Επικουρική Ασφάλιση: Αυτή είναι η task force για τη μετάβαση στο νέο σύστημα

Ξεκινούν οι εργασίες με χρονικό ορίζοντα ως τις 4 Οκτωβρίου ώστε να υπάρξουν σαφείς προτάσεις και επεξεργασία των ζητημάτων που αφορούν τον μηχανισμό μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε, άλλωστε, στη Διαύγεια η απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Μηταράκη για την συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας που θα κάνει προτάσεις για το νέο σύστημα υποχρεωτικής Επικουρικής Ασφάλισης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η Μαργαρίτα Αντωνάκη θα μετέχει, μεταξύ άλλων στην ομάδα εργασίας, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με αναπληρωματικό μέλος την Ευαγγελία Βαρουχάκη

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος, θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές Δημοκρατίες. Θα επέλθει έτσι μια εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Θα υπάρχει αφενός η κύρια σύνταξη η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική και αφετέρου η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις- όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία- ούτε σε δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας -όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές- θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες.

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, αποτελούμενη από τα παρακάτω μέλη:

1. Καρασιώτου Παυλίνα, Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως Πρόεδρος.

2. Τσάμη Παρασκευή, Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

3. Μάντζαρη Σοφία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών με αναπληρώτρια την Αγγελή Ελένη, ομοίως.

4. Στελλάτου Ιουλία, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρόσθετης και Επαγγελματικής Ασφάλισης, με αναπληρώτρια την Παπανικολοπούλου Αλεξάνδρα, Προϊσταμένη του Τμήματος Επικουρικής Ασφάλισης.

5. Μαυρίδου Γεωργία, Προϊσταμένη του Τμήματος Εσωτερικής Νομοθεσίας Επαγγελματικής Ασφάλισης, με αναπληρωτή τον Δρίβα Παναγιώτη, υπάλληλο του Τμήματος.

6. Ζαχαράκη Ελευθερία, εκπρόσωπος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) με αναπληρωματικό μέλος τη Νιφόρου Αφροδίτη, ομοίως.

7. Χατζηβασίλογλου Ιωάννης, εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος με αναπληρωματικό μέλος τη Σόμπολου Ανθούλα, ομοίως.

8. Κουσκουνά Ευφροσύνη, Πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με αναπληρωματικό μέλος τον Συμεωνίδη Γεώργιο, μέλος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ομοίως.

9. Μαργαριτσανάκη Μαρία, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αναπληρωματικό μέλος τον Χαμπέο Αθανάσιο, ομοίως.

10. Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα, καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος, ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

11. Αντωνάκη Μαργαρίτα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με αναπληρωματικό μέλος τη Βαρουχάκη Ευαγγελία, ομοίως.

12. Νούνης Χρήστος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με αναπληρωματικό μέλος τον Φύτρο Χαράλαμπο, ομοίως.

13. Λάζαρης Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματικών Ταμείων Υποχρεωτικής Ασφάλισης, με αναπληρωματικό μέλος τον Παπαδόγιαννη Χρήστο, ομοίως.

Γραμματειακή υποστήριξη: Βρεττός Κωνσταντίνος, συνεργάτης στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έργο της εν λόγω Ομάδας θα αποτελέσει η επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος δύναται να καλεί να συμμετέχουν στις εργασίες της ομάδας εκπρόσωποι φορέων, εμπειρογνώμονες ή πρόσωπα από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές γνώσεις στα θέματα που άπτονται του έργου της ομάδας, εφόσον αυτό κρίνεται χρήσιμο ή/και αναγκαίο. Οι συνεδριάσεις της Ομάδας Εργασίας θα πραγματοποιούνται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Τα μέλη της Ομάδας Εργασίας δε θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση.

Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο Γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την επεξεργασία προτάσεων για την αναδιοργάνωση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Ελλάδα

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*