back to top
24.1 C
Athens
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026

Γ. Ζαφειρίου, ΣΕΜΑ: Προτάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

Για τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου, καθώς και για τα περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την IDD, μιλά σε μια σύντομη συνέντευξή του στο iw o Γιώργος Ζαφειρίου, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΜΑ 2013, εταίρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Comergon. Παράλληλα, κάνει μια μικρή αναφορά στα κριτήρια στρατολόγησης νέων ασφαλιστών στον χώρο.

στην Έλενα Ερμείδου και στον Βάιο Κρόκο

- Advertisement -
  • Ως μεσίτες, τι θα λέγατε ότι πρέπει να βελτιωθεί με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου σας;

Ένα από τα σημεία πραγματικής ανάγκης που διακρίνω είναι η προσαρμογή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων επιχειρηματικών κινδύνων στα επίπεδα που ισχύουν διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Έχει έρθει –ίσως με μεγάλη καθυστέρηση– η ώρα να έχουμε και στην Ελλάδα συμβόλαια περιουσίας «κατά παντός κινδύνου» ως πάγια τακτική, και όχι ως εξαίρεση των συνηθισμένων, να έχουμε πραγματικά Commercial General Liability συμβόλαια, και όχι αστικές ευθύνες λειτουργίας χώρου με φιλότιμες επεκτάσεις, καλύψεις επαγγελματικής ευθύνης για περισσότερα από 4-5 επαγγέλματα μόνο, να χρησιμοποιούμε στην ασφάλιση φορτίων τους ICC του 2009, και όχι του 1982, να έχουμε κατά πάγια πρακτική συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων, χωρίς το αναχρονιστικό bonus-malus σύστημα που ίσχυε και στα αυτοκίνητα προ δεκαετίας, και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα.

- Advertisement -
  •  Με την IDD τι έχει αλλάξει για εσάς; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

 Έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος συμμόρφωσης, αν και σε μια κατεύθυνση σωστή για την αγορά μας –παρόλο που πολλοί συνάδελφοι λειτουργούσαμε ούτως ή άλλως υπό αυτές τις αρχές. Τα μόνα περιθώρια βελτιώσεων που διακρίνω είναι στην απλοποίηση κάποιων κειμένων διατάξεων, διότι έχουμε πάει στο άλλο άκρο αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και η επίλυση του προβλήματος της πιστοποίησης για προϊόντα που εμπεριέχουν κίνδυνο επένδυσης: Δεν πιστεύω ότι ένας διαμεσολαβητής οφείλει να είναι –ή έχει τις δυνατότητες να γίνει– μέγας οικονομολόγος, όπως απαιτεί το επίπεδο των σημερινών σχετικών εξετάσεων.

  • Άλυτα θέματα με ασφαλιστικές υπάρχουν για εσάς, ως κλάδο;

Υπάρχουν, αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι ασχολούνται να τα επιλύσουν με θετική διάθεση. Το μόνο αναχρονιστικό φαινόμενο, για το οποίο λυπούμαι που διαπιστώνω ότι κωφεύουν οι πάντες, είναι η διατήρηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, μια μοναδική ελληνική πατέντα, που όμοιά της δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο.

Πιστεύω ότι, αφού και ο Επόπτης θεωρεί το ΔΣ ασφάλιστρο –και μάλιστα υποχρεώνει και σε κεφαλαιοποίηση για τους κινδύνους εν ισχύ ως να ήταν ασφάλιστρο–, έχει έρθει πλέον η ώρα να καταργηθεί πλήρως.

Πλην αποδείξεως του αντιθέτου, για το οποίο θα ήμουν «όλος αυτιά», μόνο πονηρές σκοπιμότητες πιστεύω ότι εξυπηρετεί η διατήρησή του.

  • Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η στρατολόγηση των νέων ασφαλιστών;

Μεταξύ πολλών άλλων, κυρίως με το αν αντέχουν έναν εργασιακό βίο σκληρής δουλειάς με αμοιβές μεταβλητές, μη εγγυημένες και εξ ολοκλήρου εξαρτώμενες από το πόσο πολύ και καλά θα εργαστούν για το συμφέρον των πελατών τους.

  • Τι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένας κύκλος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης κατά τη γνώμη σας;

Στο θέμα αυτό νομίζω ότι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών αγγίζουν την τελειότητα, με το ΕΙΑΣ να έρχεται να προσφέρει –μεταξύ άλλων– τα αναγκαία εξειδικευμένα σεμινάρια για συγκεκριμένα ειδικά θέματα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Agora στη μεγάλη συνάντηση του ΣΕΜΑ

Την παρουσία της στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στο Ble Pavillon, έδωσε η Agora Insurance

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Export Credit Greece: Στο πλευρό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και των ελληνικών επιχειρήσεων

Η συμμετοχή της ως αργυρού υποστηρικτή επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδει στη σύνδεση με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Ενεργότερη η παρουσία της Atradius Greece στη διαμεσολάβηση

Συμμετοχή της Atradius στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΜΑ, σε μια συγκυρία κατά την οποία η αγορά αναζητά νέα εργαλεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Νέα υπενθύμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και των συνεπειών που δημιουργεί η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων επανέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Έγινε το επόμενο βήμα για την απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank

Ισχυρή λειτουργική επίδοση κατέγραψε η Ευρώπη Holdings στο α’ εξάμηνο του 2026, με αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων

Η αξία του ασφαλιστή παραμένει ανθρώπινη

Ο ασφαλιστικός σύμβουλος είναι εκείνος που καλείται να μετατρέψει την πολυπλοκότητα της ασφάλισης σε μια κατανοητή και ουσιαστική επιλογή.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ετήσιο Συνέδριο ΠΣΕ 2026: «Η Νέα Εποχή της Ελληνικής Εξωστρέφειας»

Πολιτεία και κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο Eurobank Hub

ΕΤΕπ και Εθνική Τράπεζα ενισχύουν τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων σε άμυνα και ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) διευρύνουν τη συνεργασία τους, με στόχο να ενισχύσουν

Στην Ελλάδα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων

Στην Ελλάδα μεταβαίνει από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2026 αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Τειρεσίας: Οκταετής πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα επιχειρήσεων μέσω του TSEK Financial Data

Στην αξιοποίηση αξιόπιστων οικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων εστιάζει η Τειρεσίας, παρουσιάζοντας την υπηρεσία TSEK Financial Data