«Κάτω από τον πήχη» τα αποτελέσματα 2019 της Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Χαμηλότερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα για την οικονομική χρήση 2019 που ανακοίνωσε η Swiss Re, καθώς  η κερδοφορία του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου επηρεάστηκε από τις υψηλές αποζημιώσεις για μια σειρά φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, καθώς και από τις δαπάνες που συνδέονται με την μονάδα ασφάλισης περιουσίας στις ΗΠΑ, CorSo.

Τα καθαρά κέρδη της Swiss Re σημείωσαν αύξηση 73% και διαμορφώθηκαν στα 727 εκατ. δολ. από 421 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν. Παρόλα αυτά, η μετοχή της εταιρείας δέχθηκε ισχυρές πιέσεις καθώς οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει πολύ υψηλότερη κερδοφορία της τάξης του 1,32 δις ευρώ.

«Λαμβάνουμε εμπροσθοβαρή μέτρα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις αρνητικές τάσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Christian Mumenthaler.  Η εταιρεία έκανε ειδική αναφορά στις υψηλές ζημίες που κατέγραψε από τους τυφώνες στην Ιαπωνία, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Αυστραλία, καθώς και την «προσγείωση» του στόλου των Boeing 737 MAX μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα με την συντριβή αεροσκάφους αυτού του τύπου της Ethiopian Airlines. Εστία προβληματισμού αποτελεί επίσης η διεύρυνση των ζημιών του βραχίονα εταιρικών ασφαλίσεων (647 εκατ. δολ. έναντι 418 εκατ. το 2018) 

Ο συνδυασμένος δείκτης της Swiss Re στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων επιδεινώθηκε και διαμορφώθηκε στο 107,8% από 104% ένα χρόνο πριν, ενώ η εταιρεία είχε προϊδεάσει για βελτίωσή του στο 98%.  Τα «μελανά σημεία» στον ισολογισμό του ομίλου αντισταθμίστηκαν από τους ρυθμούς αύξησης άλλων δραστηριοτήτων-κλειδί όπως του κλάδου ζωής και των αντασφαλειών (όπου τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18% στα 899 εκατ. δολ.) αλλά και στην ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων που ανήλθε στο 12,4%. Τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 20% περίπου, στα 19,3 δις. δολ.

Η  Swiss Re ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αυξήσει το διανεμόμενο μέρισμα κατά 5% στα 5,90 φράγκα ανά μετοχή, ενώ εξετάζεται και το σενάριο ενεργοποίησης νέου προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, έως 1 δισ. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*