back to top
19.1 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

Γ. Ζαφειρίου, ΣΕΜΑ: Προτάσεις για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς

Για τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου, καθώς και για τα περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την IDD, μιλά σε μια σύντομη συνέντευξή του στο iw o Γιώργος Ζαφειρίου, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΜΑ 2013, εταίρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Comergon. Παράλληλα, κάνει μια μικρή αναφορά στα κριτήρια στρατολόγησης νέων ασφαλιστών στον χώρο.

στην Έλενα Ερμείδου και στον Βάιο Κρόκο

- Advertisement -
  • Ως μεσίτες, τι θα λέγατε ότι πρέπει να βελτιωθεί με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου σας;

Ένα από τα σημεία πραγματικής ανάγκης που διακρίνω είναι η προσαρμογή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων επιχειρηματικών κινδύνων στα επίπεδα που ισχύουν διεθνώς εδώ και δεκαετίες.

Έχει έρθει –ίσως με μεγάλη καθυστέρηση– η ώρα να έχουμε και στην Ελλάδα συμβόλαια περιουσίας «κατά παντός κινδύνου» ως πάγια τακτική, και όχι ως εξαίρεση των συνηθισμένων, να έχουμε πραγματικά Commercial General Liability συμβόλαια, και όχι αστικές ευθύνες λειτουργίας χώρου με φιλότιμες επεκτάσεις, καλύψεις επαγγελματικής ευθύνης για περισσότερα από 4-5 επαγγέλματα μόνο, να χρησιμοποιούμε στην ασφάλιση φορτίων τους ICC του 2009, και όχι του 1982, να έχουμε κατά πάγια πρακτική συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων, χωρίς το αναχρονιστικό bonus-malus σύστημα που ίσχυε και στα αυτοκίνητα προ δεκαετίας, και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα.

- Advertisement -
  •  Με την IDD τι έχει αλλάξει για εσάς; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

 Έχει αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος συμμόρφωσης, αν και σε μια κατεύθυνση σωστή για την αγορά μας –παρόλο που πολλοί συνάδελφοι λειτουργούσαμε ούτως ή άλλως υπό αυτές τις αρχές. Τα μόνα περιθώρια βελτιώσεων που διακρίνω είναι στην απλοποίηση κάποιων κειμένων διατάξεων, διότι έχουμε πάει στο άλλο άκρο αυτή τη στιγμή, όπως επίσης και η επίλυση του προβλήματος της πιστοποίησης για προϊόντα που εμπεριέχουν κίνδυνο επένδυσης: Δεν πιστεύω ότι ένας διαμεσολαβητής οφείλει να είναι –ή έχει τις δυνατότητες να γίνει– μέγας οικονομολόγος, όπως απαιτεί το επίπεδο των σημερινών σχετικών εξετάσεων.

  • Άλυτα θέματα με ασφαλιστικές υπάρχουν για εσάς, ως κλάδο;

Υπάρχουν, αλλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι ασχολούνται να τα επιλύσουν με θετική διάθεση. Το μόνο αναχρονιστικό φαινόμενο, για το οποίο λυπούμαι που διαπιστώνω ότι κωφεύουν οι πάντες, είναι η διατήρηση του Δικαιώματος Συμβολαίου, μια μοναδική ελληνική πατέντα, που όμοιά της δεν συναντάται πουθενά στον κόσμο.

Πιστεύω ότι, αφού και ο Επόπτης θεωρεί το ΔΣ ασφάλιστρο –και μάλιστα υποχρεώνει και σε κεφαλαιοποίηση για τους κινδύνους εν ισχύ ως να ήταν ασφάλιστρο–, έχει έρθει πλέον η ώρα να καταργηθεί πλήρως.

Πλην αποδείξεως του αντιθέτου, για το οποίο θα ήμουν «όλος αυτιά», μόνο πονηρές σκοπιμότητες πιστεύω ότι εξυπηρετεί η διατήρησή του.

  • Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η στρατολόγηση των νέων ασφαλιστών;

Μεταξύ πολλών άλλων, κυρίως με το αν αντέχουν έναν εργασιακό βίο σκληρής δουλειάς με αμοιβές μεταβλητές, μη εγγυημένες και εξ ολοκλήρου εξαρτώμενες από το πόσο πολύ και καλά θα εργαστούν για το συμφέρον των πελατών τους.

  • Τι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένας κύκλος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης κατά τη γνώμη σας;

Στο θέμα αυτό νομίζω ότι οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών αγγίζουν την τελειότητα, με το ΕΙΑΣ να έρχεται να προσφέρει –μεταξύ άλλων– τα αναγκαία εξειδικευμένα σεμινάρια για συγκεκριμένα ειδικά θέματα.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κυκλοφόρησε ο νέος ετήσιος Οδηγός Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κλάδο, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα χρονιά

Coffee Business Awards 2025: Μια ξεχωριστή γιορτή για την κοινότητα του καφέ

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Λάμπρος Ρόδης, Διευθυντής Σύνταξης του «IW», ενώ ο ΣΕΜΑ μεταξύ των υποστηρικτών

ΕΕΑ-Σωματεία: Συστράτευση και ενέργειες για την παραβίαση των εμπορικών δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι μονομερείς επιβαρυντικές αποφάσεις δημιουργούν πρόβλημα απροσδιόριστων διαστάσεων ως προς την εξέλιξή του

Από την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην πράσινη ασφάλιση: Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς

Η διπλή πρόκληση για την εγχώρια αγορά και τα οφέλη που κομίζει η «Green Line» της Interamerican σε πελάτες και συνεργάτες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής στην οδική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών καταγράφονται με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής

Με έμφαση στην αξιοπιστία υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική

Με θετικό πρόσημο και σαφές μήνυμα συνέχειας στις βασικές της αξίες υποδέχεται το 2026 η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική (Orizon Insurance)

Το μέτωπο των διαμεσολαβητών είναι αρραγές και ενιαίο

Με την ανατολή του 2026 οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές και δύσκολες.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών

ΣΠΑΤΕ: Το ΣτΕ δικαιώνει καταναλωτές και διαμεσολαβητές – Επιτακτική ανάγκη για κανόνες και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία, την ΤτΕ και την ΕΑΕΕ να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για πλήρη εναρμόνιση της αγοράς με το σκεπτικό της απόφασης

Επιμήκυνση παραγραφής στα 20 έτη μεταγενέστερων αξιώσεων ζημιωθέντος τρίτου από τροχαίο ατύχημα

Ανακοπή του ζημιωθέντος κατά της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας για επαλήθευση και συμπερίληψη στον οριστικό πίνακα δικαιούχων απαιτήσεων