back to top
29.2 C
Athens
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026

Αγώνας για προμήθειες και δικαιώματα συμβολαίων

της Ελενας Ερμείδου

Πολύπλοκες και πολύ δύσκολες είναι οι ισορροπίες των δικαιωμάτων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, των προμηθειών επί των συμβολαίων και των τιμών. Πρόκειται για έναν αγώνα που κάνουν ασφαλιστικές και ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες προκειμένου να κρατηθούν στην αγορά, να ξεχωρίσουν και να βγάλουν αμφότεροι κέρδη.

- Advertisement -

Οι προμήθειες είναι και το δέλεαρ των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων και για αυτό παλαιότερα βλέπαμε περισσότερο τις μεγάλες μεταφορές χαρτοφυλακίων αυτοκινήτου.

Σήμερα, έχοντας η Ελλάδα περάσει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, ούτε για τις ασφαλιστικές, ούτε για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Οι ευκαιρίες ναι, μεν μεγάλες αλλά για ολίγους και με μειωμένα περιθώρια κέρδους.

- Advertisement -

Ασφαλιστικές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IW για να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα στα τιμολόγια υγείας ανεβάζουν το δικαίωμα συμβολαίου. Κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα, ανεξάρτητα αν η αξία του συμβολαίου αλλάζει, αυξάνοντας το δικαίωμα συμβολαίου και μειώνοντας τις προμήθειες.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ωστόσο η ίδια πηγή αναφέρει ότι κάποιες προμήθειες ασφαλιστικών ήταν ήδη πολύ υψηλές και η κρίση έχει αναγκάσει να περιοριστούν.

Ωστόσο, διερωτάται πηγή του IW αν είναι εξισορροπημένο να γίνονται αυξήσεις στο δικαίωμα συμβολαίου, και όχι στα τιμολόγια για διατηρήσει τον πελάτη.

Πάντως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, εταιρείες που έδιναν 30% και 40% προμήθειες στο αυτοκίνητο τις έχουν περιορίσει, ίσως έτσι δημιουργώντας κίνητρο στην ασφαλιστική να “κυνηγήσει” συμβόλαια από άλλους κλάδους με στόχο την αύξηση της ασφαλιστικής πίτας και την δημιουργία ενός σταθμισμένου επενδυτικού – προϊοντικού χαρτοφυλακίου.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης: Ιδιαίτερη η αναφορά από πολιτικούς εκπροσώπους στα ζητήματα που έθεσε η ΕΑΔΕ

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Η θέση της ΕΑΔΕ για το δικαίωμα συμβολαίου

Ανακοίνωση στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης με την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα»

ΠΟΑΔ: Να μη γίνουμε Ιφιγένεια εν Αυλίδι για να φυσήξει ούριος άνεμος στον κλάδο υγείας

Ανακοίνωση της ΠΟΑΔ μετά τη συνάντηση φορέων της διαμεσολάβησης με τον CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Δ. Μαζαράκη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στ. Κωνσταντάς: «Είμαι αισιόδοξος ότι ο 2ος Πυλώνας θα αναπτυχθεί και θα προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα»

Δήλωση του Διευθυντή της ΔΕΕΙΑ στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Ο μύθος του «ενός καφέ την ημέρα»: Γιατί η οικονομική ανεξαρτησία χτίζεται με στρατηγική, όχι με στερήσεις

Ο σωστός Financial Planner δεν κάθεται απέναντί σας για να κάνει τον αυστηρό λογιστή των μικροεξόδων σας

Πυρκαγιές: Η Ασφαλιστική Κοινότητα, η Κοινωνική Ευθύνη και Αποστολή της

Συμπληρώθηκαν ακριβώς πέντε χρόνια από την Ανοικτή Επιστολή μου (9 Αυγούστου 2021 - υπάρχει στο χρονοντούλαμπο των media, ελπίζω όχι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Oι 4 συστημικές τράπεζες επενδύουν €4 δισ. για να φέρουν την ΤN στην καθημερινότητά μας

Η διακύβευση δεν είναι πλέον απλώς η «ψηφιακή εμπειρία», αλλά η ίδια η δομή του λειτουργικού κόστους

Νέο διάταγμα Τραμπ αλλάζει τις συστάσεις παιδικών εμβολίων στις ΗΠΑ

Το «Χρυσό Πρότυπο Παιδικών Εμβολιασμών» προκαλεί έντονη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα

Αίτημα ΠΙΣ για πλήρη λειτουργία του Ψηφιακού Αποθετηρίου το 2027

Λόγω τεχνικών και λειτουργικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου

Η Generali ανάμεσα στους ηγέτες της βιωσιμότητας, στην Ελλάδα και διεθνώς

4 διεθνείς αναγνωρίσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και στο επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου

Πάνω από €1 δισ. το πακέτο της ΔΕΘ

Ο Ν. Παπαθανάσης προανήγγειλε ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα βρεθούν η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, οι οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι νέοι