back to top
14.3 C
Athens
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026

Μην πουλάτε τσάμπα κινδύνους

Πριν χρόνια ο μόνος στόχος ήταν να γράψουν οι ασφαλιστές παραγωγή. Το φτηνό ασφάλιστρο έδινε και έπαιρνε, μετά μπήκε στην ζωή μας το Solvency II όπου πριν γίνει νόμος του κράτους, οι ασφαλιστικές ξεκίνησαν να περιορίζουν την έκθεση τους στον κίνδυνο και να επανεξετάζουν τα αποθεματικά τους.

Κάποιοι συνέχιζαν να πουλούν κινδύνους και μάλιστα όπως μας είπαν βιομηχανικούς με χαμηλά τιμολόγια. Τους πίεζαν οι βιομηχανικοί πελάτες τους και ήθελαν με κόστος ασφάλιστρου μηδαμινό να καλύπτουν όλους τους κινδύνους, και να αναμένουν αποζημιώσεις πολλαπλάσιες (xxxxxx) όταν επέλθει ο κίνδυνος.

- Advertisement -

Στην πρώτη διαφωνία κάποιος ασφαλιστής όλο και βρίσκεται για να δώσεις κάποιες, ας πούμε ‘εγγυήσεις’ και να πάρει το χαρτοφυλάκιο.

Και ας γνωρίζουν ότι είναι υπό-ασφαλισμένοι, στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να μην το γνωρίζουν, και όταν επέλθει το συμβάν να μην αποζημιωθούν όπως θα ήθελαν και να ξεσηκώσουν το σύμπαν! αξιώνοντας παράλογες απαιτήσεις.

- Advertisement -

Πάνε από τον ένα στον άλλο για να αγοράσουν φτηνά. Αν είναι και κοινοπραξίες κάτι γίνεται καλύτερο και αν αναλαμβάνουν και ποσοστά κινδύνων κάπως μεγάλα οι αντασφαλιστές ακόμα καλύτερα.

Είναι όμως αυτή η εικόνα που πρέπει να έχει η αγορά;

Λίγοι έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν το τι σημαίνει ασφάλιση, την έννοια των κινδύνων και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους. Αρέσκονται και να θέλουν ανάπτυξη χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.

Την ευθύνη δεν την έχουν, όμως μόνο οι επιχειρηματίες, την έχουν και οι Φορείς της αγοράς, οι ασφαλιστικές, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που δεν ενεργούν από κοινού για να ενημερώσουν τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες τους σωστά. Ευθύνες έχει και το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Καλό να ακούμε για τις ξένες επιχειρήσεις και πόσο καλά είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα, σε σχέση με τις ελληνικές, αλλά ας μην ταξιδέψουμε σε άλλες Ηπείρους, στην Ευρώπη ο επιχειρηματίας έχει από πολύ μικρός εκπαιδευτεί και κατανοήσει τους κινδύνους.

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να θέλουμε ανάπτυξη χωρίς να έχουμε κατασταλάξει με τι τρόπο θέλουμε να την επιτύχουμε. Μέχρι να γίνει αυτό άπαντες, σε όλα τα μήκη και πλάτη και σε όλους τους τομείς της οικονομίας πουλάμε αέρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναρριπίζει ο αέρας πάνω από τις ασφαλιστικές

Από τα χρειώδη στον κόσμο μας, καλές οι ασφαλιστικές και η πολιτική για εκείνον που στις ιστοσελίδες ενημέρωσης, αναζητεί, και την βλέπει ωσάν άγος ο λαός.

Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν – όσοι ήξεραν, περιέπαιζαν

Οποιος στο λεξιλόγιο του έχει ένα ‘γιατί’ όπως ο Ανασφάλιστος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει και το οιοδήποτε ‘πως’.

17 Σεπτεμβρίου η Ημέρα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Η ημέρα του επαγγελματία  που προσφέρει και την τελευταία ικμάδα της ενέργειας του στον συνάνθρωπο του

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΕΑΕ: 88 χρόνια μετά, ο Χάρης Αλεξόπουλος συνενώνει παρόν με μέλλον

Κάθε έργο εποχής πρέπει να έχει παραδειγματικό περιεχόμενο και χαρακτήρα, να παρουσιάζει το εξαιρετικό την ενότητα του συνολικού γεγονότος

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2026: Ψηφίστε τις καλύτερες εταιρίες για το 2026!

Η λαμπερή τελετή #hraw26, θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2027 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Υιοθεσίες στην Ελλάδα – Οι νέες οικογενειακές ανάγκες και η διάσταση της ασφαλιστικής προστασίας

Αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας στην Ελλάδα καταγράφει η τελευταία διαθέσιμη ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Οι καλά εκπαιδευμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν αντικαθίστανται από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον καθοριστικό ρόλο των συντονιστών στην προσέλκυση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επένδυση στη γνώση για τους ασφαλιστές του μέλλοντος

Την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και αναβάθμισης των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, προκειμένου να ανταποκριθούν

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ποιο στοιχείο τις καθόρισε και οι ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα

Μπορεί το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να σήμανε ουσιαστικά το πολιτικό τέλος του Ντόναλντ Τραμπ, όμως δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κάποιος

Με τη χορηγική στήριξη της Groupama Ασφαλιστικής οι νέες ευρωπαϊκές διακρίσεις του Κωνσταντίνου στο Ju Jitsu

Δύο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο, κατέκτησε ο Κωνσταντίνος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ju Jitsu 2026, με την Groupama Ασφαλιστική

Έρευνα Kaspersky: Διαφορετικές ψηφιακές απειλές αντιμετωπίζει κάθε επαγγελματικός κλάδος

Πρόσφατη έρευνα* της Kaspersky σε εργαζομένους από 14 επαγγελματικούς κλάδους δείχνει ότι τα ποσοστά περιστατικών κυβερνοασφάλειας