back to top
19.5 C
Athens
Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025

«Όχι» από ευρωπαϊκή ασφαλιστική στην κάλυψη τυχερών παιχνιδιών, όπλων, πυρηνικής ενέργειας

Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστές της Ευρώπης αρνούνται να παρέχουν ασφάλιστρα σε εταιρείες εκμετάλλευσης άνθρακα και παραγωγούς όπλων. Μια ολλανδική ασφαλιστική κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, αρνούμενη να καλύψει εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η «βραχίονας» asset-management της ολλανδικής ASR Nederland NV διαθέτει έναν κατάλογο με συνολικά 243 εταιρείες «στις οποίες δεν προτίθεται να επενδύσει για λόγους ηθικής» μεταδίδει το Bloomberg. Πλέον η εταιρεία της Ουτρέχτης εξετάζει να εφαρμόσει στον κατάλογο αυτό και το θέμα της ασφάλισης, σύμφωνα με τον Chief Executive Officer, Jos Baeten.

- Advertisement -

«Γίνεται μια εσωτερική συζήτηση για το αν μπορούμε ακόμα να αιτιολογήσουμε την ασφάλιση των εν λόγω εταιρειών που έχουν αποκλειστεί από τις επενδύσεις μας, με βάση την κοινωνικά υπεύθυνη επενδυτική μας πολιτική», δήλωσε ο Baeten σε συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Axa SA ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που σταμάτησε να ασφαλίζει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ήδη από το 2017. Μέχρι το τέλος του 2018, οι Zurich Insurance Group AG, Munich Re, Swiss Re AG, Hannover Re και Allianz SE είχαν ακολουθήσει αυτή την ενέργεια.

- Advertisement -

Οι εν λόγω (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται επίσης να συνεργαστούν με παραγωγούς όπλων που δεν συμβαδίζουν με τις διεθνείς συνθήκες.

Σημειώνεται ότι η NN Group NV, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ASR, έχει περιορίσει ήδη τις επενδύσεις σε εταιρείες καπνού και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πετρελαιοφόρου αμμόλιθου, όπως και σε «αμφισβητούμενους αγωγούς», πέραν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον θερμικό άνθρακα και την παραγωγή όπλων.

Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν επίσης για την ασφαλιστική της δραστηριότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, Maurice Piek.

Η ASR εξετάζει τώρα τη διεύρυνση του καταλόγου αποκλεισμού για να καλύψει την παραγωγή όπλων, τα τυχερά παιχνίδια και την πυρηνική ενέργεια, μια κίνηση την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι.

Ο Baeten δήλωσε ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί σε νέες συμβόλαια ενώ η ASR θα διατηρήσει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις της. Η εταιρεία έχει ήδη αρνηθεί την κάλυψη σε αρκετές εταιρείες, πρόσθεσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφάλιση πυρηνικής ενέργειας, η ειδοποιός διαφορά του RVS 2025

Ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου περιγράφει η Swiss Re

Ολοκληρώθηκε η πώληση της AXA IM στην BNP Paribas

AXA IM και BNP Paribas συναποτελούν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ

inco25: Ψηφιακή λειτουργία και μετασχηματισμός της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Η «Ψηφιακή Λειτουργία και Μετασχηματισμός της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς» τέθηκε στο επίκεντρο του Panel Β1 του 18ου Insurance Conference

Η υιοθέτηση της ΑΙ στην ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντυπωσιακά ενδιαφέρουσας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από την επανάσταση που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz Trade: Κλιματική αλλαγή και απειλές – Οι ασφαλιστικές στην πρώτη γραμμή

Η απώλεια βιοποικιλότητας απειλεί οικοσυστήματα που υποστηρίζουν τα τρόφιμα, το νερό, τη σταθερότητα του κλίματος και την οικονομική ανάπτυξη

Η EIOPA ενισχύει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών με νέα μακροπροληπτικά πρότυπα

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι τα πρότυπα αυτά μεταφέρουν τη θεωρία στην πράξη, εξοπλίζοντας τον κλάδο με μηχανισμούς ανθεκτικότητας

Οι Μεγάλες Ιδέες του Νοεμβρίου 2025 από την GAMA Global

Μέσα από πρακτικές συμβουλές και ιδέες, η έκδοση δείχνει πώς η συνεργασία μπορεί να μετατρέψει την ατομική φιλοδοξία σε συλλογική επιτυχία

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα πρόεδρος στην Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Μ. Τσεκούρα αναλαμβάνει τη θεσμική εκπροσώπηση των ασθενών

H ανάληψη των καθηκόντων της σηματοδοτεί νέα εποχή ενίσχυσης της συλλογικής φωνής των ασθενών

Προϋπολογισμός 2026 – Επιταχυντής οικονομικής ευμάρειας οι επενδύσεις

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή - 4 άξονες ανθεκτικότητας στην εισηγητική έκθεση

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Broker’s Time»

Με κεντρικό αφιέρωμα στην πράσινη ασφάλιση και στην περιβαλλοντική ευθύνη - Δείτε την ηλεκτρονική έκδοση

Ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Enviromental Risk and Liability Insurance»

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από 25/11 έως 11/12/2025, σε περιβάλλον υβριδικής παρακολούθησης

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: «Δουλεύοντας μέσα στην Αλλαγή: Πραγματικές προκλήσεις, πραγματικές λύσεις»

Ομιλία της καθηγήτριας Μ. Βακόλα για στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη