Καλύτερη εξυπηρέτηση και ταχύτερη διεκπεραίωση των εξετάσεων καθώς και θεραπειών των ασθενών αναμένεται με την σύσταση ειδικών επιτροπών στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. .
Το Α.Υ.Σ. που εποπτεύει ειδικές μη αμειβόμενες επιτροπές που αφορούν την έγκριση για διενέργεια ειδικών εξετάσεων, ειδικών θεραπειών και ειδικών επεμβάσεων, συνεδριάζει συχνότερα και θα δίνει το πράσινο φως σε συντομέτορο χρονικό διάστημα για την πραγματοποίηση του, εξήγησε στο Virus o Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και Μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ως εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία, Γρηγόριος Λεοντόπουλος.
Η μεταφορά της ευθύνης των επιτροπών για Αξονική τομογραφίας ή Pet CT, ακτινοθεραπειών, τοποθέτησης εμφυτευμάτων κ.ά. από το Κ.Ε.Σ.Υ στο Α.Υ.Σ. είναι αυτή που θα επισπεύσει τις διαδικασίες υπέρ των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Μέχρι τώρα η υποβολή σε μία μη κοστολογημένη εξέταση χρονοτριβούσε λόγω του τυπικού των διαδικασιών. «Πρακτικά όταν ο ασθενής ήθελε να κάνει μια εξέταση μη κοστολογημένη, για να μπορέσει να την αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ πέρναγε από κάποια επιτροπή του Κ.Ε.Σ.Υ.» περιγράφει ο κ. Λεοντόπουλος.
«Όμως το Κ.Ε.Σ.Υ. αργούσε να συγκληθεί – για την ακρίβεια συγκαλείται μια φορά το μήνα-, ενώ η εξέταση μπορεί να είναι επείγουσα, για παράδειγμα μια εξέταση για καρκινοπαθείς. Πολλές φορές οι ασθενείς έκαναν την εξέταση, πλήρωναν ιδιωτικώς και μετά τους αποζημίωνε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με άλλη τιμή» ανέφερε ο κ. Λεοντόπουλος.
Το νέο συμβούλιο συγκαλείται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, επομένως και η διαδικασία των εγκρίσεων αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα. Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.Σ.Υ. παρατηρούνταν η δυσκολία πιο γρήγορης έγκρισης επειδή έπρεπε να συγκεντρωθούν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, όπως διευκρινίζει ο κ. Λεοντόπουλος.
Για τον λόγο αυτό σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες ασθενών είχαν ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί στην εξέταση ο ασφαλισμένος του οργανισμού και στη συνέχεια να έχει την έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ. και την αποζημίωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Ωστόσο, προέκυψε κώλυμα καθώς «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να αποζημιώσει εκ των υστέρων εγκρίσεις, βασική προϋπόθεση για να πληρώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν η έγκριση του Κ.Ε.Σ.Υ.».
Επομένως, ο ασθενής που έπρεπε να υποβληθεί σε εξέταση ή επέμβαση άμεσα«σκόνταφτε» πρόβλημα γραφειοκρατίας .
Βέβαια, το ανθρώπινο στοιχείο υπερτερεί, όπως αποσαφηνίζει ο κ. Λεοντόπουλος, μιλώντας από την πείρα του στο Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , αφού ακόμη και σε περιπτώσεις που έτυχε να μην τηρηθεί η διαδικασία, «το Διοικητικό Συμβούλιο πάντα δικαιώνει τους ασθενείς».
Θετικό λοιπόν κρίνεται αυτό το βήμα για ταχύτερη πρόσβαση του ασθενούς στην θεραπεία- ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ακτινοθεραπειών- καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ασφαλισμένων με διαφορετικές παθήσεις.
Ως γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών «Γιώργος Καστρινάκης», ο κ. Λεοντοπουλος σημείωσε για την άμεση επίπτωση της σύστασης των επιτροπών του Α.Υ.Σ., «εμείς οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι καμιά φορά εμφανίζουμε καρκίνους οπωσδήποτε μας διευκολύνει, επειδή οι περισσότεροι νεφροπαθείς έχουμε πρόβλημα με καρκίνους λόγω της ανασιοκαταστολής».
Πηγή: virus.com.gr