back to top
16.3 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Μεγαλούπολη απαγορεύει εξ ολοκλήρου την κυκλοφορία παλαιών οχημάτων

Εντός 2020 ξεκινά δυναμικά για την πόλη της Βαρκελώνης, η εφαρμογή της απόφασης να απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων παλαιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στόχος είναι η δραστική μείωση των ρύπων, έπειτα από επιπλήξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κρίσιμη κατάσταση της ατμόσφαιρας.

Βενζινοκίνητα οχήματα προ του 2000 και πετρελαιοκίνητα οχήματα προ του 2006 απαγορεύεται να κυκλοφορούν μεταξύ 7 πμ και 8 μμ στους περισσότερους οδικούς άξονες της πόλης. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ada Colou, να επιβληθεί καθημερινό τέλος εισόδου, όπως ήδη συμβαίνει στο Λονδίνο, στο Μιλάνο αλλά και στη Στοκχόλμη. Οι πόλεις αυτές αποτελούν παραδείγματα διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος που θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ως προς τις πόλεις της χώρας μας. Υπενθυμίζεται, ότι στα αστικά κέντρα της χώρας μας εισέρχονται καθημερινά ανεμπόδιστα, έστω ως μονά ή ζυγά, οχήματα κάθε ηλικίας και τεχνολογίας.

- Advertisement -

Στη Βαρκελώνη, από το 2021 θα απαγορευτούν επίσης τα παλαιά φορτηγά και τα λεωφορεία, καθώς δεν θα πληρούν τις απαραίτητες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Η Ελλάδα, σε αντίθεση, κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις υπέργηρου στόλου φορτηγών αλλά και λεωφορείων (τουριστικών και σχολικών), με τις ηλικίες να φτάνουν και να ξεπερνούν τα 27 έτη.

Τα μέτρα στη Βαρκελώνη εκτιμάται πως θα μειώσουν σημαντικά, κατά -15%, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ρύπους για τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Air Quality in Europe-2018 report). Η Βαρκελώνη στοχεύει να μειώσει τον αριθμό πρόωρων θανάτων, καθώς έχουν καταγραφεί 424 πρόωροι θάνατοι μεταξύ 2010-2017. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ, καταγράφηκαν 2.900 πρόωροι θάνατοι.

- Advertisement -

Πρέπει παράλληλα να τονιστεί το σοβαρό πρόβλημα έκθεσης των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά σε ανεπίτρεπτα υψηλά όρια ηχορύπανσης (90-100 db), με ποσοστό άνω του 60%, με βάση μελέτη του ΥΠΕΚΑ. Μεγαλύτερος παράγοντας ηχορύπανσης είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος από την ανεξέλεγκτη είσοδο των οχημάτων σε καθημερινή βάση στο κέντρο της Αθήνας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το ΠΑΡΟΝ ταξίδεψε στη μαγική Βαρκελώνη

Οι συνεργάτες του ΠΑΡΟΝ ταξίδεψαν στην ηλιόλουστη Βαρκελώνη, μία πόλη που παντρεύει αρμονικά τα δυτικά στοιχεία με τις αραβικές επιρροές

Οι κορυφαίοι της Ατλαντικής Ένωσης στη Βαρκελώνη

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, η Βαρκελώνη, ήταν η επιβράβευση για τα θετικά αποτελέσματα μίας επιτυχημένης αν και δύσκολης χρονιάς των κορυφαίων συνεργατών της Ατλαντικής Ένωσης.

ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: Ταξίδι επιβράβευσης συνεργατών στη Βαρκελώνη

Πιστή στην προσωποκεντρική φιλοσοφία και στις αξίες που τη διέπουν εδώ και 40 χρόνια, η ασφαλιστική αναγνωρίζει την πολύτιμη συμβολή των συνεργατών της στη συνεχή της ανάπτυξη

Οι κορυφαίοι συνεργάτες των Mega Brokers – Eurolife ERB στη Βαρκελώνη

Ένα ταξίδι με προορισμό την πόλη με την υψηλή αισθητική, φημισμένη σε όλο τον κόσμο για την πολιτιστική της κληρονομιά πραγματοποίησαν οι κορυφαίοι συνεργάτες που έλαβαν μέρος στην ομάδα Eurolife- life working group της MEGA BROKERS

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων