back to top
13.2 C
Athens
Κυριακή 1 Μαρτίου 2026

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή;

Της Ελενας Ερμείδου

Ο επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται και στα αποτελέσματα των (αντ)ασφαλιστικών. Τα προβλήματα μεγαλώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος βγαίνουν συνεχώς, οι αναλύσεις των (αντ)ασφαλιστών και των underwriters βασίζονται κυρίως σε δεδομένα του παρελθόντος.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την προπερασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ στην συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics.  Τα φαινόμενα τόνισαν δεν είναι σταθερά και οξύνονται.

Είπαν επίσης ότι μόνοι τους οι (αντ)ασφαλιστές δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Κάλεσαν προς συσπείρωση όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν προσαρμοστικά μέτρα που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

- Advertisement -

Για να εξηγούμαστε, και να μεταφέρουμε και σωστά το μήνυμα, μέτρα δεν είναι κάνω σκόρπιες ασύνδετες δράσεις, τις φωτογραφίζω ή κάνω δηλώσεις για να τις διαφημίσω μέσω skype. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσαν τα υπουργεία μεταφορών, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οργανισμούς πολιτικής προστασίας, μηχανικούς, (αντ)ασφαλιστές να κάτσουν και να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία κυρίως της ανθρώπινης ζωής.  Βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, σεισμοί, τείνουν να είναι καθημερινά φαινόμενα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσα σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Διαβάστε πρόσφατα άρθρα για την κλιματική αλλαγή

Munich Re: Ο κίνδυνος των έντονων βροχοπτώσεων

Munich Re: Πώς λειτουργούν τα μέτρα πρόληψης σεισμού

Η 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) πραγματοποιείται στην Μαδρίτη 2 – 13 Δεκεμβρίου.  Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές την περασμένη Δευτέρα για το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα στις 3/12 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».

Στο μεταξύ οι Insurance Europe, EIOPA και FERMA καταθέτουν τις απόψεις για να ληφθεί μία κοινή απόφαση. Τα σχέδια καθορισμού κινδύνων κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα φερεγγυότητας φαίνεται να μην έχουν τελείως ξεμπλοκάρει από τα μεγάλα λόμπυ ασφαλιστών.

Ψάχνουν τρόπους να ενσωματώσουν μακροπρόθεσμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων στα πρότυπα ORSA. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για τυποποιημένα σενάρια βασισμένα στα ORSA.

Η EIOPA έχει προτείνει να εισαχθούν σε προνομιακό καθεστώς οι πράσινες επενδύσεις, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται για λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών και η Ενωση Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη (Ferma).

Αν λοιπόν οι φορείς δεν καταλήξουν οι καλύψεις έναντι καταστροφών θα παρουσιάζουν πρόβλημα όπως και οι αποζημιώσεις. Επίσης τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων δεν θα είναι ελκυστικά για καταναλωτές και μεγάλους πελάτες γιατί οι κίνδυνοι έχουν αλλάξει.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στις 6 Μαρτίου και με σημαντικές παρουσίες η ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Η εκδήλωση «BEYOND RISK | Η Ασφάλιση μοχλός σταθερότητας & ανάπτυξης» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Τακτικής ΓΣ στη Μεγάλη Βρεταννία

Η πρόληψη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας

Η διαδραστική πλατφόρμα Consumer Hub της Insurance Europe ξεναγεί σε ασφαλιστικές καινοτομίες σχεδιασμένες γύρω από τον άνθρωπο

ΣΑΕΚ: Στην Κύπρο το 2026 η Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Η συμμετοχή 150+ εκπροσώπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συνδέσμων ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι ψηφιακές πληρωμές είναι εργαλείο ανάπτυξης για τις ΜμΕ

Η Ελλάδα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω

Αντίστροφη μέτρηση για το 4th Greek Corporate Governance Summit

Την Πέμπτη 26/2 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Η οικονομική ανεξαρτησία των νέων: Στήριξη με σκοπό, όχι μόνο αγάπη

Η Generali Greece προσφέρει πολύτιμους οδηγούς και εργαλεία για να βοηθήσουν γονείς και παιδιά να αναπτύξουν οικονομική συνείδηση και αυτονομία

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026: Φωνή σε μια αόρατη κοινότητα

Παρότι κάθε σπάνια πάθηση αφορά μικρό αριθμό ασθενών, συνολικά επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Kaspersky: Νέα εκστρατεία phishing κλέβει στοιχεία διασύνδεσης εταιρειών μέσω του Google Tasks

Τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που φαίνεται απολύτως αυθεντική, με θέμα «Έχετε μια νέα εργασία»

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2026 μέσω της πλατφόρμας Α21

Η AIG Greece υπενθυμίζει ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υποβολής και επικαιροποίησης των αιτήσεων