back to top
27.5 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Ασφάλειες: Σύγχρονη αγορά αλλά παγιδευμένη σε αντιφάσεις

Πάει μπροστά η ασφαλιστικήα αγορά, ακολουθεί τις εξελίξεις της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά όμως όπως και η χώρα: παραδόξως σύγχρονη αλλά και παγιδευμένη στο παρελθόν.

Η ασφαλιστική αγορά θέλει να πάει μπροστά, ο ‘άνεμος’ σήμερα παρά τα υψηλα και χαμηλά ‘βαρομετρικά’ παραμένει πολύ ευνοϊκός. Η ίδια όμως η αγορά, ενίοτε πέφτει σε αντιφάσεις, όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και θεσμικής συγκρότησης.

- Advertisement -

Αν παρατηρήσουμε το ίδιο έχει γίνει (μέχρι και χτες) και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δηλώναν τις προθέσεις τους για ανάπτυξη, αλλά και την ίδια στιγμή ψήφιζαν νομοσχέδια κατά την ανάπτυξης.

Ιδιες φαίνονται να είναι και οι αντιφάσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τους Ευρωπαϊους συναδέλφους του κλάδου.

- Advertisement -

Θέματα που ήταν να επιλυθούν εδώ και 10 χρόνια, αναβάλλονται με την υποβολή νέων προτάσεων και νέων λύσεων, αλλά και τίποτα δεν υιοθετείται. Ξαναβγαίνουν τα προβλήματα στην επιφάνεια και ως δια μαγείας, πάλι παραμερίζονται. Το λογαριασμό των καθυστερήσεων την πληρώνει το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και ο καταναλωτής.

Στο επίκεντρο και τα θεσμικά όργανα. Συνεχίζουν οι ρυθμοί δύο ταχυτήτων;

Προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν, αυτό το λέμε 10 χρόνια και στην ασφαλιστική αγορά. Πόσες, όμως προοπτικές υπάρχουν στο να κρατήσουν οι επενδυτές το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα και την ασφαλιστική αγορά όταν σημειώνονται καθυστερήσεις και τους κλείνουμε τις πόρτες; Θα μας φύγουν και μετά θα ξαναψάχνουμε.

Δεν είναι και πολύ εύκολα τα πράγματα. Μπορεί για την οικονομία της Ελλάδας να ανοίγει νέο κεφάλαιο, οι διεθνείς όμως εξελίξεις και οι εμπορικές συναλλαγές δεν είναι τόσο ευνοϊκές όσο ήταν πριν από δύο χρόνια.

Αν οι ρυθμοί της οικονομίας πέσουν και οι αγορές μπουν σε νέα ύφεση, τότε και η αγορά η δικιά ευάλωτη ως είναι θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Διευρύνει τη συνεργασία της με την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η νέα χρηματοδότηση αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις και φορείς της κοινωνικής οικονομίας, ιδίως σε υποεξυπηρετούμενες αγροτικές περιοχές

Το Υπερταμείο μετονομάζεται σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

Η μετονομασία σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή αποστολής και στρατηγικού προσανατολισμού

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θ. Κουλουτμπάνης: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Με επιστολή-ανακοίνωση η παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» με επικεφαλής τον Θάνο Κουλουτμπάνη εκφράζει την έντονη διαφωνία της

Η συμβολή των γυναικών στην μετεξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Καραβίας

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ι. Τσικρίπης, ΤτΕ: Οι κρίσιμες προτεραιότητες για τον ασφαλιστικό κλάδο

Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης στο #inco26

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Κ. Κουτσόπουλος: Καταπολέμηση απάτης και εξοικονόμηση πόρων με την πλατφόρμα CoReact

Μια ΑΙ λύση σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο CPO της Covariance στο #inco26

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά