Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά και τα μικρά καλάθια

Το έτος 2018 είχε ανακηρυχτεί ως έτος μεγάλων αλλαγών για την ασφαλιστική αγορά. Το έτος 2019 επίσης το ίδιο. Tο 2018 δεν συνέβη τίποτα το συνταρακτικό εκτός από δύο θεσμικές μεταβολές που είναι η Οδηγία για την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD) και o Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που στην πραγματικότητα ακόμα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χαλαρά. Κρατήσαμε μεγάλο καλάθι αλλά το 2018  δεν υπήρξε έτος μεγάλων αλλαγών. Πάμε στο 2019.

Μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες δεν έκανε την εμφάνιση του το κάτι πολύ διαφορετικό που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα της αγοράς. Ακούμε για την ώρα τις περυσινές καλές επιτυχίες και πως αυτές οι επιτυχίες θα οδηγήσουν την αγορά στο χαμένο παράδεισο. Σε κάθε ομιλία, σε κάθε γωνία, όπου και να βρεθούμε, ακούγονται και οι ήχοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ίδιο και για φυσικές καταστροφές, το ίδιο και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ερχονται και οι μεγάλες συνέργειες για την απόκτηση μεγάλων μεριδίων.

Εχουμε και κάτι μοναδικό για φέτος. Στις 7 Ιουλίου τις εκλογές. Θα ανακηρυχτεί η νέα κυβέρνηση η οποία υπόσχεται στην ασφαλιστική αγορά να κάνει πράξη αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα τουλάχιστον 20 χρόνια πριν.  Θα μεταρρυθμιστεί μας λένε εκ βάθρων το σύστημα υγείας, και το συνταξιοδοτικό.

Θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα κρίνει, όμως το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς; Ή περισσότερο είναι η ίδια η αγορά, αυτή, που θα ευθύνεται για το μέλλον της;

Εδώ ακούμε ότι ο κλάδος συνολικά με την κουλτούρα που τον διέπει δύσκολα θα στηρίξει τις θέσεις του για να προχωρήσει σε αυτά που ζητά.

Το ζητούμενο είναι να έχει κοινό. Και αυτή την στιγμή δεν το έχει με τον τρόπο που επικοινωνεί. Δεν πείθει.

Ζητά κάτι και δεν ξέρει (κάποιοι) αν το θέλει. Σπαταλά ενέργεια για θέματα και πράγματα που τον έχουν αδειάσει. Αλήθεια πόσοι ασφαλιστές θέλουν πραγματικά τα επαγγελματικά ταμεία; Αλήθεια πόσοι από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και γενικά από την ασφαλιστική αγορά αναζητούν συνέργειες προς όφελος όλων των μερών;  Πόσες ασφαλιστικές νοιάζονται πραγματικά για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβούντα; Πόσες ασφαλιστικές δεν το χάνουν στην επικοινωνία; Και πολλά άλλα.

Μέχρι να πάψουμε να ακούμε τα ίδια ευχολόγια και μέχρι να δούμε μπροστά μας το έγινε από όλα αυτά, ας κρατάμε στα χέρια μας καλάθι ανάλογων διαστάσεων.