Κινεζικό “deal” στα σκαριά από την Swiss Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια «πιθανή επενδυτική ευκαιρία» με την China Pacific Insurance Company (CPIC), σε συνέχεια της συμμαχίας που σύναψε με την κινεζική ασφαλιστική νωρίτερα φέτος. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, η CPIC εξετάζει το σενάριο για απόκτηση μεριδίου αξίας 2 δισ. δολ. στην Swiss Re, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα.  Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος από την πλευρά του, θα μπορούσε να επενδύσει 500.000-1 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στη CPIC, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η Swiss Re επιβεβαίωσε ότι εξετάζει μια επενδυτική ευκαιρία που σχετίζεται με πιθανή «προσφορά» μετοχών της CPIC. Προειδοποίησε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν επί μακρόν ή και να καταρρεύσουν. 

Η Swiss Re διευκρίνισε επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται ούτε να εκδώσει νέες μετοχές ούτε να προσφέρει μετοχές με δικαίωμα ψήφου σε δυνητικό επενδυτή.

Ο ελβετικός όμιλος συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την CPIC τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να συσφίξει τους δεσμούς της με την Κίνα, μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά. Η Swiss Re έχε αναδείξει τη χώρα του δράκου ως πηγή ανάπτυξης για τα (αντ)ασφάλιστρα και δραστηριοποιείται εκεί επί σειρά ετών. Παρότι η ακριβής μορφή της συνεργασίας δεν αποκαλύφθηκε, πιθανολογείται ότι οι δυο εταιρείες θα αναζητούσαν από κοινού ευκαιρίες στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά της Κίνας. Η Swiss Re κατέχει ήδη μειοψηφικό μερίδιο στην ασιατική ασφαλιστική FWD και κατά το 2018 είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι είχε εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές αρχές με αντικείμενο πιθανή επένδυση στην Anbang (που στη συνέχεια κρατικοποιήθηκε…)

H  CPIC –που είναι εισηγμένη τόσο στη Σαγκάη όσο και στο Χονγκ-Κονγκ- είχε αναγγείλει το Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να πωλήσει Πιστοποιητικά Αποθετηρίων Τίτλων (Global Depository Titles-GDR) και να τους εισαγάγει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μια τέτοια πώληση θα αντιπροσώπευε ποσοστό της τάξης του 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, με τα αντληθέντα κεφάλαια να κατευθύνονται στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας και την χρηματοδότηση της επέκτασής της στο εξωτερικό. Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, μάλιστα, πιθανολόγησαν ότι η Swiss Re θα μπορούσε να επενδύσει στην CPIC μέσω αυτού του προγράμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*