back to top
29.5 C
Athens
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

Μην πουλάτε τσάμπα κινδύνους

Πριν χρόνια ο μόνος στόχος ήταν να γράψουν οι ασφαλιστές παραγωγή. Το φτηνό ασφάλιστρο έδινε και έπαιρνε, μετά μπήκε στην ζωή μας το Solvency II όπου πριν γίνει νόμος του κράτους, οι ασφαλιστικές ξεκίνησαν να περιορίζουν την έκθεση τους στον κίνδυνο και να επανεξετάζουν τα αποθεματικά τους.

Κάποιοι συνέχιζαν να πουλούν κινδύνους και μάλιστα όπως μας είπαν βιομηχανικούς με χαμηλά τιμολόγια. Τους πίεζαν οι βιομηχανικοί πελάτες τους και ήθελαν με κόστος ασφάλιστρου μηδαμινό να καλύπτουν όλους τους κινδύνους, και να αναμένουν αποζημιώσεις πολλαπλάσιες (xxxxxx) όταν επέλθει ο κίνδυνος.

- Advertisement -

Στην πρώτη διαφωνία κάποιος ασφαλιστής όλο και βρίσκεται για να δώσεις κάποιες, ας πούμε ‘εγγυήσεις’ και να πάρει το χαρτοφυλάκιο.

Και ας γνωρίζουν ότι είναι υπό-ασφαλισμένοι, στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να μην το γνωρίζουν, και όταν επέλθει το συμβάν να μην αποζημιωθούν όπως θα ήθελαν και να ξεσηκώσουν το σύμπαν! αξιώνοντας παράλογες απαιτήσεις.

- Advertisement -

Πάνε από τον ένα στον άλλο για να αγοράσουν φτηνά. Αν είναι και κοινοπραξίες κάτι γίνεται καλύτερο και αν αναλαμβάνουν και ποσοστά κινδύνων κάπως μεγάλα οι αντασφαλιστές ακόμα καλύτερα.

Είναι όμως αυτή η εικόνα που πρέπει να έχει η αγορά;

Λίγοι έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν το τι σημαίνει ασφάλιση, την έννοια των κινδύνων και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Αρέσκονται και να θέλουν ανάπτυξη χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Την ευθύνη δεν την έχουν, όμως μόνο οι επιχειρηματίες, την έχουν και οι Φορείς της αγοράς, οι ασφαλιστικές, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν ενεργούν από κοινού για να ενημερώσουν τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες τους σωστά. Ευθύνες έχει και το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Καλό να ακούμε για τις ξένες επιχειρήσεις και πόσο καλά είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα, σε σχέση με τις ελληνικές, αλλά ας μην ταξιδέψουμε σε άλλες Ηπείρους, στην Ευρώπη ο επιχειρηματίας έχει από πολύ μικρός εκπαιδευτεί και κατανοήσει τους κινδύνους.

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να θέλουμε ανάπτυξη χωρίς να έχουμε κατασταλάξει με τι τρόπο θέλουμε να την επιτύχουμε. Μέχρι να γίνει αυτό άπαντες, σε όλα τα μήκη και πλάτη και σε όλους τους τομείς της οικονομίας πουλάμε αέρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Καραβίας

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Πειραιώς – ΝΝ Hellas: Η επόμενη ημέρα για το bancassurance

Στη χρονική στιγμή όπου οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών αλλάζουν ριζικά την αγορά βρίσκεται η NN, ομοίως και η Πειραιώς

Μήνυμα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης στέλνει η Εθνική Ασφαλιστική – 135 χρόνια μετά ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαζαράκης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενη ημέρα της εταιρείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

ΕΙΑΣ: Φροντιστηριακό Πρόγραμμα για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Σε περιβάλλον webinar στις 22, 24, 29 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2026

Ποιες ασφαλιστικές (δεν) ασφαλίζουν αυτοκίνητα μεγάλης αξίας;

Ναυτιλιακή πρόσθεσε κάποια πολύ ακριβά εξαρτήματα στα αυτοκίνητά της, από αυτά που... επαινούν οι ασφαλιστικές

Η Interamerican συνάντησε το MDRT σε μια ημερίδα αφιερωμένη στους νέους συμβούλους

Η εκδήλωση «Interamerican meets MDRT» ανέδειξε ότι η νέα γενιά αναζητά ουσιαστική εκπαίδευση, διεθνή πρότυπα και κοινότητες που εμπνέουν

Εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος: Το πιο ουσιαστικό check‑out πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Οι ανάγκες για αίμα παραμένουν υψηλές όλο το καλοκαίρι – Ραντεβού στις 13 και 14 Ιουλίου 2026, από 14:00 έως 20:00