back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

Σε τι τιμή πουλιέται και αγοράζεται η τηλεργασία

Της Ελενας Ερμείδου

Όταν ένα 35% με 40% συμμετεχόντων σε ειδική έρευνα απαντά πως η τηλεργασία επιδεινώνει την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας, κινδυνεύουν να καταρριφθούν τα τόσα πλεονεκτήματα που ακούγονται, εδώ και ένα μήνα για την τηλεργασία, και οι τόσες σκόρπιες προτάσεις που ξεφυτρώνουν στην επιφάνεια από κάθε έναν που πήρε το χρίσμα εδώ και 30 ημέρες του ειδικού επί παντός επιστητού, αλλά και από τις κυβερνήσεις των κρατών.

- Advertisement -

Έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο από ερευνητές του πανεπιστημίου του Keio σε συνεργασία με αλλά ερευνητικά κέντρα στο Τόκυο με αφορμή τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας αποκαλύπτει τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας.

Τις ημέρες αυτές η τηλεργασία έγινε εμπόρευμα που ‘πουλιέται’ και ‘αγοράζεται’ με υψηλό αντίτιμο. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μειονεκτήματα τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά, θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας. ΄

- Advertisement -

Η οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο ένα στέλεχος από οποιοδήποτε κλάδο έχει υιοθετήσει τις μεθόδους τηλεργασίας, βιντεοκλήσεις, τσατ, σκαϊπ ή ότι άλλο νέο προκύπτει κάθε μέρα και τις πόσες ώρες εργάζεται πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και από το πόσο οι ψυχικές και νοητικές του ικανότητες είναι υγιείς ώστε να παράγει.

Κάποιοι γνωρίζουν, και ειδικότερα όσοι αφιερώνουν χρόνο σε μελέτες που κάνουν οι μεγάλες παγκόσμιες αντασφαλιστικές ότι οι άνθρωποι που δεν αφήνουν τον χρόνο να περάσει χωρίς να δουλέψουν και στερούνται ενδιαφερόντων άλλων θα βγάλουν ζημιές τόσο για τους ίδιους όσο και για εργοδότες, επιχειρήσεις, οικονομία. 

Το πανεπιστήμιο του Keio στο Τόκυο, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας The-japan-news.com πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26-28 Μαρτίου 2020 μέσω διαδικτύου σε 8.475 άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους, ηλικίας μεταξύ 20 ετών και 64.

Το 21,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως την τηλεργασία την ξεκίνησε προκειμένου να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Και, ενώ το  50,7% δήλωσε ότι η ψυχική τους υγεία παρέμεινε αμετάβλητη, το 35% είπε ότι επιδεινώθηκε εξαιτίας της τηλεργασίας. Μόλις το 14,3% είπε η ψυχική τους υγεία βελτιώθηκε.

Όταν, αυτοί που απάντησαν πως η ψυχική τους υγείας επιδεινώθηκε από την τηλεργασία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, απαντώντας σε πολλαπλά ερωτήματα, το 41,3% τόνισε ότι έπρεπε να σβήσει την διαχωριστική γραμμή, μεταξύ ιδιωτικής ζωής και επαγγελματικής, ενώ ακολούθησε ένα 39.9% που δήλωσαν την έλλειψη σωματικής άθλησης, και ένα 39,7% που δήλωσε προβλήματα επικοινωνίας στην δουλειά.

Τίθεται πολύ σοβαρά το θέμα διαχωρισμού μεταξύ ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής σχολιάζει ο καθηγητής του Τομέα Faculty of Business and Commerce at Keio University που διεξήγαγε την έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων / επιθεωρητές θα πρέπει να διαχειριστούν τα ωράρια εργασίας με συμφωνίες / συμβάσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό. Δύσκολες τέτοιες παρεμβάσεις όταν οι επιθεωρητές ή τα ανώτατα στελέχη ή οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι όσο περισσότερο δουλεύεις τόσο περισσότερο αυξάνεται η παραγωγικότητα. Ωστόσο, επιβάλλοντας κάποιους κανόνες /οδηγίες διασφαλίζουν και την σωστή και μακροπρόθεσμη επιχειρηματική τους συνέχεια, απομακρύνοντας απρόοπτα συμβάντα, έμμεσα και διασφαλίζοντας την ψυχική υγεία των εργαζόμενων τους.

Η υγεία κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Δεν μπορεί να παρομοιαστεί με ένα συμβάν φυσικών καταστροφών που οι ζημιές εντοπίζονται και καθορίζονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Απατείται χρόνος μέχρι να αποκαλυφθούν και να φανούν και στην εργασία και στην ιδιωτική ζωή. Για αυτό η πρόληψη μετρά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Η NN στις Ημέρες Εργασιακής Διασύνδεσης στο Σεράφειο

Η εκδήλωση προωθεί την ισότιμη πρόσβαση στην εργασία για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και άτομα με αναπηρία

Το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium της KPMG

Πάνω από 800+ στελέχη διαμόρφωσαν τη σχετική συζήτηση στη μεγάλη γιορτή του HR στην Ελλάδα

Her Work. Her Voice: Η Deloitte παρουσιάζει την 1η πανελλαδική έρευνα για την εργασιακή εμπειρία των γυναικών στην Ελλάδα

Διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά burnout (80%) και σημαντικό έλλειμμα ασφάλειας στις καταγγελίες παρενόχλησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας

Τι θα διαβάσετε στο ΧΡΗΜΑ Week που κυκλοφορεί την Τρίτη 28 Απριλίου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

BrainReGain: Νέο, 360° μοντέλο για τη σύνδεση και επιστροφή του ελληνικού ταλέντου

Το μοντέλο προσεγγίζει ολιστικά τη διαδρομή του Έλληνα στο εξωτερικό, μέσα από έναν ενιαίο κύκλο δράσεων: BrainExplore, BrainExchange, BrainRegain, BrainReconnect

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία: Από την πρόληψη στη θωράκιση μέσω της ασφάλισης

Το «μακάβριο ρεκόρ» των εργατικών ατυχημάτων και η επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη κουλτούρα Αστικής Ευθύνης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρώτο συνδυαστικό εμβόλιο γρίπης και COVID‑19 της Moderna

Το εμβόλιο, κατά τον CEO St. Bancel, απλοποιεί τον εμβολιασμό ενηλίκων υψηλού κινδύνου και ενισχύει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας

Η Carglass® κατέγραψε «χιλιόμετρα προσφοράς» στο No Finish Line Athens 2026

Στο πλαίσιο της εταιρικής φιλοσοφίας «Giving Back», για υλοποίηση δράσεων με ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα

Προτάσεις για τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού και τις κατ’ οίκον επισκέψεις

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής (ΠΕΕΓΟΙ) κατέθεσε τις θέσεις της στη δημόσια διαβούλευση