Σε μεταβατικό στάδιο οι αντασφαλιστές το 2020

Της Ελενας Ερμείδου

Κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου σχηματίζονται οι προσδοκίες, κατά τα τέλη του έτους μετριάζονται και τον Ιανουάριο οι αντασφαλιστές έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματικότητα. Ετσι και στις αρχές Ιανουαρίου όπου έκλεισαν οι αντασφαλιστικές συμβάσεις και οι τιμολογήσεις βρέθηκαν να υπογράφονται με μονοψήφιες αυξήσεις. Το βασικό δεν υπήρξαν περιορισμοί στο capacity των κεφαλαίων

Σύμφωνα με την S&P οι αυξήσεις στα αντασφάλιστρα τιμολογίων παγκοσμίως κατά τη 1 Ιανουαρίου 2020 συνολικά ήταν μονοψήφιες. Σε γενικές γραμμές δεν υπήρξε περιορισμός προσφοράς κεφαλαίων αλλά ούτε και φτηνές συμφωνίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι τιμές στα παγκόσμια αντασφάλιστρα στο κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων αυξήθηκαν περίπου 5% .

Η S&P βλέπει να συνεχίζεται η τάση που ξεκίνησε από τα μέσα του 2019 για αυξήσεις τιμολογίων και υποστηρίζει ότι περιορίζεται η ελαστικότητα χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια τον κλάδο, τονίζοντας ότι η δυναμική στα τιμολόγια θα διαφέρει ανά περιοχή, γραμμή επιχείρησης και επιδόσεων.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια παρατηρεί επίσης ήταν αποτέλεσμα των ζημιών που προκλήθηκαν στο κόσμο από συμβάντα φυσικών καταστροφών.

Τούτων δοθέντων, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ στις τιμολογήσεις στις επόμενες ανανεώσεις κυρίως στην Ιαπωνία και την Φλόριντα των ΗΠΑ τον προσεχή Ιούνιο.

Το επίπεδο των τιμών, αναφέρουν οι αναλυτές της S&P εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μεταξύ προσφορά και ζήτησης καθώς η πιέσεις από τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια επανέρχονται, όπου η προσφορά των κεφαλαίων θα εμποδίσει τις αυξήσεις.

Η S&P διατηρεί για τον κλάδο παγκοσμίως τις εκτιμήσεις για σταθερές προοπτικές και τις προοπτικές στις τιμολογήσεις. Οι εκτιμήσεις της βασίζονται στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση που έχουν οι αντασφαλιστές στο σχετικά σταθμισμένο underwriting το οποίο υποστηρίζεται από την σωστή διαχείριση ρίσκου αλλά και τις βελτιώσεις που γίνονται στις τιμολογήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*