Η Generali «καλοβλέπει» χαρτοφυλάκια της MetLife σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη!

Bloomberg: Σε αρχικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο ομίλων- Ανω των 2 δις. ευρώ η αξία του δυνητικού dealπου αφορά στις αγορές Πολωνίας, Τσεχίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 Η Generali είναι σε πρώιμες συνομιλίες να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της αμερικανικής MetLife στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς ο ιταλικός ασφαλιστικός όμιλος επιδιώκει να επεκταθεί μέσω εξαγορών σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δραστηριότητες της MetLife που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Generali έχουν εκτιμώμενη αξία άνω των 2 δις. ευρώ και αφορούν στις αγορές της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε αρχικό στάδιο και μπορεί να μην τελεσφορήσουν.

Εκπρόσωπος της MetLifeαρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg, ενώ συνάδελφός του από τη Generali δήλωσε ότι ο ιταλικός όμιλος δεν σχολιάζει φήμες και σενάρια.

Η Generaliέχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει εξαγορές που θα της επιτρέψουν να εισέλθει σε μια νέα ασφαλιστική αγορά ως μια από τους πέντε κορυφαίους παίκτες της και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η επέκταση στην εν λόγω περιοχή αποτελεί προτεραιότητα για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ιταλικού ομίλου Philippe Donnet, καθώς οι εξαγορές και συγχωνεύσουν αναδιατάσσουν τον ασφαλιστικό κλάδο.

«Η ανάπτυξη μέσω εξαγορών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βγάζει νόημα, καθώς η περιοχή αυτή αποτελεί το πετράδι του στέμματος της Generali», υποστήριξε ο αναλυτής της Mediobanca Gian Luca Ferrari, προσθέτοντας ότι ο όμιλος έχει επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα δυνητικό deal τέτοιου μεγέθους. HGeneraliέχει δηλώσει ότι διαθέτει ‘αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ» για να επενδύσει με ορίζοντα το 2021. Φέτος αγόρασε assetsστη Σλοβενία, ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ενώ  υπέγραψε και συμφωνία τραπεζοασφάλισης με την UniCredit για να ενισχύσει τη θέση της στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η εν λόγω μονάδα της Generali που περιλαμβάνει την Αυστρία και τη Ρωσία προσέφερε περί το 15% των λειτουργικών κερδών του ομίλου πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η Πολωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της MetLife στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Το 2012, η αμερικανική ασφαλιστική εξαγόρασε τις δραστηριότητες ασφαλειών ζωής της βρετανικής Avivaσε Τσεχία και Ουγγαρία, καθώς και τα χαρτοφυλάκια ζωής και συντάξεων της Avivaστη Ρουμανία. Η MetLife έχει παρουσία και στις αγορές της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*