back to top
13.2 C
Athens
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026

Γ. Ζαφειρίου, ΣΕΜΑ: Προτάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

Για τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου, καθώς και για τα περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την IDD, μιλά σε μια σύντομη συνέντευξή του στο iw o Γιώργος Ζαφειρίου, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΜΑ 2013, εταίρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Comergon. Παράλληλα, κάνει μια μικρή αναφορά στα κριτήρια στρατολόγησης νέων ασφαλιστών στον χώρο.

στην Έλενα Ερμείδου και στον Βάιο Κρόκο

- Advertisement -
  • Ως μεσίτες, τι θα λέγατε ότι πρέπει να βελτιωθεί με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου σας;

Ένα από τα σημεία πραγματικής ανάγκης που διακρίνω είναι η προσαρμογή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων επιχειρηματικών κινδύνων στα επίπεδα που ισχύουν διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Έχει έρθει –ίσως με μεγάλη καθυστέρηση– η ώρα να έχουμε και στην Ελλάδα συμβόλαια περιουσίας «κατά παντός κινδύνου» ως πάγια τακτική, και όχι ως εξαίρεση των συνηθισμένων, να έχουμε πραγματικά Commercial General Liability συμβόλαια, και όχι αστικές ευθύνες λειτουργίας χώρου με φιλότιμες επεκτάσεις, καλύψεις επαγγελματικής ευθύνης για περισσότερα από 4-5 επαγγέλματα μόνο, να χρησιμοποιούμε στην ασφάλιση φορτίων τους ICC του 2009, και όχι του 1982, να έχουμε κατά πάγια πρακτική συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων, χωρίς το αναχρονιστικό bonus-malus σύστημα που ίσχυε και στα αυτοκίνητα προ δεκαετίας, και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα.

- Advertisement -
  •  Με την IDD τι έχει αλλάξει για εσάς; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

 Έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος συμμόρφωσης, αν και σε μια κατεύθυνση σωστή για την αγορά μας –παρόλο που πολλοί συνάδελφοι λειτουργούσαμε ούτως ή άλλως υπό αυτές τις αρχές. Τα μόνα περιθώρια βελτιώσεων που διακρίνω είναι στην απλοποίηση κάποιων κειμένων διατάξεων, διότι έχουμε πάει στο άλλο άκρο αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και η επίλυση του προβλήματος της πιστοποίησης για προϊόντα που εμπεριέχουν κίνδυνο επένδυσης: Δεν πιστεύω ότι ένας διαμεσολαβητής οφείλει να είναι –ή έχει τις δυνατότητες να γίνει– μέγας οικονομολόγος, όπως απαιτεί το επίπεδο των σημερινών σχετικών εξετάσεων.

  • Άλυτα θέματα με ασφαλιστικές υπάρχουν για εσάς, ως κλάδο;

Υπάρχουν, αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι ασχολούνται να τα επιλύσουν με θετική διάθεση. Το μόνο αναχρονιστικό φαινόμενο, για το οποίο λυπούμαι που διαπιστώνω ότι κωφεύουν οι πάντες, είναι η διατήρηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, μια μοναδική ελληνική πατέντα, που όμοιά της δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο.

Πιστεύω ότι, αφού και ο Επόπτης θεωρεί το ΔΣ ασφάλιστρο –και μάλιστα υποχρεώνει και σε κεφαλαιοποίηση για τους κινδύνους εν ισχύ ως να ήταν ασφάλιστρο–, έχει έρθει πλέον η ώρα να καταργηθεί πλήρως.

Πλην αποδείξεως του αντιθέτου, για το οποίο θα ήμουν «όλος αυτιά», μόνο πονηρές σκοπιμότητες πιστεύω ότι εξυπηρετεί η διατήρησή του.

  • Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η στρατολόγηση των νέων ασφαλιστών;

Μεταξύ πολλών άλλων, κυρίως με το αν αντέχουν έναν εργασιακό βίο σκληρής δουλειάς με αμοιβές μεταβλητές, μη εγγυημένες και εξ ολοκλήρου εξαρτώμενες από το πόσο πολύ και καλά θα εργαστούν για το συμφέρον των πελατών τους.

  • Τι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένας κύκλος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης κατά τη γνώμη σας;

Στο θέμα αυτό νομίζω ότι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών αγγίζουν την τελειότητα, με το ΕΙΑΣ να έρχεται να προσφέρει –μεταξύ άλλων– τα αναγκαία εξειδικευμένα σεμινάρια για συγκεκριμένα ειδικά θέματα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΔΕ, ΠΣΑΣ, ΠΟΑΔ και ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 26/1 η εκδήλωση ενημέρωσης για τη μείωση προμηθειών

Θα παρουσιαστεί νομική γνωμοδότηση και θα τοποθετηθούν Πρόεδροι Σωματείων από όλη την Ελλάδα – Παρακολουθήστε από κοντά ή σε live streaming

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αλλαγή επωνυμίας στην GrECo Hellas

Με τις κινήσεις αυτές, η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και κυπριακή αγορά ασφαλιστικής μεσιτείας

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Coffee Business Awards 2025: Μια ξεχωριστή γιορτή για την κοινότητα του καφέ

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Λάμπρος Ρόδης, Διευθυντής Σύνταξης του «IW», ενώ ο ΣΕΜΑ μεταξύ των υποστηρικτών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Δ. Λύχρου: «Η νέα γενιά δεν απορρίπτει την ασφάλιση – αμφισβητεί τον τρόπο που της μιλάμε»

«Η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει... Αν η διαμεσολάβηση αποδυναμωθεί, το κόστος θα το πληρώσει η κοινωνία»

AI, κυβερνοασφάλιση και κυβερνοκίνδυνοι: Γιατί το 2026 θεωρείται έτος καμπής

Εξηγεί ο Digital Risk Insurance Broker και Cyber Resilience Strategist Νίκος Γεωργόπουλος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ