back to top
27.9 C
Athens
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026

Φόβοι για αύξηση τιμών στα ναυτασφάλιστρα

Εκρηκτικό μείγμα κινδύνων απειλεί τις εταιρείες ναυτασφαλίσεων μετά τις εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Οι εκρήξεις σε δυο πετρελαιοφόρα τάνκερ –ιαπωνικών και νορβηγικών συμφερόντων- στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη θα υποχρεώσεων τους παρόχους ναυτασφαλιστικών υπηρεσιών να επανεξετάσουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα για τα πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή να θεωρούνται «σχεδόν βέβαιες», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Jonathan Moss, επικεφαλής του κλάδου μεταφορών και ναυτιλίας της νομικής εταιρείας DWF Partner, “το συμβάν κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει τις ασφαλιστικές να αυξήσουν τα ασφάλιστρα, να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους καλύψεων των πλοίων και να θεσπίσουν ειδικές ρήτρες στα συμβόλαια ασφάλισης και αντασφάλισης σε ναυτιλία και ενέργεια».

- Advertisement -

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις εκρήξει  έξω ακριβώς από τα Στενά του Ορμούζ, που αποτελούν ένα «διάδρομο ζωτικής σημασίας» για τις εξαγωγές πετρελαίου. Η Τεχεράνη αντέκρουσε τις κατηγορίες.

Όπως και να έχει, είναι γεγονός ότι συνολικά έξι tankers έγιναν στόχος επιθέσεων τις τελευταίες 32 ημέρες, αποτελώντας πλέον μία απειλή για την εμπορική ναυτιλία, που δεν υπήρχε εδώ και δεκαετίες.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε τις ασφαλιστικές να προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, εν μέσω κοκτέιλ αβεβαιότητας στην περιοχή», σχολίασε ο κ. Moss. “Οι ναυτασφαλιστικές εταιρείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση… Η αξιολόγηση του επιπέδου κινδύνου στην περιοχή είναι δύσκολη, καθώς μετά από μεγάλες περιόδους ημρεμίας, καταγράφονται «κύματα» αιτήσεων αποζημιώσεων προς τους ναυτασφαλιστές, συνεπεία επιθετικών ενεργειών».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του αργού πετρελαίου στον πλανήτη περνά μέσα από τα Στενά», δήλωσε ο Paolo d’Amico, πρόεδρος της Intertanko, του μεγαλύτερου tradegroup για ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων. «Εάν τα συγκεκριμένα ύδατα γίνουν επικίνδυνα, η προσφορά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο» πρόσθεσε.

Η επιτροπή «Joint War Committee», μία ομάδα που λειτουργεί συμβουλευτικά προς τους ασφαλιστές, όρισε τον Περσικό Κόλπο και τα νερά έξω από αυτόν ως «ListedArea» έπειτα από τα συμβάντα των τελευταίων ημερών.

H συγκεκριμένη ταξινόμηση δίνει «χώρο» στους underwriters να αυξάνουν το κόστος ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές αγορές είναι συνηθισμένες στο να ενσωματώνουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο στα μοντέλα τιμολόγησης των ρίσκων, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα αβεβαιότητας είναι συγκρίσιμα με αυτά του 2003, περίοδο κατά την οποία τα ασφάλιστρα για τα πλοία και τον εξοπλισμό τους κα η κάλυψη για τον κίνδυνο πολέμου για τα τάνκερ στο Περσικό Κόλπο είχαν αυξηθεί «σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία

Επιπλέον έλεγχοι για την ενεργητική και παθητική πυρασφάλεια, καθώς και εξοικείωση των πληρωμάτων μέσω ασκήσεων

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ασφαλίσεων Πλοίων και Πληρωμάτων

Οι ασφαλίσεις πλοίων και πληρωμάτων πλοίων αναδεικνύονται σε στρατηγικό παράγοντα ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών και ευστάθειας του διεθνούς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

EY: Ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μεγαλώνει μαζί τις προσδοκίες των πελατών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει και η ανάπτυξη της ΤΝ, σύμφωνα με την έκθεση «2026 EY Global Wealth Management Industry Report

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η επόμενη μεγάλη κρίση για τις ΜμΕ μπορεί να έρθει από μια κυβερνοεπίθεση

Ο COO της ERGO International εξηγεί πώς ένα διαχειρίσιμο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί για μια μικρότερη επιχείρηση σε υπαρξιακή απειλή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market