back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

Η λύση για το δημογραφικό ετοιμάζεται

Της Ελενας Ερμείδου

Κινούμαστε γύρω από το πρόβλημα, αλλά δεν το αγγίζουμε. Κατεβάζουμε ιδέες χωρίς να δίνουμε λύσεις. Αναφερόμαστε τελευταία στην Ελλάδα στο δημογραφικό αλλά το προσπερνάμε εύκολα. Και, όταν το πλησιάσουμε, το προσεγγίζουμε μόνο με πολιτική χροιά και ότι προτείνεται δεν ξεπερνά τα κομματικά σύνορα. 

- Advertisement -

Ο πληθυσμός της γης γερνά, η Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Ελλάδα. Τι έχουμε κάνει στα μέρη μας; Τίποτα. Πολύ πρόσφατα, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Eurolife ERB Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξέπεμψε για μία ακόμα φορά σήματα κινδύνου: Και είμαστε ο πιο ανασφάλιστος λαός στο κόσμο και τα χειρότερα έρχονται με το δημογραφικό.

Την σοβαρότητα του δημογραφικού ζητήματος σφραγίζει η ομάδα του G20, υπό την Ιαπωνική Προεδρεία την οποία ομάδα στηρίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων, GFIA. Η ομάδα του G20 θα επικεντρωθεί στην γήρανση της κοινωνίας και στην ανεύρεση τρόπων διασφάλισης της υγείας τους μετά την συνταξιοδότηση τους.

- Advertisement -

Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και εδώ είναι που οι ασφαλιστές πρέπει να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο, βγάζοντας νέα ασφαλιστικά προϊόντα με ή χωρίς κάλυψη κινδύνων, αλλά παράλληλα και να αποσυμπιέσουν τις κυβερνήσεις από το άγχος των δημοσιονομικών.

Εξω, στο κόσμο προτείνουν συνδυαστικές ενέργειες Πολιτείας και Κλάδου Ασφαλειών με παροχή κινήτρων για την αντιστάθμιση του κενού χρηματοδότησης που σχετίζεται με τους κινδύνους μακροζωίας και νοσηρότητας. Για το αν υπάρχουν και πως θα δημιουργηθούν προϊόντα ασφαλιστικά και αποταμίευσης βάσει διεθνών προτύπων … και εντός, στην χώρα μας μιλάμε για συνταξιοδοτικά επιδόματα που είναι, μεν καλά, αλλά θα ήταν καλύτερα, αν η προσέγγιση των συντάξεων ήταν ολιστική με την μορφή και της αποταμίευσης. Γιατί καλά τα επιδόματα, όλες οι χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν, όμως διαθέτουν και ασφαλιστικό σύστημα με σύγχρονα θεμέλια ή έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και ετοιμάζουν λύσεις.

Οι ιδιωτικές συντάξεις θα απορροφήσουν τις πιέσεις, χρειάζεται όμως να βγουν στην αγορά νέα προϊόντα. Ηδη ακούσαμε ότι οι Interamerican, AXA, Eurolife αναβαθμίζουν τα προϊόντα τους

Αυτό που είναι σημαντικό τώρα, είναι η ομάδα του G20 να κατανοήσει την ανάγκη θέσπισης δημόσιων πολιτικών και νέων νομοθετικών πλαισίων για να προχωρήσουμε.

Δεν είναι μόνο η Πολιτεία που καλείται να πάρει ρόλο σοβαρό στην προσέγγιση του θέματος είναι η ΕΑΕΕ που πρέπει να παίξει ανάλογο ρόλο, με σοβαρές ενημερώσεις,  τέτοιες που να μπορούν να μεταφέρουν γνώση. Και όλοι αυτοί να συνεργαστούν με την διεθνή κοινότητα για την επίλυση του θέματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η δημογραφική αλλαγή φέρνει το financial planning στο επίκεντρο

Η ανάγκη αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του 2nd Financial Planning Forum, που διοργανώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2026 στο Μουσείο Μπενάκη

Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει: Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται – Προστατεύουμε το περιβάλλον, μένουμε ασφαλείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπυρική περίοδος, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξημένη προσοχή

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, η ασφαλιστική και χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση έδωσε ραντεβού στο Aldemar Olympian Village

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

O μέγας κίνδυνος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Πράκτορες AI

Νομοτελειακά θα φτάναμε σε αυτό το σημείο καμπής με την Τεχνητή Νοημοσύνης και τους Πράκτορες ΑΙ

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.