Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη άνοιξε την πόρτα στην ανάπτυξη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 18.05/2019 η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με στοχευμένες παρεμβάσεις και ευρύ φάσμα προτάσεων.

Παράλληλα, από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, αποδείχθηκε περίτρανα η επιθυμία του κλάδου για συμπόρευση όλων των δυνάμεων με στόχο την αναβάθμιση και την αξιοποίηση του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Στη λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης με την στήριξη της Κ.Ε.Ε.Ε., απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της κυβέρνησης, κομμάτων, Επιμελητηρίων, κοινωνικών εταίρων, Σωματείων καθώς και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Κοινή θέση όλων, η δυναμική που εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος και οι προοπτικές που ανοίγονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου ενώ από την πλευρά των Επιμελητηρίων που υποστήριξαν την εκδήλωση, τοποθετήθηκαν από το Ε.Ε.Α. ο κ. Δ. Γαβαλάκης, από τον Πειραιά ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης και από την Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Λάσκος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις επιμελητηριακές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν άμεσα, πάντα με βάση το νομικό πλαίσιο για το ρόλο των Επιμελητηρίων, με στόχο τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή:

  • Ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος προς την κοινωνία.
  • Εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος.
  • Διεκδίκηση επαναφοράς της φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων κλάδου Ζωής αλλά και πρόταση για τον κλάδο Περιουσίας.
  • Δράσεις για την διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα – πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σχεδιασμός προτάσεων για τον σχεδιασμό προγραμμάτων με βάση τα πορίσματα μελετών για τις μελλοντικές ανάγκες του επαγγέλματος.
  • Μελέτη για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων προς τη πολιτεία για την αντιμετώπιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού του κλάδου.
  • Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο.
  • Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
  • Νομική και Φοροτεχνική στήριξη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η στήριξη θέσεων που εξέφρασαν τα Σωματεία και οι δράσεις για τις οποίες κατέθεσαν προτάσεις, όπως –μεταξύ άλλων- η πλήρης εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου (4583), η αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών εναλλακτικών δικτύων, η συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμηση των ανασφάλιστων, η συμβολή για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος ΑΣΠΙΣ – COMMERCIAL VALUE, οι διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις ασφαλιστικών εταιριών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η πανηγυρική 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας, μία εκδήλωση που θα γίνει θεσμός καθώς θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου του Ε.Ε.Α. και αντιπροέδρου στην ΚΕΕΕ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου.

Στην Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ και π. υπουργός κ. Γ. Βρούτσης, ο βουλευτής Β’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ και π. υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, ο βουλευτής Αρκαδίας ΚΙΝΑΛ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής. Επίσης χαιρέτισαν θεσμικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΕΕΠ και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στην ΚΕΕΕ κ. Ι. Βουτσινάς, από το ΕΕΘ ο κ. Κ. Λάσκος και από το Επιμελητήριο Αργολίδας ο πρόεδρός του και Οικονομικός Επόπτης της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Φ. Δαμούλος.

Από την ασφαλιστική αγορά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και διευθύνων σύμβουλος της Generali κ. Πάνος Δημητρίου, η πρόεδρος του ΕΙΑΣ κ. Νάντια Σταυρογιάννη. Από την πλευρά των Επιμελητηρίων Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης που διοργάνωσαν την εκδήλωση, τοποθετήθηκαν αντίστοιχα ο κ. Δ. Γαβαλάκης, ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης και ο κ. Κ. Λάσκος.

Μέσα από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, στην οποία πραγματοποίησε αναλυτική εισαγωγή και συντόνισε ο ΓΓ του ΕΕΑ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, συμφωνήθηκε η θεσμική της συνέχιση, προσδιορίστηκε ο διακριτός ρόλος του έργου Επιμελητηρίων και Σωματείων και η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ τονίστηκε η πρόθεση ενίσχυσης των Σωματείων και η δημιουργία αυτών όπου δεν έχουν συσταθεί. Κυρίως όμως αναδείχθηκε η κοινά αποδεκτή ανάγκη «δικτύωσης» όλων των μελών του κλάδου, η οποία μπορεί να του δώσει νέες προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την συνεργασία, αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει ο κλάδος και στην ανάγκη συνένωσης δυνάμενων για ακόμα καλύτερο μέλλον.

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα. Δημιουργούμε ένα όργανο που μπορεί να καθοδηγεί, να στηρίζει και να παρακολουθεί το σήμερα και το αύριο του κλάδου ενώ σύντομα θα ολοκληρώσουμε και μία σχετική μελέτη που θα δώσει στοιχεία για την εξέλιξη του. Νιώθω περήφανος για την σημερινή μας εκδήλωση. Αυτό που δημιουργούμε είναι μεγάλο. Η νέα Συνδιάσκεψη θα δημιουργήσει στον κλάδο ενιαία φωνή . Θα μπορούμε από κοινού Επιμελητήρια και Σωματεία να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας σε 52 νομούς. Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ευνοϊκό. Είναι και το δικό μας. Η πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη είναι η αρχή για νέα πράγματα του κλάδου μας. Δημιουργούμε ένα όργανο πανελλαδικού συντονισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Το βασικό πλαίσιο συζήτησης έθεσαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων που διοργάνωσαν την εκδήλωση.

Κατά σειρά ομιλίας, ο κ. Κ. Λάσκος από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανέδειξε τόσο τα προβλήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των δράσεων που πρέπει να αναλάβει ο κλάδος, όσο και την αξία κάθε πρωτοβουλίας για την προάσπιση της αξίας της αξιοπιστίας του θεσμού και του επαγγέλματος μέσα στο οποίο εντάσσεται και η επίλυση για την επίλυση του προβλήματος «Ασπίς Πρόνοια», «Commercial Value».

Ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά επεσήμανε την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν τα Επιμελητήρια ώστε να παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την είσοδο νέων στο επάγγελμα. Ταυτόχρονα προέτρεψε και τα Σωματεία να κάνουν ανάλογες προσπάθειες συνένωσης όπως η 1η Συνδιάσκεψη των Επιμελητηρίων.

Ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Δ. Γαβαλάκης, στην τοποθέτησή του ανέλυσε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από Σωματεία και Επιμελητήρια-με πρωταγωνιστή το ΕΕΑ, την αναγκαιότητα ακόμη μεγαλύτερης ισχυροποίησης της φωνής της Διαμεσολάβησης – με όχημα την Εθνική Συνδιάσκεψη, τους τομείς διεκδικήσεων, και τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρας για την υλοποίηση αυτών. Επίσης παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εικόνα που έχει σήμερα ο ασφαλιστικός κλάδος.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Ακολουθούν αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς επισήμων κατά τη διάρκεια της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια:

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Συγχαίρω την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη και εύχομαι να αποδώσει στην πρόθεση εθνικού συντονισμού του κλάδου σας. Η δημόσια διοίκηση θέλει να συμβάλει στην παραγωγική διαδικασία, προχωράμε σε έργα που αφορούν την πραγματική οικονομία και τους επαγγελματίες όπως είναι το ψηφιακό ΚΕΠ μέσω του οποίου ο κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να λαμβάνει από το γραφείο του τον κύριο όγκο εγγράφων».

Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων και π. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ: «Συγχαίρω την πρωτοβουλία και χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σε θεσμικούς φορείς. Η νέα εποχή δεν μπορεί να έρθει χωρίς εσάς και την ιδιωτική ασφάλιση. Επιβάλλεται για το καλό όλων ο ιδιωτικός τομέας να μπει ενεργά στην αύξηση του ΑΕΠ, να μην είναι πλέον ο ιδιωτικός τομέας ένοχη κατάσταση. Πιστεύουμε στην ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματικό πυλώνα της δημόσιας ασφάλισης. Ο κλάδος σας είναι σημαντικός, γνωρίζω τις εξοντωτικές εισφορές και τους φόρους. Προτεραιότητα μας να προχωρήσουμε σε μειώσεις μετά τις εκλογές».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας ΚΙΝΑΛ: Σε μήνυμα που απέστειλε καθώς δε μπόρεσε να παραβρεθεί και ανάγνωσε ο γγ του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης, εξέφρασε την στήριξή του στις πρωτοβουλίες των Επιμελητηρίων και ευχήθηκε στο νέο θεσμό.

Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ: «Η άμεση επικοινωνία μας δίνει δυνατότητα να δώσουμε λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση των ΚΑΔ. Αυτό είναι το μοντέλο σχέσεων που θέλει να αναπτύξει η φορολογική διοίκηση με φορείς της αγοράς. Θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις. Εργαζόμαστε για τα «ηλεκτρονικά βιβλία». Θα μπουν σε εφαρμογή πιλοτικά το 2019 και από τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ : «Σήμερα, ξεκινά ουσιαστικά ένας νέος θεσμός, που έχει στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξη και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου, μέσα από τη δικτύωση, το διάλογο και τη διαμόρφωση ενιαίων θέσεων στα ζητήματα που τον αφορούν. Η φωνή των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και επιρροή».

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: Χαιρετίζοντας τις εργασίες της 1ης Συνδιάσκεψης ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στην σημασία που έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες, και το πώς αποδίδουν στην εξέλιξη υπέρ των επαγγελμάτων και των κλάδων. Τόνισε επίσης πως θα «εξαχθούν συμπεράσματα, και θα δοθούν νέες προοπτικές. Ο κλάδος σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταφορά γνώσης και οφέλους που μπορεί να έχει ο καταναλωτής από την χρήση των ασφαλιστικών προϊόντων. Είστε πρεσβευτής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, και οι προοπτικές σας είναι μεγάλες..»

Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης στην ΚΕΕΕ: «Ο επιμελητηριακός θεσμός πρέπει να στηρίζει και να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα των κλάδων και των επιχειρήσεων» Χαρακτήρισε τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ως «μαχητές της αγοράς» και μίλησε για την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση της φορολόγησης και των εισφορών.

Φώτης Δαμούλος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αργολίδας και οικονομικός επόπτης Κ.Ε.Ε.Ε.: Χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την Συνδιάσκεψη και τόνισε την αξία που έχει και την προοπτική που δίνει στην συνεργασία Επιμελητηρίων και Σωματείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Επισήμανε επίσης τον δυναμικό ρόλο την ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και το πώς αυτός εξελίσσεται ενώ εξήρε την σημασία που έχει η δικτύωση του κλάδου. Χαρακτήρισε την Συνδιάσκεψη ως αρχή για την περαιτέρω στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και προέβλεψε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

Πάνος Δημητρίου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος: «Χαιρετίζω τη συνδιάσκεψη. Η Ελλάδα έχει μείνει τελευταία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ στη σχέση ιδιωτικής ασφάλισης και ΑΕΠ. Το σύστημα που υπάρχει δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι τρεις πυλώνες έχουν προοπτική ενώ ειδικά ο τρίτος θα αναδειχθεί εφόσον υπάρξουν φοροαπαλλαγές. Πρέπει όλοι από κοινού να αναπτύξουμε την ασφάλιση, να μην επικρατεί ασφαλιστικός αναλφαβητισμός. Και εσείς μαζί με την ΕΑΕΕ μπορείτε να πάτε μακρύτερα».

Νάντια Σταυρογιάννη, πρόεδρος του ΕΙΑΣ: «Συγχαίρω την πρωτοβουλία. Έρχεται τη σωστή ώρα στο κατώφλι της νέας εποχής που και η ιδιωτική ασφάλιση αλλά και η χώρα μας είναι σε μία ενισχυμένη θέση και έχει πολλές προοπτικές στο Ευρωπαϊκό όραμα. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη των φορέων που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Το ΕΙΑΣ ισχυροποιείται, έχουμε καλύτερες και πιο ενισχυμένες εκπαιδευτικές παροχές, στηρίζουμε την πρωτοβουλία σας».

Σημαντικές παρεμβάσεις που έθεσαν καίρια θέματα για τον κλάδο και ταυτόχρονα χαιρέτισαν την θεσμική συνέχιση της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης πραγματοποίησαν οι εξής:

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Από τους εκλεγμένους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στα Επιμελητήρια: ο κ. Γ. Παϊκόπουλος πρόεδρος υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η κα Κ. Τζήκα γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας, η κα Β. Φλογέρα από το Επιμελητήριο Πιερίας, η κα Δ. Καραμπέτσου από το Επιμελητήριο Ευβοίας και Σωματείο του Νομού, ο κ. Ι. Μπαντής από το Επιμελητήριο Δράμας, η κα Α. Μανώλα από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, ο κ. Κ. Σισμανίδης γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Ημαθίας, ο κ. Κ. Λουλάς από το Επιμελητήριο Λασιθίου και ο κ. Ευστ. –Εμμ. Κουσουρνάς από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Από την ΠΟΑΔ ο πρόεδρος κ. Τ. Μιχαλόπουλος, τον ΠΣΣΑΣ ο πρόεδρος κ. Ι. Τοζακίδης, τον ΠΣΑΣ η πρόεδρος κα. Θ. Γουργούλη, την ΕΕΑΕ ο αντιπρόεδρος κ. Χ. Αλεξόπουλος (παρέστη και η πρόεδρος κα Δ. Λύχρου) και τον ΣΕΜΑ ο πρόεδρος κ. Μ. Τζωρτζωρής.
Από περιοχές της χώρας: ο κ. Δ. Κρέτσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτ. Ελλάδος, ο κ. Δ. Σκιτζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων, ο κ. Π. Χατζηπέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου Ισχύς, ο κ. Α. Ιωάννου, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος Ε. Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος κ. Ευ. Σπαθής, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν. Ηρακλείου κ. Κ. Φραγκιαδάκης, ο πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Ασφαλιστών Λάρισας κ. Κ. Καραγιάννης, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν. Σερρών κα Ε. Π. Ματάκου.

*Περισσότερα στοιχεία, video και φωτογραφικό υλικό από την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια της χώρας, μπορείτε να βρείτε στο www.eea.gr και στο www.insurance-eea.gr

Διαβάστε επίσης:

Εις σάρκα μίαν οι διαμεσολαβητές – Οι στόχοι για τον κλάδο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*