back to top
31.7 C
Athens
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026

«Ξεμπλοκάρουν» οι εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Καλύτερη εξυπηρέτηση και ταχύτερη διεκπεραίωση των εξετάσεων καθώς και θεραπειών των ασθενών αναμένεται με την σύσταση ειδικών επιτροπών στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. .

Το Α.Υ.Σ. που εποπτεύει ειδικές μη αμειβόμενες επιτροπές που αφορούν την έγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, συνεδριάζει συχνότερα και θα δίνει το πράσινο φως σε συντομέτορο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση του, εξήγησε στο Virus o  Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ως εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, Γρηγόριος Λεοντόπουλος.

- Advertisement -

ΑΥΣ-eopyy

Η μεταφορά της ευθύνης των επιτροπών για Αξονική τομογραφίας ή Pet CT, ακτινοθεραπειών, τοποθέτησης εμφυτευμάτων κ.ά.  από το Κ.Ε.Σ.Υ στο Α.Υ.Σ. είναι αυτή που θα επισπεύσει τις διαδικασίες υπέρ των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

- Advertisement -

Μέχρι τώρα η υποβολή σε μία μη κοστολογημένη εξέταση χρονοτριβούσε λόγω του τυπικού των διαδικασιών. «Πρακτικά όταν ο ασθενής ήθελε να κάνει μια εξέταση μη κοστολογημένη, για να μπορέσει να την αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ πέρναγε από κάποια επιτροπή  του Κ.Ε.Σ.Υ.» περιγράφει ο κ. Λεοντόπουλος.

«Όμως το Κ.Ε.Σ.Υ. αργούσε να συγκληθεί –  για την ακρίβεια συγκαλείται μια φορά το μήνα-, ενώ η εξέταση μπορεί να είναι επείγουσα, για παράδειγμα μια εξέταση για καρκινοπαθείς. Πολλές φορές οι ασθενείς έκαναν την εξέταση, πλήρωναν ιδιωτικώς και μετά τους αποζημίωνε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με άλλη τιμή» ανέφερε ο κ. Λεοντόπουλος.

Το νέο συμβούλιο συγκαλείται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, επομένως και η διαδικασία των εγκρίσεων αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα. Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.Σ.Υ. παρατηρούνταν η δυσκολία πιο γρήγορης έγκρισης επειδή έπρεπε να συγκεντρωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, όπως διευκρινίζει ο κ. Λεοντόπουλος.

Για τον λόγο αυτό σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες ασθενών είχαν ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα  να υποβληθεί στην εξέταση ο ασφαλισμένος του οργανισμού και στη συνέχεια να έχει την έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ. και την αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

Ωστόσο, προέκυψε κώλυμα καθώς «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να αποζημιώσει εκ των υστέρων εγκρίσεις, βασική προϋπόθεση για να πληρώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν η έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ.».

Επομένως, ο ασθενής που έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση ή επέμβαση άμεσα«σκόνταφτε» πρόβλημα γραφειοκρατίας .

Βέβαια, το ανθρώπινο στοιχείο υπερτερεί, όπως αποσαφηνίζει  ο κ. Λεοντόπουλος,  μιλώντας από την πείρα του στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , αφού ακόμη και σε περιπτώσεις που έτυχε να μην τηρηθεί η διαδικασία, «το Διοικητικό Συμβούλιο πάντα δικαιώνει τους ασθενείς».

Θετικό λοιπόν κρίνεται αυτό το βήμα για ταχύτερη πρόσβαση του ασθενούς στην θεραπεία- ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακτινοθεραπειών- καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ασφαλισμένων με διαφορετικές παθήσεις.

Ως γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών «Γιώργος Καστρινάκης», ο κ. Λεοντοπουλος σημείωσε για την άμεση επίπτωση της σύστασης των επιτροπών του Α.Υ.Σ., «εμείς οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι καμιά φορά εμφανίζουμε καρκίνους οπωσδήποτε μας διευκολύνει, επειδή οι περισσότεροι νεφροπαθείς έχουμε  πρόβλημα με καρκίνους λόγω της ανασιοκαταστολής».

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παράδοση-παραλαβή στον ΕΟΠΥΥ: Ο Αθανάσιος Ζαμάνης νέος Διοικητής

Η απερχόμενη διοικήτρια Θ. Καρποδίνη παρουσίασε συνοπτικό απολογισμό της θητείας της, ενώ ο κ. Ζαμάνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του

ΕΟΠΥΥ: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – Ο ρόλος του OTP

Η οργάνωση είχε αναπτύξει δίκτυο εικονικών εκτελέσεων γνωματεύσεων, προκαλώντας σημαντική ζημία στο δημόσιο σύστημα υγείας

10 χρόνια Health Innovation Conference: Αβέβαιη η πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία

Το επετειακό #hico26 στις 19 Μαΐου περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες, τοποθετήσεις και πάνελ συζήτησης – Δείτε τη θεματολογία και δηλώστε συμμετοχή

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο

Ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικού ελέγχου από την Παιδιατρική Κλινική του Υγεία

Για παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, με στόχο την ασφαλή συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου για συλλόγους ασθενών

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να μετατρέψει τις διάσπαρτες εμπειρίες σε οργανωμένη γνώση που θα τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο και τον σχεδιασμό πολιτικών

Ξεκίνησε η 2η διαβούλευση για τους καταλόγους ICD‑10‑GrM και ΕΤΙΠ από το ΚΕΤΕΚΝΥ

Η διαδικασία πραγματοποιείται στοχεύει στη βελτίωση και επικαιροποίηση των κωδικοποιήσεων του ελληνικού συστήματος υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Credia-ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, στο βάθος η ΕΤΕ, τρεις καταλύτες εξελίξεων

Στόχος της EΥΡΩΠΗ είναι η αύξηση κερδοφορίας με αύξηση παραγωγής που θα προέλθει τόσο από την οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες στρατηγικές συνεργασίες

NN Hellas: Ταξίδια επιβράβευσης σε Μαρακές και Βιετνάμ για τους κορυφαίους συνεργάτες της

Η ασφαλιστική δημιουργεί προϋποθέσεις για μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες αλλά και τους ασφαλισμένους της

Brokers Union: 15 χρόνια ζωής, 50 χρόνια εμπειρίας

H ετήσια εκδήλωση της Brokers Union είχε φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς συνέπεσε με τη συμπλήρωση 15 χρόνων παρουσίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz επενδύει στη νέα γενιά μέσα από την 6η Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα

Στ. Μαλαχιάς: «Δίνουμε στους νέους την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν τα εφόδια για να μετατρέπουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες εξέλιξης»

ΙΣΑ: Άμεση διόρθωση της εσφαλμένης επιβολής clawback στις ιατρικές επισκέψεις ζητά ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η επιβολή clawback στις επισκέψεις δεν προβλέπεται από το ισχύον πλαίσιο