back to top
25.7 C
Athens
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026

Thomas Cook:  Στα 800 εκατ. δολάρια το «φέσι» στους τελικούς πελάτες

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Αίσθηση προκαλούν νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδεικνύουν το δυσβάσταχτο βάρος για πολλούς κλάδους από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook. Σύμφωνα με το βρετανικό Insolvency Service, το κόστος των αγορασμένων ταξιδιωτικών πακέτων που ακυρώθηκαν (χωρίς αποζημίωση), ανέρχεται σε 585 εκατ. στερλίνες (περί τα 800 εκατ. δολάρια). Οι εμπορικοί πιστωτές του ομίλου όπως τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, προμηθευτές υπηρεσιών εστίασης των ναυλωμένων αεροπλάνων κλπ. «φεσώθηκαν» με ποσό 885 εκατ. στερλινών.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Thomas Cook Group υπολογίζονται σε 9 δις, στερλίνες. Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι προς άλλες εταιρείες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των οποίων η λειτουργία έχει παύσει. Το Insolvency Service ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα είναι το ύψος των χρεών που θα αποπληρωθούν μετά την εκκαθάριση του ομίλου.

- Advertisement -

Ορισμένα από τα 300.000 ταξιδιωτικά πακέτα που ακυρώθηκαν ήταν καλυμμένα βάσει του προγράμματος Atol. Ωστόσο, η Πολιτική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας (CAA ανακοίνωσε ότι ένας στους τρεις από τους πρώτους που κατέθεσαν αίτηση αποζημίωσης δεν πληρώθηκαν στην προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών. Η CAA επισημαίνει ότι επιδιώκει να καταβάλει τις αποζημιώσεις «το ταχύτερο δυνατό», ισχυρίζεται όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληρωμές δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή απαιτείται η υποβολή πρόσθετων στοιχείων από τους δυνητικά δικαιούχους.

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για τις εταιρείες να επιβραβεύουν πρακτικές κακοδιοίκησης, με την καταβολή παχυλών μπόνους σε στελέχη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι στους εργαζομένους και τους πιστωτές», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Βιομηχανίας Andrea Leadsom, προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και να διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα προστατευμένοι όταν οι επιχειρήσεις κηρύττουν στάση πληρωμών».

Πολλοί πελάτες της Thomas Cook κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για την μη καταβολή αποζημιώσεων. «Μέρα 67, ακόμα χωρίς αποζημίωση», «τιτίβισε» ο Dale Edwards. “Εχω στείλει e-mail τα φορές. Δεν μου έχουν απαντήσει, δεν με έχουν αποζημιώσει και δεν μου έχουν ζητήσει πρόσθετα στοιχεία. Τι συμβαίνει ;» διερωτάται η Sarah Aves.

«Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση για τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που είχε η κατάρρευση της  Thomas Cook για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που είδαν τα σχέδιά τους για τις διακοπές τους, τον γάμο τους κλπ. να συντρίβονται», σχολίασε ο Rory Boland, εκδότης ταξιδιωτικού περιοδικού. «Μακροπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν τι μέτρα μπορούν να πάρουν για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες δεν θα μείνουν ακάλυπτοι όταν χρεοκοπούν ταξιδιωτικοί όμιλοι ή αεροπορικές εταιρείες».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Greek Hospitality Awards 2026: Η κορυφαία συνάντηση της ελληνικής φιλοξενίας σάς περιμένει

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, παρουσία στελεχών του τουριστικού κλάδου, εκπροσώπων φορέων και ΜΜΕ

Αστική ευθύνη ξενοδοχείων: Τι καλύπτουν πραγματικά τα ασφαλιστήρια και πού κρύβονται οι «παγίδες»

Την εικόνα επιχειρεί να αποσαφηνίσει ο Αρ. Ατσαλάκης, Hospitality Insurance Solutions Manager και μέλος του Business EXCO της Howden Hellas SA

Οι προβλέψεις για το 2022 επιβεβαιώθηκαν…

Ο Όμιλος Talanx επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του για το 2022

Το top 5 των ασφαλιστικών παγκοσμίως σε ασφάλιστρα Περιουσίας – Ατυχημάτων και η ασφαλιστική πίτα

Πέντε όμιλοι που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων στo non-Life Insurance συγκαταλέγονται στις κορυφαίες για το 2021, με βάση τα παγκόσμια εγγεγραμμένα ακαθάριστα ασφάλιστρα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

The Geneva Association: Ποια είναι η νέα οικονομία στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης

Οι έντονες διακυμάνσεις στην οικονομία εντείνουν τους κλυδωνισμούς στις αγορές ιδιωτικής ασφάλισης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ισχυροποιεί το αποτύπωμά της στη Ρουμανία η Hellas Direct με το βλέμμα στους brokers

Τη δυναμική της παρουσία στη ρουμανική ασφαλιστική αγορά επιβεβαιώνει η Hellas Direct, συμμετέχοντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Patronatul Roman

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Το μήνυμα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ για την Ημέρα του Ασφαλιστή

Με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ να τιμήσει σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, την Ημέρα του Ασφαλιστή, συνδέοντας τη γιορτή της Αγίας Σοφίας

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Στη νέα παγκόσμια θέση Global Head of Placement and Market Solutions ο Χρήστος Αδαμαντιάδης της Marsh

Σημαντική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο για τη Marsh, με τον Χρήστο Αδαμαντιάδη να αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου 2026 τη νέα θέση του Global Head