back to top
8.7 C
Athens
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026

Munich Re: Στα 52 δισ. δολ. ο λογαριασμός των φυσικών καταστροφών του 2019

«Με το αριστερό» μπήκε το 2020 για την αντασφαλιστική βιομηχανία λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αυστραλία- Τι δείχνει η ακτινογραφία των ζημιών του περασμένου έτους

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Στα 150 δις. δολάρια υπολογίζει η Munich Re το συνολικό κόστος των φυσικών καταστροφών του 2019,  ποσό που είναι ευθυγραμμισμένο με τον μέσο όρο της τελευταίας 30ετίας, λαμβανομένου υπόψη του πληθωρισμού. Περίπου το ένα τρίτο του ποσού αυτού (52 δις. δολ.) ήταν ασφαλισμένο. Το ποσοστό 35%  των ασφαλισμένων ζημιών –επί των συνολικών- ήταν μικρότερο σε σχέση με το 2018, κάτι που αποδίδεται μεταξύ άλλων στο υψηλό μερίδιο των ζημιών από πλημμύρες, που συχνά δεν ασφαλίζονται τόσο όσο άλλα είδη φυσικών καταστροφών στις ανεπτυγμένες χώρες.  

Κατά το περασμένο έτος, 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, έναντι 15.000 το 2018. Το πιο θανατηφόρο συμβάν ήταν ο κυκλώνας Idai που χτύπησε τη Μοζαμβίκη, προκαλώντας το θάνατο 1.000 ανθρώπων. Γενικά οι τροπικοί κυκλώνες «κυριάρχησαν» στις φυσικές καταστροφές για δεύτερο συνεχόμενο έτος, με την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να έχει την τιμητική της, ένεκα των κυκλώνων Faixai και Hagibis: Ο πρώτος προκάλεσε οικονομικές ζημίες 17 δις. δολ. (εκ των οποίων 10 δις. δολ. αντιστοιχούν σε ασφαλισμένες ζημίες) και ο δεύτερος ζημίες 9 δις. δολ. (εκ των οποίων 7 δις. ήταν ασφαλισμένες)

- Advertisement -

Όσον αφορά στους τυφώνες, ο καταστροφικότερος όλων ήταν ο τυφώνας Dorian που έπληξε τις Μπαχάμες, προκαλώντας ζημίες 5,6 δις. δολ. (4 δις. ήταν ασφαλισμένες). Γενικότερα, ο αριθμός των ισχυρών τυφώνων (κατηγορίας 3-5) στην περιοχή του Ατλαντικού πέρυσι ήταν κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Πλην όμως, οι ζημίες ήταν συγκρατημένες, καθώς οι τυφώνες «επικεντρώθηκαν» σε θαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα οι ζημίες στα παράλια και την ενδοχώρα των ΗΠΑ να είναι μικρότερες σε σχέση με άλλες χρονιές (συνολικές ζημίες 3 δις. δολ., ασφαλισμένες ζημίες 2 δις. δολ.).  Εξαιτίας ακριβώς της «έλλειψης» μεγάλων τυφώνων στις ΗΠΑ, το μερίδιο της χώρας στις συνολικές φυσικές καταστροφές ήταν μικρότερο από το σύνηθες (31% έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου 35%). 

Μετά από τις υψηλές ζημίες των περασμένων ετών, η «σεζόν» των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ήταν πιο ήπια. Δυστυχώς, τη σκυτάλη πήραν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που μαίνονται εδώ και μήνες, με το οικονομικό κόστος να  υπολογίζεται –στην παρούσα φάση- σε 5 δις. δολάρια. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο τελικός λογαριασμός θα είναι υψηλότερος.

Τέλος, στην Ευρώπη, οι ζημίες από φυσικές καταστροφές ύψους 2,5 δις. δολαρίων (εκ των οποίων ζημίες ύψους 1 δισ. δολ. ήταν ασφαλισμένες) προήλθαν κατά κύριο λόγο από ξηρασίες και καλοκαιρινές καταιγίδες με σφοδρή χαλαζόπτωση.

Όπως σχολίασε τα μέλος του ΔΣ της Munich Re Torsten Jeworrek, “Οι σφοδροί κυκλώνες του 2019 ανέδειξαν τη σημασία της γνώσης για τις αλλαγές στους κινδύνους.  Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη ορατές και αντιληπτές. Τα κτίρια και οι υποδομές πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικά προκειμένου να αναστραφεί η τάση των διευρυνόμενων απωλειών. Αυτό θα επιτρέψει στην ασφάλιση να καταστεί πιο αποτελεσματική και να αμβλύνει τις παρενέργειες των υπόλοιπων οικονομικών ζημιών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο πρόγραμμα ασφάλισης επιχειρήσεων από την Groupama Ασφαλιστική: Expert Nature Protect

Διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν όλες τις υποχρεωτικές καλύψεις, το πρόγραμμα προστατεύει την επιχειρηματική συνέχεια και τις επενδύσεις τους

Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική υπενθυμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης ασφάλισης περιουσίας

Στόχος των προγραμμάτων της, η άμεση αποκατάσταση ζημιών και η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας σε κρίσιμες στιγμές

Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε πτηνοτροφική μονάδα στην Ήπειρο – Τι μας διδάσκει η καταστροφή

Οι απώλειες φανερώνουν τα κενά στον τρόπο που η κοινωνία μετράει και προστατεύει την αγροτική παραγωγή

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Το στρατηγικό βήμα ενισχύει την παρουσία της ERGO στην περιοχή και σηματοδοτεί τη σαφή κατεύθυνση για βιώσιμη, κερδοφόρα ανάπτυξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ΣΑΕΚ εντάσσεται στην GFIA και ενισχύει τη διεθνή παρουσία του

Ευ. Αναστασιάδης: «Θα αξιοποιήσουμε τη νέα θέση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της αγοράς»

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

GrECo Group: Σημαντικές κινήσεις στην αγορά ασφαλίσεων το 2025

Η εταιρεία αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες συνεργασιών και ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για πελάτες και συνεργάτες

Συνεργασία Allianz και Anthropic για επιτάχυνση στην υιοθέτηση της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης

Η σύμπραξη εστιάζει αρχικά σε 3 βασικούς τομείς, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κοινά εγχειρήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026