back to top
23.9 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

Τι φέρνουν οι νέες προτάσεις για την παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ

Εστίαση στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επικοινωνίας των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, μέσω της εισαγωγής καλύτερης δομής και διαφάνειας στην παρουσίασή τους. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο αναφοράς της οικονομικής απόδοσης των εταιρειών αναμένεται να βελτιώσουν τη χρησιμότητα των οικονομικών καταστάσεων και τη σημασία τους, και δημοσιοποιήθηκαν ως απάντηση στην απαίτηση των επενδυτών για μεγαλύτερη συγκρισιμότητα μεταξύ των εταιρειών.

Οι προτάσεις σχετικά με την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων – που δημοσιοποιήθηκαν από την Επιτροπή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) – θα εισάγουν σημαντικές αλλαγές στη δομή της κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων μιας εταιρείας, περισσότερη πειθαρχία και διαφάνεια στην παρουσίαση των δεικτών απόδοσης της ίδιας της διοίκησης και μικρότερη ομαδοποίησης στοιχείων σε μεγάλους, ενιαίους αριθμούς. Οι επιλογές παρουσίασης της κατάστασης ταμειακών ροών θα είναι επίσης μειωμένες, βελτιώνοντας τη συγκρισιμότητα.

- Advertisement -

Σχολιάζοντας τις προτάσεις, η Gabriela Kegalj, global IFRS presentation leader της KPMG, ανέφερε σχετικά:

«Οι προτάσεις προσφέρουν μεγαλύτερη συγκρισιμότητα και αυξημένη διαφάνεια στην παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων – σαφές πλεονέκτημα για τους επενδυτές και τους υπόλοιπους χρήστες. Επιτρέπουν επίσης στη διοίκηση να πει τα γεγονότα από τη δική της πλευρά, αναγνωρίζοντας τη χρήση δεικτών απόδοσης διοίκησης, που συνήθως αναφέρονται ως «δείκτες εκτός των γενικά αποδεκτών αρχών της λογιστικής (GAAP)», αν και περιορίζουν τη παρουσίασή τους μόνο στις σημειώσεις».

- Advertisement -

Η Kegalj συνεχίζει: «Οι εταιρείες ενδέχεται να δουν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση λογαριασμού αποτελεσμάτων – με νέα υποσύνολα ή/και ευθυγραμμίζοντας τα υποσύνολα που έχουν καθορίσει οι ίδιες με τους νέους ορισμούς στις προτάσεις. Η επίδραση στις εταιρείες ενδέχεται να ποικίλλει αναλόγως των τρεχουσών πρακτικών παρουσίασης σύμφωνα με τα Πρότυπα IFRS, τα οποία ενδέχεται να είχαν επηρεαστεί από προηγούμενες απαιτήσεις των GAAP ή των ρυθμιστικών αρχών».

Η Kegalj προσθέτει: «Υπάρχουν κάποιες σημαντικές προκλήσεις. Οι προτάσεις θα απαιτούν από τους συντάκτες να καθορίζουν εάν οι συνδεδεμένες εταιρείες τους ή οι κοινοπραξίες είναι “ενιαίες”. Αυτό θα απαιτεί άσκηση σημαντικής κρίσης».

Ο Wietse Koster, global IFRS presentation deputy leader της KPMG, προσθέτει: «Οι εταιρείες χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερη πληροφόρηση εκτός GAAP για να ερμηνεύσουν την οικονομική τους απόδοση. Οι προτάσεις της Επιτροπής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτών των δεικτών απόδοσης της διοίκησης και τη σχετική απαίτηση των επενδυτών. Οι προτάσεις μπορούν να προσδώσουν περισσότερη αξιοπιστία στους συγκεκριμένους δείκτες: οι εταιρείες και οι επενδυτές τους έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν αρκεί οι δείκτες να παρουσιάζονται με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τους κατάλληλους ορισμούς, εξηγήσεις και συμφωνίες».

Ο Koster προσθέτει: «Οι προτάσεις δείχνουν να εστιάζουν στην αύξηση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας όταν οι εταιρείες παρουσιάζουν δείκτες απόδοσης διοίκησης. Οι προτάσεις θα επιτρέπουν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν δείκτες απόδοσης διοίκησης για να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά και να επιτύχουν μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τυχόν δείκτες που παρουσιάζονται εκτός των οικονομικών καταστάσεων».

Η Kegalj σχολιάζει σχετικά: «Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει αναφερθεί στην πρωτοβουλία αυτή ως κάτι που θα φέρει τα πάνω-κάτω, και δεν πρόκειται για υπερβολή».

Η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Σχετικές δημοσιεύσεις

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

200+ έμπειροι επαγγελματίες συμμετείχαν στη 2η Ημέρα Καριέρας AdvantAge

Στόχος της εκδήλωσης, η έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων

Η ERGO Hellas στη 2η AdvantAge Ημέρα Καριέρας για επαγγελματίες 50+

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6/5 στο OTE Academy στο Μαρούσι, δικτυώνοντας εταιρείες και υποψηφίους σε ένα περιβάλλον ευκαιριών

AdvantAge: 2η Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+, από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ

Με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων στην εργασία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής: Αύξηση 3,5% στο πλήθος συμβολαίων, μείωση 24,2% στη μέση ζημία το 2025

Η Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ συνέχισε για ακόμα μια χρονιά τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων του κλάδου

Σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους θεωρεί την ευελιξία απαραίτητη για την παραγωγικότητά του

Νέα έρευνα του kariera.gr δείχνει ότι η ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής αποκτά πλέον εξίσου σημαντικό ρόλο με τις οικονομικές απολαβές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Η νέα ΕΣΣΕ της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει τον άνθρωπο ως επίκεντρο της εργασίας

Πώς η συμφωνία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων διαμορφώνει ένα πιο σύγχρονο και ενισχυμένο σύστημα προστασίας και στήριξης των εργαζομένων

Generali: Διαμορφώνοντας ενεργά την επόμενη μέρα της ασφάλισης στην Ελλάδα

Η Ετήσια Εκδήλωση Προσωπικού ανέδειξε τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας αλλά και όλα όσα της επιτρέπουν να προπορεύεται των αλλαγών της αγοράς

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας