Ούτε η Fosun αναχαίτισε την πτώση της Thomas Cook

Την απογοήτευσή της για την τροπή που πήρε η υπόθεση της Thomas Cook εκφράζει η Fosun Tourism Group, μέτοχος στον βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Fosun (σ.σ. γνώριμη στην Ελλάδα, καθώς το όνομά της ακούστηκε την περίοδο της υπόθεσης Folli Follie, Εθνική Ασφαλιστική), η ίδια δεν είχε εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

“Η Fosun είναι απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Thomas Cook Group δεν κατάφερε να βρει βιώσιμη λύση για την ανακεφαλαιοποίησή της με τις θυγατρικές της, τις βασικές δανείστριες τράπεζες, τους βασικούς ομολογιούχους και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη. Η Fosun επιβεβαιώνει ότι η θέση της παρέμεινε αμετάβλητη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ωστόσο δυστυχώς άλλοι παράγοντες άλλαξαν. Εκφράζουμε την βαθύτατη συμπάθειά μας σε όλους όσοι επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη”.

Πώς μπήκε ο κινεζικός κολοσσός στην αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία;

Από το 2011 η Thomas Cook πλήρωνε σε τόκους £ 1,1 δισ που σημαίνει πρακτικά ότι το 1/4 του τζίρου του από τα 11 εκατ. τουριστικά πακέτα που πουλούσε κάθε χρόνο κατέληγε στα ταμεία των πιστωτών.

Υπήρχε – για τουλάχιστον δυο χρόνια – ένας  σωτήρας, η κινεζική Fosun International με επικεφαλής τον Guo Guangchang, έναν δισεκατομμυριούχο που θεωρείται ο Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας.

Η Fosun αγόρασε το πρώτο της μερίδιο στην Thomas Cook το 2015, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου συγκροτήματος διακοπών και ψυχαγωγίας, έχοντας ήδη αναλάβει το Club Med της Γαλλίας και το Cirque de Soleil του Καναδά.

Τον Αύγουστο η Thomas Cook έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με μια προγραμματισμένη αναδιάρθρωση, η οποία περιελάμβανε  ένεση ρευστότητας 450 εκατομμυρίων στερλινών από την Fosun με αντάλλαγμα το πλειοψηφικό πακέτο του ομίλου – το οποίο απαιτούσε επίσης από τις τράπεζες να διαγράψουν £ 1,7 δισ. χρέους. Ήταν αυτή η συμφωνία που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το Σαββατοκύριακο.

Δείτε επίσης: Άμεση Ανάλυση: Τι σημαίνει η κατάρρευση Thomas Cook. Nτόμινο εξελίξεων στον τουρισμό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*