back to top
16.1 C
Athens
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026

Τελείωσε η διετής κρατική επιτροπεία της Anbang από το Πεκίνο!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Νέα σελίδα στην ιστορία του ανοίγει ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance Group, ο οποίος έγινε «παράδειγμα προς αποφυγή» εταιρείας με δυσβάσταχτα χρέη και υπέρμετρες διεθνείς φιλοδοξίες. Και τούτο διότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε έληξε η διετής κρατική «επιτροπεία» του ομίλου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, με τη σύλληψη –και φυλάκιση στη συνέχεια- του πρώην προέδρου Wu Xiaohui, που κρίθηκε ένοχος κακουργηματικής απάτης.

- Advertisement -

Οι κινεζικές αρχές αρχικά έθεσαν 12μηνη προθεσμία για την εξυγίανση της Anbang με συγκέντρωση χρημάτων μέσω πώλησης μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων,  διασφάλισης των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων και εύρεσης στρατηγικών επενδυτών. Η προθεσμία αυτή αργότερα επεκτάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

Οι δυο από τους τρεις  αυτούς στόχους εν πολλοίς επετεύχθησαν, αφού η Anbang συμφώνησε να πωλήσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο που κατείχε στη νοτιοκορεάτικη Mirae Asset Management έναντι 5,8 δις. δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Ξεφορτώθηκε» επίσης άλλα assets όπως την ολλανδική ασφαλιστική Vivat και την θυγατρική της εταιρεία ασφαλειών ζωής Hexie Health Insurance. Τον Ιούνιο, το Πεκίνο δημιούργησε μια νέα εταιρικό οντότητα υπό την επωνυμία Dajia Insurance Group για να αναλάβει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.

- Advertisement -

Η εξεύρεση ιδιωτών στρατηγικών αποδείχθηκε πιο δύσκολη. Μια από τις βασικές αποστολές της Επιτροπής Εποπτείας  Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της Κίνας  (China Banking and Insurance Regulatory Commission) ήταν να επιστρέψει η Anbang (ή ακριβέστερα, ό,τι απέμεινε από αυτήν…) σε ιδιωτικά χέρια, ώστε να επιτευχθεί η «συντεταγμένη και ασφαλής» έξοδος του κρατικού China Insurance Security Fund Co., που ελέγχει τόσο την Anbang όσο και την Dajia.

 Όμως, ο στόχος αυτός έγινε πιο «θολός» αφότου η Anbang σταμάτησε να δέχεται νέες δραστηριότητες και εάν ληφθεί υπόψη ότι η Dajia συγκεντρώνει πλέον τον κλάδο ασφαλειών ζωής, συντάξεων και διαχείρισης ενεργητικού της πρώην Anbang, καθώς και μέρη του κλάδου ασφάλισης περιουσίας. Ορισμένα από τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού  της Anbang έμειναν εκτός της Dajia.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Υπό τον πλήρη έλεγχο των κινεζικών αρχών η Anbang

Μεταβιβάστηκε σε κρατικό fund το 98,23% των μετοχών του ασφαλιστικού ομίλου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

Η τάση που αλλάζει τη χρηματοοικονομική στρατηγική των επιχειρήσεων στην Κύπρο

Η SoEasy Insurance ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγαν τις ασφαλίσεις εγγυήσεων στην κυπριακή αγορά

Πολιτικές πρόληψης και ορθή τιμολόγηση για μείωση του κενού προστασίας προτείνει η Insurance Europe

Η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης, τονίζει η ομοσπονδία, αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης συστημικού κινδύνου και οικονομικής σταθερότητας

Θ. Κοκκάλας (ERGO International): «Ο ανοιχτός διάλογος μετατρέπει τη στρατηγική σε πράξη»

Μήνυμα από τη συνάντηση στην Ισπανία, όπου ο COO του Ομίλου παρουσίασε το νέο στρατηγικό πλαίσιο σε στελέχη και εργαζομένους της DKV Seguros

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Ένας κοσμος με 8 δισεκατομμύρια λόγους για δράση

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ενσωματώνει ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους

Μεγάλη δωρεά του ΕΕΑ στη δοκιμαζόμενη Αίγινα

«Για εμάς, επιχειρήσεις και κοινωνία πορεύονται δίπλα δίπλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά την παράδοση της ποσότητας εμφιαλωμένου νερού

Ασφάλιστρα πολέμου: Ποιες καλύψεις ακυρώνονται από αύριο

Ακυρώσεις καλύψεων από τις 00:00 GMT στις 5 Μαρτίου 2026

25 χρόνια Carglass®, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη φιλοσοφία «Repair First»

Η επιλογή της επισκευής αποτελεί έμπρακτη δέσμευση αξιοπιστίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών και ενέργειας