back to top
26.5 C
Athens
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026

Έρευνα: «Μικρό καλάθι» κρατούν οι πολίτες για το νέο Ασφαλιστικό

Η πρώτη έρευνα για το νέο Ασφαλιστικό παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η οποία αποτυπώνει τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν οι πολίτες έναντι των νέων αλλαγών.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 18.4% θεωρεί ότι με το νέο Ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στην ζωή του προς το καλύτερο.

- Advertisement -

Αναλυτικά τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η OPINION POLL είναι τα εξής:

– Μόλις το 18.4% θεωρεί ότι με το νέο Ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στην ζωή του προς το καλύτερο. Το 30.2% θεωρεί ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο και το 33.8% ότι δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

- Advertisement -

– Το 23.3% κρίνει ότι ο νέος Νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, ενώ το 29.5% τον θεωρεί χειρότερο  και το 24.6% κρίνει ότι είναι περίπου ο ίδιος

-Μόνο το 24.6% αισθάνεται περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια με τον νέο Νόμο, ενώ το 52.9% έχει αντίθετη αίσθηση.

-Μόλις το 22.9% πιστεύει ότι με τον νέο Νόμο αντιμετωπίζονται αδικίες και ασφαλιστικές ανισότητες των προηγουμένων ετών.

-Μόνο το 19.3% πιστεύει  ότι ο νέος Νόμος διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και ότι οι συντάξεις είναι αρκετές για τον ατομικό και οικογενειακό λογαριασμό, ενώ το 61.3% έχει αντίθετη άποψη.

– Μόνο το 21.9% πιστεύει ότι με τον νέο Νόμο οι παροχές στην Υγεία είναι ικανοποιητικές, με το 67.4% να έχει αρνητική άποψη.

-Το 77.5% δηλώνει ότι φοβάται και του δημιουργείται ανασφάλεια για τοπ μέλλον του Ασφαλιστικού , λόγω της πρόβλεψης να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας από τα 10.5 εκατομ στα 8 εκατομ.

– Το 82.4% δηλώνει ότι φοβάται ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, με μόνο το 14.4% να μην αισθάνεται αυτόν τον φόβο.

– Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές, αφού το 77.8% έναντι μόλις ενός 13.3% δηλώνει ότι φοβάται ότι στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν.

– Το 67% κρίνει αρνητικά την μη πρόβλεψη της 13ης σύνταξης και των δώρων στον Νόμο, με το 26.1% να παίρνει θέση ότι η μη πρόβλεψη είναι δικαιολογημένη λόγω της οικονομικής κατάστασης και ένα 3.7% να το κρίνει θετικά.

–  Από το σύνολο των απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα φαίνεται πως μια μεγαλύτερη ικανοποίηση ή αισιοδοξία εμφανίζεται σε Επιχειρηματίες και αγρότες, στους νέους μέχρι 25 ετών και στους άνω των 65, στους άνδρες, στους απόφοιτους Α.Ε.Ι και τους κατόχους Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού, όπως και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερη επιφύλαξη και σκεπτικισμό έχουν οι γυναίκες , όλες οι παραγωγικές ηλικίες από 34 έως και 64 ετών, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού  τομέα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η παρουσίαση

Την έρευνα διεξήγαγε η OPINION POLL και στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ήταν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο δικηγόρος και πρώην Υπουργός κ. Λουκάς Αποστολίδης.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως εξήγησε –μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., από τα ευρήματα προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου «η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και κυρίως θα είναι βιώσιμο».

Ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει.

Ο κ. Λουκάς Αποστολίδης τόνισε ότι αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους αλλά για καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία και η Πολιτεία και που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει σε ξεχωριστή ανοιχτή εκδήλωση η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αποστολίδη «Κράτος Δικαίου – Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το «Δίκαιο της ανάγκης». Όμως λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του, η παρουσίαση αναβλήθηκε.

Ο Υπεύθυνος Ερευνών της OPINION POLL κ. Ζαχαρίας Ζούπης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής  Έρευνας για το Ασφαλιστικό σημείωσε αρχικά: « Τα αποτελέσματα της Έρευνας με ξάφνιασαν. Πρώτον γιατί οι Έρευνές μας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση απολαμβάνει υψηλών ποσοστών ικανοποίησης τόσο για την συνολική Πολιτική της, όσο και για επιμέρους Πολιτικές της. Δεύτερο , γιατί το νέο Ασφαλιστικό πέρασε χωρίς σημαντικές αντιδράσεις, χωρίς κάποια εκδηλωμένη κοινωνική αμφισβήτηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Έρευνας δείχνουν να υπάρχει ένα μίγμα επιφύλαξης , καχυποψίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον του Ασφαλιστικού, όπως επίσης ότι το Κυβερνητικό αφήγημα να μην έχει πείσει τουλάχιστον σε βασικά σημεία του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα υπόβαθρο αμφισβήτησης και έλλειψης ελπίδας που σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να τροφοδοτήσει αντίδραση στο μέλλον και κοινωνική κινητικότητα».

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την έρευνα

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έρευνα EY: To frontier ΑΙ αλλάζει τα δεδομένα κυβερνοασφάλειας

Πάνω από 1 στα 3 assets ενός οργανισμού στη «ζώνη ευπάθειας», ανεπαρκής πλέον η στρατηγική προστασίας μόνο των «πολυτιμότερων περιουσιακών στοιχείων»

Bain & Company: Η συνεχής αστάθεια μετατρέπεται σε νέα κανονικότητα για τις B2B επιχειρήσεις

Ποιοι είναι οι 5 βασικοί στρατηγικοί πυλώνες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους

Έρευνα και Καινοτομία στην Ελλάδα – Η νέα μελέτη της διαΝΕΟσις αποτυπώνει πρόοδο, αντιφάσεις και 3 κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής

Ο οργανισμός ανατέμνει το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, καταγράφοντας τόσο τα βήματα προόδου όσο και τις δομικές αδυναμίες του

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε δόσεις για τα “αποπαίδια” της Αττικής»

Τη διαφορετική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων Περιφέρειας και Αττικής από την Κυβέρνηση στηλιτεύει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα της ΤτΕ για τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων το 2025 – Υποχρεωτική η συμμετοχή των διαμεσολαβητών που θα επιλεγούν

Τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται στην πράξη η διανομή ασφαλιστικών προϊόντων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές επιχειρεί να χαρτογραφήσει η Τράπεζα

GAMA Global: Νέα προσέγγιση στην ηγεσία με έμφαση στην ομαδική απόδοση

Η σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας για την απόδοση των οργανισμών αναδεικνύει η GAMA Global στη νέα έκδοση της σειράς «Great Ideas»

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αξονική τομογραφία με την εγκατάσταση του SOMATOM go.Top

Η Siemens Healthineers και το Therapis General Hospital ανακοινώνουν την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου SOMATOM go.Top

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data