Οι ΕΠΥ, οι επιχειρηματίες, ή οι Επόπτες θέλουν συμμάζεμα

Της Ελενας Ερμείδου

Δεν αποτελούν έκνομη ενέργεια οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΕΠΥ. Η ΕΕ τους έχει παραδώσει το  φύλλο πορείας και πηγαινοέρχονται ελεύθερα. Η νομική τους μορφή δεν είναι αυτή που τις ‘ρίχνει έξω’ και κάνει τους ασφαλισμένους να ψάχνονται όταν βρεθούν προ τετελεσμένου γεγονότος.

Είδαμε άλλωστε πόσες έκλεισαν και με πόση δυσκολία έγιναν οι μεταφορές χαρτοφυλακίων στο αυτοκίνητο για αυτό και σίγουρα η ασφαλιστική διαμεσολάβηση θα πρέπει να τριπλοτσεκάρει με ποια ΕΠΥ συνεργάζεται.

Ακούσαμε πριν ενάμισυ χρόνο και την Εποπτεία να ρίχνει τις ευθύνες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση για τις αποτυχίες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους ασφαλισμένους με τα λουκέτα που μπήκαν στις ΕΠΥ τα τελευταία χρόνια.

Αν δεν έχουν όμως ευθύνες οι επιχειρηματίες και οι επόπτες, ποιοι έχουν οι ασφαλισμένοι που δεν γνωρίζουν καλά – καλά τι σημαίνει φερεγγυότητα, τα γράψαμε αυτά και την περασμένη εβδομάδα, ή εντελώς η ασφαλιστική διαμεσολάβηση η οποία ναι μεν εξετάζει το μοντέλο συνεργασίας που έχει με μία ΕΠΥ από την άλλη δεν είναι χωμένη στα συρτάρια της εποπτείας για να δει αν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, αποθεματικών, όγκου ανάληψης κινδύνων.

Δεν μπορεί να συστήνεται μία εταιρεία, οι ενδιαφερόμενοι φορείς να εγκρίνουν την ίδρυση της, να υπογράφουν και μετά αν συμβεί κάτι αρνητικό να μεταφέρουν τις ευθύνες σε άλλους ή να κάνουν τα στραβά μάτια μέχρι να σπάσει ο κόμπος το χτένι και να μπει ο επόπτης ζητώντας αναστολή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Με τις εταιρείες που έχουν πρόβλημα και ακούγεται ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα πρέπει να μπει ο επόπτης της χώρας που εδρεύουν να μπει τάξη ; η από κοινού παρακολούθηση δεν θα χρησίμευε;  Ή η ανταλλαγή πληροφοριών και οι συστάσεις;

Ακούγεται ότι και κάποιοι δεν αποδίδουν τα ασφάλιστρα στις ασφαλιστικές, για να βάλουμε και αυτές και δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε για την Ελλάδα. Αυτές τι  κάνουν με τις ΕΠΥ ;

Και καλά το αυτοκίνητο κάπως μπορεί να βολευτεί αν συμβεί το οδυνηρό, οι περισσότεροι γράφουν συμβόλαια για ένα εξάμηνο και σπανίως με μεικτές καλύψεις,  αν πρόκειται για άλλες καλύψεις περιουσίας;

Η ΕΕ στηρίζει το μοντέλο των ΕΠΥ, καλούνται και οι Εποπτικές Αρχές.