Μειώθηκαν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Μείωση καταθέσεων παρουσίασαν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα “Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις: Δεκέμβριος 2019”.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται την έκθεση τον Δεκέμβριο του 2019 «οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 521 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα». Η 12μηνη μεταβολή διαμορφώθηκε στο 14%.

Όσον αφορά τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εμφανίζεται μειωμένος σε 2,1% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 23 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 33 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνολικά, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,2% από -0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 799 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 131 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 4,6% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 5.169 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 666 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2019, ήταν θετική κατά 511 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 300 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 1,9% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε 1,9% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 534 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 267 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*