back to top
27 C
Athens
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026

Τελείωσε η διετής κρατική επιτροπεία της Anbang από το Πεκίνο!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέα σελίδα στην ιστορία του ανοίγει ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance Group, ο οποίος έγινε «παράδειγμα προς αποφυγή» εταιρείας με δυσβάσταχτα χρέη και υπέρμετρες διεθνείς φιλοδοξίες. Και τούτο διότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε έληξε η διετής κρατική «επιτροπεία» του ομίλου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, με τη σύλληψη –και φυλάκιση στη συνέχεια- του πρώην προέδρου Wu Xiaohui, που κρίθηκε ένοχος κακουργηματικής απάτης.

- Advertisement -

Οι κινεζικές αρχές αρχικά έθεσαν 12μηνη προθεσμία για την εξυγίανση της Anbang με συγκέντρωση χρημάτων μέσω πώλησης μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων,  διασφάλισης των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων και εύρεσης στρατηγικών επενδυτών. Η προθεσμία αυτή αργότερα επεκτάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

Οι δυο από τους τρεις  αυτούς στόχους εν πολλοίς επετεύχθησαν, αφού η Anbang συμφώνησε να πωλήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που κατείχε στη νοτιοκορεάτικη Mirae Asset Management έναντι 5,8 δις. δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ξεφορτώθηκε» επίσης άλλα assets όπως την ολλανδική ασφαλιστική Vivat και την θυγατρική της εταιρεία ασφαλειών ζωής Hexie Health Insurance. Τον Ιούνιο, το Πεκίνο δημιούργησε μια νέα εταιρικό οντότητα υπό την επωνυμία Dajia Insurance Group για να αναλάβει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.

- Advertisement -

Η εξεύρεση ιδιωτών στρατηγικών αποδείχθηκε πιο δύσκολη. Μια από τις βασικές αποστολές της Επιτροπής Εποπτείας  Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κίνας  (China Banking and Insurance Regulatory Commission) ήταν να επιστρέψει η Anbang (ή ακριβέστερα, ό,τι απέμεινε από αυτήν…) σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να επιτευχθεί η «συντεταγμένη και ασφαλής» έξοδος του κρατικού China Insurance Security Fund Co., που ελέγχει τόσο την Anbang όσο και την Dajia.

 Όμως, ο στόχος αυτός έγινε πιο «θολός» αφότου η Anbang σταμάτησε να δέχεται νέες δραστηριότητες και εάν ληφθεί υπόψη ότι η Dajia συγκεντρώνει πλέον τον κλάδο ασφαλειών ζωής, συντάξεων και διαχείρισης ενεργητικού της πρώην Anbang, καθώς και μέρη του κλάδου ασφάλισης περιουσίας. Ορισμένα από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού  της Anbang έμειναν εκτός της Dajia.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Υπό τον πλήρη έλεγχο των κινεζικών αρχών η Anbang

Μεταβιβάστηκε σε κρατικό fund το 98,23% των μετοχών του ασφαλιστικού ομίλου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Property Market®: Το 1ο Οικοσύστημα Υπηρεσιών στην Ελλάδα επεκτείνεται με νέα Αντιπροσωπεία Franchise στη Χίο

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο ενός μεσιτικού γραφείου, η propertymarket.gr συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες που αφορούν τη διαχείριση ακινήτων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα – Σώοι οι ένοικοι, 5 προσαγωγές

Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες για τις εργασίες που ήταν σε εξέλιξη σε όμορο οικόπεδο