back to top
22.7 C
Athens
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά και τα μικρά καλάθια

Το έτος 2018 είχε ανακηρυχτεί ως έτος μεγάλων αλλαγών για την ασφαλιστική αγορά. Το έτος 2019 επίσης το ίδιο. Tο 2018 δεν συνέβη τίποτα το συνταρακτικό εκτός από δύο θεσμικές μεταβολές που είναι η Οδηγία για την Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD) και o Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που στην πραγματικότητα ακόμα στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χαλαρά. Κρατήσαμε μεγάλο καλάθι αλλά το 2018  δεν υπήρξε έτος μεγάλων αλλαγών. Πάμε στο 2019.

Μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες δεν έκανε την εμφάνιση του το κάτι πολύ διαφορετικό που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα της αγοράς. Ακούμε για την ώρα τις περυσινές καλές επιτυχίες και πως αυτές οι επιτυχίες θα οδηγήσουν την αγορά στο χαμένο παράδεισο. Σε κάθε ομιλία, σε κάθε γωνία, όπου και να βρεθούμε, ακούγονται και οι ήχοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το ίδιο και για φυσικές καταστροφές, το ίδιο και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Ερχονται και οι μεγάλες συνέργειες για την απόκτηση μεγάλων μεριδίων.

- Advertisement -

Εχουμε και κάτι μοναδικό για φέτος. Στις 7 Ιουλίου τις εκλογές. Θα ανακηρυχτεί η νέα κυβέρνηση η οποία υπόσχεται στην ασφαλιστική αγορά να κάνει πράξη αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα τουλάχιστον 20 χρόνια πριν.  Θα μεταρρυθμιστεί μας λένε εκ βάθρων το σύστημα υγείας, και το συνταξιοδοτικό.

Θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα κρίνει, όμως το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς; Ή περισσότερο είναι η ίδια η αγορά, αυτή, που θα ευθύνεται για το μέλλον της;

- Advertisement -

Εδώ ακούμε ότι ο κλάδος συνολικά με την κουλτούρα που τον διέπει δύσκολα θα στηρίξει τις θέσεις του για να προχωρήσει σε αυτά που ζητά.

Το ζητούμενο είναι να έχει κοινό. Και αυτή την στιγμή δεν το έχει με τον τρόπο που επικοινωνεί. Δεν πείθει.

Ζητά κάτι και δεν ξέρει (κάποιοι) αν το θέλει. Σπαταλά ενέργεια για θέματα και πράγματα που τον έχουν αδειάσει. Αλήθεια πόσοι ασφαλιστές θέλουν πραγματικά τα επαγγελματικά ταμεία; Αλήθεια πόσοι από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και γενικά από την ασφαλιστική αγορά αναζητούν συνέργειες προς όφελος όλων των μερών;  Πόσες ασφαλιστικές νοιάζονται πραγματικά για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβούντα; Πόσες ασφαλιστικές δεν το χάνουν στην επικοινωνία; Και πολλά άλλα.

Μέχρι να πάψουμε να ακούμε τα ίδια ευχολόγια και μέχρι να δούμε μπροστά μας το έγινε από όλα αυτά, ας κρατάμε στα χέρια μας καλάθι ανάλογων διαστάσεων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όσοι δεν ήξεραν, περίμεναν – όσοι ήξεραν, περιέπαιζαν

Οποιος στο λεξιλόγιο του έχει ένα ‘γιατί’ όπως ο Ανασφάλιστος, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει και το οιοδήποτε ‘πως’.

Πού πάνε οι προμήθειες

Τόσες και τόσες διοικήσεις διατείνονται ότι το ονομαστό AI θα φέρει την επανάσταση στην εργασία και θα τους λύσει τα χέρια

Το ξίφος των ασφαλιστών στο θηκάρι του Ανασφάλιστου

Τον διαπέρασε τον Ανασφάλιστο ένα ξαφνικό ρίγος  και έβαλε το ξίφος του στο θηκάρι μόλις άκουσε μία φράση που σε δεσμεύει αμετάκλητα.

Άλλη μία μπροκεράδικη βγαίνει στην αγορά, νέα ίλη παρελαύνει

Παρακαθήμενοι στον Ανασφάλιστο άνοιξαν κουβέντα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #5 COMBINED RATIO: Ο δείκτης που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ασφάλισης

Μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αυξάνει τα ασφάλιστρά της, να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και να κερδίζει μερίδιο αγοράς.

Ν. Κεχαγιάογλου/Κ2: Πώς θα αυξηθεί η παραγωγή στην Περιουσία

Πολλοί ενδιαφέρονται να ασφαλίσουν τις ιδιόκτητες κατοικίες τους έναντι των ζημιών που δυνητικά προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, λίγοι υπογράφουν διευκρινίζει, μιλώντας στo IW.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της K2

Γαλλικό μοντέλο ασφάλισης φυσικών καταστροφών: Η εμπειρία της CCR στην Αθήνα

Την τεχνογνωσία της Γαλλίας στη διατήρηση της ασφαλισιμότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές παρουσίασε στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της Caisse Centrale de Réassurance

Δ. Μαζαράκης: Να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων περιουσίας

«Είμαστε χρόνια κολλημένοι στο 2,5%», παρατηρώντας, μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να απλοποιηθούν οι όροι των συμβολαίων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Από τον «τρόμο» στα ταμεία: Πώς το Halloween εξελίχθηκε σε μια «χρυσή» βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Μπορεί οι ρίζες του να βρίσκονται σε αρχαία κελτικά έθιμα, όμως το σύγχρονο Halloween έχει μετατραπεί σε έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς κινητήρες

AIG Greece: Η αστική ευθύνη μιας επιχείρησης δεν σταματά στην είσοδό της

Τον ρόλο της ασφάλισης αστικής ευθύνης στην προστασία των επιχειρήσεων από απαιτήσεις τρίτων αναδεικνύει η AIG Greece, μέσα από ανάρτησή της στο Facebook.

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Σε μία συγκυρία πιέσεων, η βιομηχανία ξεχωρίζει ως σταθερός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι πωλήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με δυναμική αντίστοιχη της ευρωπαϊκής.

Οι λευκές γραμμές που μειώνουν τα τροχαία

Έρευνα που ξεκίνησε το 1957 στις ΗΠΑ κατέγραψε μείωση 19% στα τροχαία ατυχήματα μετά την τοποθέτηση λευκών γραμμών