back to top
12.2 C
Athens
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026

Ασφαλιστική αγορά, Πολιτεία, ΙΟΒΕ συντάσσονται για την ανάπτυξη

Έλενα Ερμείδου

Το αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία και η Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στον κλάδο την περασμένη εβδομάδα και αυτή. Πρόκειται για δύο μελέτες του ΙΟΒΕ με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση, κινητοποίηση για να πάρουν μπρος τα γρανάζια της οικονομίας.

- Advertisement -

Μείζονος σημασίας αυτό που τονίζει στην μελέτη του για την ανάπτυξη ο ΙΟΒΕ ότι οι τοποθετήσεις  να γίνουν σε εγχώριες ή εγχώρια εγκατεστημένες εταιρείες με ισχυρό R&D, «πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις σε υποδομές.

ΙΟΒΕ: Αποταμίευση με τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά

- Advertisement -

Δείχνει πάντως ότι Πολιτεία, Ασφαλιστική Αγορά και Φορείς βρίσκονται πολύ κοντά και εργάζονται συνδυασμένα για να λύσουν χρόνια προβλήματα.

Αλλωστε …

Επιβεβαιώθηκε στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα διά στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Η Πολιτεία και η ασφαλιστική αγορά συνομιλούν, με σκοπό να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της υγείας, των συντάξεων και των φυσικών καταστροφών. Είχε προηγηθεί η ομιλία του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμοδίου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Χρονιά-ορόσημο το 2019 για την ασφαλιστική αγορά. Ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν υπήρξε ομιλητής στην Ύδρα εκπροσωπώντας την Πολιτεία. Ποτέ, μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έδειξε αυτήν τη διάθεση για να ακούσει τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι για το ασφαλιστικό έχουν δει το πρόβλημα, το αναγνωρίζουν και συνομιλούν για να βρουν μια λύση. Την πιο κοντινή στις ανάγκες της χώρας και στην κουλτούρα της.

Η κυβέρνηση, όπως ακούσαμε, επεξεργάζεται λύση τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα (ΕΦΚΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ή ιδιωτικός, στο πλαίσιο του οποίου, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων.

Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός, για όσους θέλουν να ασφαλιστούν ιδιωτικά και να έχουν μια συμπληρωματική ασφάλιση.

Ακολουθούν η Υγεία και οι Φυσικές Καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι στην Υγεία οι απόψεις της κυβέρνησης συνάδουν με αυτές της ΕΑΕΕ. Μπαίνουν μπρος τα ΣΔΙΤ. Στις Καταστροφές, ακόμη, όλα είναι υπό εξέταση. Θέλουν να ταξινομήσουν τους μικρούς και μεγάλους κινδύνους και να βρουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα αγοράσουν και θα προσφέρουν το capacity.

Πολλές είναι οι ευκαιρίες που αιωρούνται για τον κλάδο. Αν «πατήσουν στη γη», η ασφαλιστική διείσδυση στην Υγεία, Ζωή και Περιουσία θα ξεφύγει από το 0,8%-1%-2% στο σύνολο της Ευρώπης.

Η ώρα για να ωριμάσουν Πολιτεία, ιδιωτική ασφάλιση, καταναλωτές έφτασε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η τρέχουσα κρίση δεν συγκρίνεται με τις προηγούμενες

Ο (γεω)πολιτικός μετασχηματισμός έχει εισέλθει σε ιστορικό σημείο καμπής, μαζί με την αναδιάταξη στη διεθνή οικονομική σκακιέρα

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

ΙΟΒΕ: Η συμβολή της Uber στην οικονομία της Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια παρουσίας

Μόνο το 2024 τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 34,2 εκατ. ευρώ

Στα $900 δισ. οι δαπάνες για υποδομές ΤΝ έως το 2029

Η τεχνητή νοημοσύνη χτίζει τη μεγαλύτερη αγορά υποδομών στην ιστορία της πληροφορικής, που θα τρέχει με 30% ετησίως έως το 2029

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ένας ασφαλιστής στον δρόμο για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στην πολιτική οι διαδρομές με πραγματικό βάθος ξεκινούν από τη βάση της κοινωνίας και επιστρέφουν σε αυτήν με περισσότερη εμπειρία, γνώση και ευθύνη

Κλοπές αυτοκινήτων: Η μάστιγα που απειλεί τους δρόμους μας

Σε έναν κόσμο όπου οι κλοπές αυτοκινήτων εξελίσσονται σε καθημερινό φαινόμενο, η πρόληψη είναι μονόδρομος

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά Έμπειρο Στέλεχος Ασφαλίσεων Αστικής Ευθύνης και Τεχνικών Ασφαλίσεων

Η εταιρεία προσφέρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα σύγχρονο, φιλικό και οργανωμένο περιβάλλον

Εθνική Ασφαλιστική, Allianz και NN: Οι κινήσεις που αλλάζουν τα δίκτυα πωλήσεων και το bancassurance

Αλλαγές διαδρομών στα κανάλια ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, αλλά και στήσιμο νέων «επιγραφών» στα ασφαλιστικά προϊόντα που διανέμονται μέσω τραπεζών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Πρωινό με τη Διοίκηση»: Μια νέα πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου στον όμιλο Reale

Εργαζόμενοι διαφόρων τμημάτων θα έχουν τακτικά την ευκαιρία να μοιράζονται απορίες και ιδέες σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και εποικοδομητικής συνεργασίας

Κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενίσχυση της ελκυστικότητας του ασφαλιστικού κλάδου

Oι ευρωπαϊκοί κοινωνικοί εταίροι δεσμεύθηκαν να προωθήσουν έναν κλάδο πιο ελκυστικό, σύγχρονο και ανθεκτικό απέναντι στις αλλαγές της αγοράς εργασίας

Ξεπέρασε τους 30.000 δρομείς ο 14ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας – Μέγας Χορηγός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα η ERGO

Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας ενισχύουν σταθερά τη σύνδεσή της με το κοινωνικό σύνολο, προάγοντας τη συμμετοχή, την ευεξία και την ασφάλεια

Ένας ασφαλιστής στον δρόμο για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής

Στην πολιτική οι διαδρομές με πραγματικό βάθος ξεκινούν από τη βάση της κοινωνίας και επιστρέφουν σε αυτήν με περισσότερη εμπειρία, γνώση και ευθύνη

Αύξηση 3,4% για το ενεργητικό των ΤΕΑ το δ΄ τρίμηνο 2025

Η συνολική αξία του διαμορφώθηκε στα 2.833 εκατ. ευρώ, έναντι 2.741 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο