back to top
17.8 C
Athens
Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή;

Της Ελενας Ερμείδου

Ο επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται και στα αποτελέσματα των (αντ)ασφαλιστικών. Τα προβλήματα μεγαλώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος βγαίνουν συνεχώς, οι αναλύσεις των (αντ)ασφαλιστών και των underwriters βασίζονται κυρίως σε δεδομένα του παρελθόντος.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την προπερασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ στην συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics.  Τα φαινόμενα τόνισαν δεν είναι σταθερά και οξύνονται.

Είπαν επίσης ότι μόνοι τους οι (αντ)ασφαλιστές δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Κάλεσαν προς συσπείρωση όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν προσαρμοστικά μέτρα που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

- Advertisement -

Για να εξηγούμαστε, και να μεταφέρουμε και σωστά το μήνυμα, μέτρα δεν είναι κάνω σκόρπιες ασύνδετες δράσεις, τις φωτογραφίζω ή κάνω δηλώσεις για να τις διαφημίσω μέσω skype. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσαν τα υπουργεία μεταφορών, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οργανισμούς πολιτικής προστασίας, μηχανικούς, (αντ)ασφαλιστές να κάτσουν και να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία κυρίως της ανθρώπινης ζωής.  Βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, σεισμοί, τείνουν να είναι καθημερινά φαινόμενα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσα σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Διαβάστε πρόσφατα άρθρα για την κλιματική αλλαγή

Munich Re: Ο κίνδυνος των έντονων βροχοπτώσεων

Munich Re: Πώς λειτουργούν τα μέτρα πρόληψης σεισμού

Η 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) πραγματοποιείται στην Μαδρίτη 2 – 13 Δεκεμβρίου.  Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές την περασμένη Δευτέρα για το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα στις 3/12 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».

Στο μεταξύ οι Insurance Europe, EIOPA και FERMA καταθέτουν τις απόψεις για να ληφθεί μία κοινή απόφαση. Τα σχέδια καθορισμού κινδύνων κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα φερεγγυότητας φαίνεται να μην έχουν τελείως ξεμπλοκάρει από τα μεγάλα λόμπυ ασφαλιστών.

Ψάχνουν τρόπους να ενσωματώσουν μακροπρόθεσμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων στα πρότυπα ORSA. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για τυποποιημένα σενάρια βασισμένα στα ORSA.

Η EIOPA έχει προτείνει να εισαχθούν σε προνομιακό καθεστώς οι πράσινες επενδύσεις, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται για λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών και η Ενωση Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη (Ferma).

Αν λοιπόν οι φορείς δεν καταλήξουν οι καλύψεις έναντι καταστροφών θα παρουσιάζουν πρόβλημα όπως και οι αποζημιώσεις. Επίσης τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων δεν θα είναι ελκυστικά για καταναλωτές και μεγάλους πελάτες γιατί οι κίνδυνοι έχουν αλλάξει.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε η 3ης έκθεση της EIOPA για την εφαρμογή της Οδηγίας IDD

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προέβησαν σε επέκταση των εποπτικών εξουσιών – Ανάγκη μεγαλύτερης σαφήνειας των ρυθμίσεων για ΤΝ

Greek Risk Management Awards 2026: Η απονομή των πρώτων ελληνικών βραβείων για τη Διαχείριση Κινδύνου

Δείτε τους μεγάλους νικητές αλλά και όσα είχαν να πουν οι ομιλητές των #grma26

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ψηφιακά όρια για τα παιδιά μας – μια αναγκαία απόφαση

Ένας τρόπος να μάθουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη ψηφιακή ζωή με όρια, όπως έχουμε μάθει να φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή κράνος στο ποδήλατο

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Σκέψεις για το «κι αν…» φέρνουν ηρεμία στην καθημερινότητα

Mέσα από την καμπάνια #365yposxeseis η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική επισημαίνει ότι η προνοητικότητα και ο στοχασμός δεν πρέπει να προκαλούν φόβο

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλάζουν από σήμερα οι τάσεις στα ασφάλιστρα πολέμου, τι λένε οι μεσίτες για την εκεχειρία

Με την αύξηση της ζήτησης για ασφάλιση έρχονται και σημαντικές διορθώσεις στις τιμές των ασφαλίστρων

ΕΕΑ: Πράξεις αγάπης σε 6 κοινωνικές δομές ενόψει Πάσχα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Οι ΜμΕ, μέσω των δράσεων του ΕΕΑ, ενισχύουν τη συνοχή και την ανθρωπιά»

Το κόστος μετακίνησης αυτό το Πάσχα: Τι πληρώνουμε για καύσιμα και ασφάλεια;

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες αλλά και συμβουλές, από το Pricefox

Αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το Πάσχα – Στο προσκήνιο η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη

Το πρόγραμμα ERGO My Home Bnb συνδυάζει καλύψεις περιουσίας και αστικής ευθύνης

Το ΕΣΥ μειώνει δραστικά τις λίστες αναμονής με τα Απογευματινά Χειρουργεία

Η σημαντική πρωτοβουλία για την επιτάχυνση των επεμβάσεων έχει πετύχει, σύμφωνα με το Υπουργείο, μείωση της τάξης του 86,5%