Ο επιθεωρητής Κλουζώ εισβάλλει στις ασφαλιστικές

Της Ελενας Ερμείδου

Στα ίχνη περίπου 15 ασφαλιστικών που έχουν ακόμα (!) οφειλές προς το δημόσιο βρίσκεται η ΑΑΔΕ η οποία φαίνεται τελευταία να έχει υποδυθεί τον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζώ. Ο επίμονος φακός της ΑΑΔΕ μαζί με έξυπνα συστήματα εξιχνίασης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων ενδεχομένως να ανακαλύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πριν τις εκλογές και άλλες ασφαλιστικές που χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο και να κρεμάσει στα μανταλάκια νέες λίστες.

Οι περασμένες που ήταν αμέτρητες “κιτρίνισαν”, δεν έπιασαν τόπο, όπως ούτε η Novartis, μήτε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτά ξεθώριασαν από την αρχή.  Οι τελευταίες λίστες τι τόπο μπορούν να πιάσουν άραγε, θα ανακαλύψουν το διαμάντι που κυνηγά ο επιθεωρητής ή θα γεννήσουν λεφτά; Οι ασφαλιστικές έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια. Αν ανατρέξουν και στις προηγούμενες δεκαετίες με το πάτημα ενός κουμπιού θα προκύψουν και άλλες. Βέβαια και για να μην είμαστε άδικοι υπάρχουν και οι εταιρείες οι οποίες μπορεί να κλείνουν τις εργασίες τους αλλά να παραμένουν τυπικά ανοικτές. Δεν γίνεται όμως να είναι στην ίδια λίστα, μας παραπλανά.

Διαμάντια και χρήματα δεν θα προκύψουν. Όπως ο επιθεωρητής Κλουζώ πέφτει μονίμως σε γκάφες έτσι έπεφτε και συνεχίζει να πέφτει και η ΑΑΔΕ. Δύσκολα ο κόσμος θα πεισθεί, και γιατί να ενδιαφέρει τον πολίτη, αν ο αποβιώσας που χρωστά έχει το ένα ή το άλλο όνομα η εταιρεία του;. Βελτίωση στα έσοδα και στην ρευστότητα υπήρξε, οι θεσμοί λειτούργησαν, το σύστημα δικαιοσύνης δούλεψε, αμεροληψία υπήρξε, ήθος, ασφάλεια;

Και αν περιοριστούμε στα δικά μας, η υγεία επιδεινώθηκε, οι αριθμοί μιλάν από μόνοι με τις ιδιωτικές δαπάνες να έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη. Οι συντάξεις κόπηκαν μέχρι νεωτέρας. Τα ανασφάλιστα παραμένουν στις 300.000 περίπου ενώ η ΑΑΔΕ δεν έδωσε το πράσινο φως ως αναμένονταν τελευταία για να διασταυρωθούν εκ νέου τα στοιχεία.

Υπάρχει όγκος ασφαλιστικής ύλης μας λένε, από την άλλη παράταξη. Τα ΣΔΙΤ θα φέρουν χρήμα, θα ανοίξουν το δρόμο για νέες συνεργασίες, θα βελτιώσουν τα επίπεδα της οικονομίας και την ποιότητα της κοινωνίας.

Κάποιες τομές αναμένονται και στις επικουρικές συντάξεις με το δικαίωμα επιλογής μεταξύ δημόσιας ή ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης για τους νεοεισερχόμενους στο ασφαλιστικό σύστημα. Εδώ βλέπουμε και τα επαγγελματικά ταμεία να παίρνουν ρόλο.

Ολα αυτά στα λόγια ακόμα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*