο προκύπτει κάθε μέρα και τις πόσες ώρες εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και από το πόσο οι ψυχικές και νοητικές του ικανότητες είναι υγιείς ώστε να παράγει.

Κάποιοι γνωρίζουν, και ειδικότερα όσοι αφιερώνουν χρόνο σε μελέτες που κάνουν οι μεγάλες παγκόσμιες αντασφαλιστικές ότι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν τον χρόνο να περάσει χωρίς να δουλέψουν και στερούνται ενδιαφερόντων άλλων θα βγάλουν ζημιές τόσο για τους ίδιους όσο και για εργοδότες, επιχειρήσεις, οικονομία. 

Το πανεπιστήμιο του Keio στο Τόκυο, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας The-japan-news.com πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-28 Μαρτίου 2020 μέσω διαδικτύου σε 8.475 άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους, ηλικίας μεταξύ 20 ετών και 64.

Το 21,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως την τηλεργασία την ξεκίνησε προκειμένου να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Και, ενώ το  50,7% δήλωσε ότι η ψυχική τους υγεία παρέμεινε αμετάβλητη, το 35% είπε ότι επιδεινώθηκε εξαιτίας της τηλεργασίας. Μόλις το 14,3% είπε η ψυχική τους υγεία βελτιώθηκε.

Όταν, αυτοί που απάντησαν πως η ψυχική τους υγείας επιδεινώθηκε από την τηλεργασία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, απαντώντας σε πολλαπλά ερωτήματα, το 41,3% τόνισε ότι έπρεπε να σβήσει την διαχωριστική γραμμή, μεταξύ ιδιωτικής ζωής και επαγγελματικής, ενώ ακολούθησε ένα 39.9% που δήλωσαν την έλλειψη σωματικής άθλησης, και ένα 39,7% που δήλωσε προβλήματα επικοινωνίας στην δουλειά.

Τίθεται πολύ σοβαρά το θέμα διαχωρισμού μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής σχολιάζει ο καθηγητής του Τομέα Faculty of Business and Commerce at Keio University που διεξήγαγε την έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων / επιθεωρητές θα πρέπει να διαχειριστούν τα ωράρια εργασίας με συμφωνίες / συμβάσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό. Δύσκολες τέτοιες παρεμβάσεις όταν οι επιθεωρητές ή τα ανώτατα στελέχη ή οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο περισσότερο αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ωστόσο, επιβάλλοντας κάποιους κανόνες /οδηγίες διασφαλίζουν και την σωστή και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική τους συνέχεια, απομακρύνοντας απρόοπτα συμβάντα, έμμεσα και διασφαλίζοντας την ψυχική υγεία των εργαζόμενων τους.

Η υγεία κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Δεν μπορεί να παρομοιαστεί με ένα συμβάν φυσικών καταστροφών που οι ζημιές εντοπίζονται και καθορίζονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Απατείται χρόνος μέχρι να αποκαλυφθούν και να φανούν και στην εργασία και στην ιδιωτική ζωή. Για αυτό η πρόληψη μετρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχεδόν οι μισοί άνδρες θεωρούν ότι η δουλειά βλάπτει την ψυχική τους υγεία

Τα στοιχεία νέας έρευνας της Compare the Market δείχνουν ότι η ανδρική ψυχική υγεία παραμένει ένα θέμα που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Η NN στις Ημέρες Εργασιακής Διασύνδεσης στο Σεράφειο

Η εκδήλωση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άτομα με αναπηρία

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Export Credit Greece στη ΔΕΘ

Καθώς η ελληνική οικονομία αναζητά ολοένα και περισσότερο τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές

ΕΕΘ: Οι προτεραιότητες για Θεσσαλονίκη και ΜμΕ – Υπόμνημα προτάσεων προς τον πρωθυπουργό

Μεταξύ των αιτημάτων, η θέσπιση ειδικού αναπτυξιακού πλαισίου για την Κ. Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, με φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα

Χωρίς κρατική αρωγή οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις σε περίπτωση φυσικής καταστροφής – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται εάν μια επιχείρηση ήταν πράγματι υπόχρεη σε ασφάλιση

Αυξημένο κατά 4,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το β΄ τρίμηνο

Διαμορφώθηκε στα 22,9 δισ. ευρώ, έναντι 21,9 δισ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά 503 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

ΣΕΜΑ: Με τη στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς το ετήσιο ραντεβού των μεσιτών

Για σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον θεσμό και τον ρόλο των ασφαλιστικών μεσιτών στην αγορά κάνει λόγο ο Σύνδεσμος

my-Ygeia: Ο προσωπικός φάκελος υγείας περνά στο κινητό

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή διαχείριση της υγείας κάνει ο Όμιλος HHG

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Η Export Credit Greece στη ΔΕΘ

Καθώς η ελληνική οικονομία αναζητά ολοένα και περισσότερο τον δρόμο προς τις διεθνείς αγορές