Το μεγάλο ξεκαθάρισμα της ασφαλιστικής αγοράς

Της Έλενας Ερμείδου

Ένα νέο ξεκίνημα ποτέ δεν μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Όμως, όπως είπε κάποτε ο Γάλλος ευγενής François de Charette (1763-1796), «δεν μπορούμε να κάνουμε ομελέτα χωρίς να σπάσουμε τ’ αυγά».

Ας πάμε, τώρα, να δούμε τι καινούργιο συνέβη το τελευταίο διάστημα στην ασφαλιστική αγορά: Οι ασφαλιστικές ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, τα νέα τους σχέδια, τους στόχους τους, τα σχέδιά τους για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, για την εκπαίδευση.

Υπήρξε όμως ένα γεγονός που έκανε τη διαφορά, το πρώτο εξάμηνο του 2019,  κι αυτό είναι η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Μετά από τόσα χρόνια στο ημίφως, ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έρχεται στο φως.

Κάποιοι, εξαρχής, διαφώνησαν με την ιδέα, κάποιοι αδιαφόρησαν, κάποιοι την πολέμησαν. Το δικαίωμα να αποφασίζει ο καθένας για τον εαυτό του δεν αμφισβητείται, όπως επίσης και το δικαίωμα να εκφέρει τη γνώμη του.

Θέλει όμως και κάποια προσοχή, γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.

Στη συνδιάσκεψη βρέθηκαν όσοι στήριξαν την ιδέα, και εκεί φάνηκε ότι ο κλάδος ζητά τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων. Στη συνδιάσκεψη προσδιορίστηκε ο διακριτός ρόλος του έργου επιμελητηρίων και σωματείων και η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών, τονίστηκε η πρόθεση ενίσχυσης των σωματείων και η δημιουργία αυτών όπου δεν έχουν συσταθεί. Κυρίως, όμως, αναδείχθηκε η κοινά αποδεκτή ανάγκη «δικτύωσης» όλων των μελών του κλάδου, η οποία μπορεί να του δώσει νέες προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης.

Προηγήθηκε αυτών, η υιοθέτηση της Οδηγίας IDD για την διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων η οποία οδηγία ξεκαθαρίζει τις γραμμές, τα όρια των ασφαλιστών και των ασφαλιστικών.

Γιατί, στο πλαίσιο αυτό, να μην αξιοποιηθεί η νέα δυναμική του κλάδου;

Κάποιοι αντιδρούν, διαφωνούν. Η ανάπτυξη και το ξεκαθάρισμα έρχεται και μέσα από τις διαφωνίες.

Προσέξτε, όμως, όλοι –και όσοι διαφωνούν και όσοι συμφωνούν– τονίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόπος για να λυθούν προβλήματα. Είναι τόπος, κυρίως, για επισφαλή κριτική χωρίς διέξοδο.

Ο κλάδος καλείται να μην απομακρύνεται από την πραγματικότητα όπως και ορισμένες ασφαλιστικές από ότι επιβάλλει η IDD για τις συμβάσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*