«Όχι» από ευρωπαϊκή ασφαλιστική στην κάλυψη τυχερών παιχνιδιών, όπλων, πυρηνικής ενέργειας

Οι μεγαλύτεροι ασφαλιστές της Ευρώπης αρνούνται να παρέχουν ασφάλιστρα σε εταιρείες εκμετάλλευσης άνθρακα και παραγωγούς όπλων. Μια ολλανδική ασφαλιστική κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, αρνούμενη να καλύψει εταιρείες τυχερών παιχνιδιών και παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η «βραχίονας» asset-management της ολλανδικής ASR Nederland NV διαθέτει έναν κατάλογο με συνολικά 243 εταιρείες «στις οποίες δεν προτίθεται να επενδύσει για λόγους ηθικής» μεταδίδει το Bloomberg. Πλέον η εταιρεία της Ουτρέχτης εξετάζει να εφαρμόσει στον κατάλογο αυτό και το θέμα της ασφάλισης, σύμφωνα με τον Chief Executive Officer, Jos Baeten.

«Γίνεται μια εσωτερική συζήτηση για το αν μπορούμε ακόμα να αιτιολογήσουμε την ασφάλιση των εν λόγω εταιρειών που έχουν αποκλειστεί από τις επενδύσεις μας, με βάση την κοινωνικά υπεύθυνη επενδυτική μας πολιτική», δήλωσε ο Baeten σε συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Axa SA ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία που σταμάτησε να ασφαλίζει νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ήδη από το 2017. Μέχρι το τέλος του 2018, οι Zurich Insurance Group AG, Munich Re, Swiss Re AG, Hannover Re και Allianz SE είχαν ακολουθήσει αυτή την ενέργεια.

Οι εν λόγω (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται επίσης να συνεργαστούν με παραγωγούς όπλων που δεν συμβαδίζουν με τις διεθνείς συνθήκες.

Σημειώνεται ότι η NN Group NV, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ASR, έχει περιορίσει ήδη τις επενδύσεις σε εταιρείες καπνού και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πετρελαιοφόρου αμμόλιθου, όπως και σε «αμφισβητούμενους αγωγούς», πέραν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον θερμικό άνθρακα και την παραγωγή όπλων.

Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν επίσης για την ασφαλιστική της δραστηριότητα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της εταιρείας, Maurice Piek.

Η ASR εξετάζει τώρα τη διεύρυνση του καταλόγου αποκλεισμού για να καλύψει την παραγωγή όπλων, τα τυχερά παιχνίδια και την πυρηνική ενέργεια, μια κίνηση την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι όμιλοι.

Ο Baeten δήλωσε ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί σε νέες συμβόλαια ενώ η ASR θα διατηρήσει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις της. Η εταιρεία έχει ήδη αρνηθεί την κάλυψη σε αρκετές εταιρείες, πρόσθεσε.