Covea – PartnerRe: Ενα deal με ερωτηματικά

της Ελενας Ερμείδου

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 η EXOR N.V. ότι ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες με την Covea Cooperations (IFS Aa3 stable) σχετικά με την εξαγορά της  PartnerRe Ltd (θυγατρικής IFS A1 stable). Οι συζητήσεις είναι εν εξελίξει χωρίς να υπάρχει κάτι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η Covea ενδιαφέρεται να εξαγοράσει την  PartnerRe στο πλαίσιο των στρατηγικών της σχεδίων για να ενισχύσει την γεωγραφική της παρουσία και να διαφοροποιηθεί επιχειρηματικά μετά από μία αποτυχημένη πρόταση να εξαγοράσει την Γαλλική αντασφαλιστική  SCOR SE (Aa3 stable) αντί του ποσού των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s η εξαγορά μίας αντασφαλιστικής του μεγέθους της Partner Re θα αδυνατίσει την εικόνα του ισολογισμού της Covea αλλά δεν θα εξαλείψει τα κεφάλαια της  και τα επίπεδα μόχλευσης σε σχέση με τους συναγωνιστές της Aa.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της Covea είναι εξαιρετική με το δείκτη αναλογίας Solvency II (υπολογισμένο βάσει τυποποίησης, χωρίς μεταβλητότητα και προσαρμογή σε μεταβατικά μέτρα) να βρίσκεται στο 400% στα τέλη του 2019 και τα επίπεδα μόχλευσης πολύ χαμηλά (στο 6,1% στα τέλη του 2018). Στα θετικά, η εξαγορά της Partner Re θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Covea και την γεωγραφική της διαφοροποίηση.

Η Partner Re βρίσκεται στην 12η θέση της παγκόσμιας αντασφαλιστικής αγοράς με μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018. Η εταιρεία αρχικά εστίασε στις αντασφαλίσεις Περιουσίας & Ατυχημάτων, αργότερα αναπτύχθηκε στις αντασφαλίσεις ζωής με τα ασφάλιστρα του κλάδου να καταλαμβάνουν το 21% των συνολικών καθαρών ασφαλίστρων το 2018 γεγονός που την διαφοροποιεί από έναν αριθμό άλλων αντασφαλιστών βαθμίδας Α.

Την ίδια στιγμή το προφίλ κινδύνου της επιχείρησης θα επιδεινωθεί. Η έκθεση της στις φυσικές καταστροφές έχει οδηγήσει σε μεταβλητότητα την κερδοφορία της  το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το μέχρι πρότινος σταθερό προφίλ κερδοφορίας. Επί πλέον αν και η Partner Re διατηρεί ιστορικό συντηρητικής διατήρησης θα μπορούσε το προφίλ της να συμβάλλει στην αστάθεια και να συρρικνώσει τα αποτελέσματα στο underwriting. H Moody’s πιστεύει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ υψηλός στο σημερινό περιβάλλον εγείροντας απαιτήσεις ευθυνών στις ΗΠΑ γεγονός που θέτει ερωτήματα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*