Τα αυξημένα ασφάλιστρα… βλάπτουν σοβαρά τις συναυλίες !

Ορατό το ενδεχόμενο μαζικών ακυρώσεων συναυλιών και μουσικών φεστιβάλ στην Ιρλανδία, λόγω αυξήσεων ασφαλίστρων της τάξης του 80%

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ορατό είναι το ενδεχόμενο για μαζικές ακυρώσεις συναυλιών και μουσικών φεστιβάλ στην Ιρλανδία αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της έντονα αυξητικής τάσης των ασφαλίστρων. Σύμφωνα με παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας που επικαλούνται ιρλανδικά ΜΜΕ, υπάρχει πιθανότητα να ακυρωθούν πάνω από 200 φεστιβάλ φέτος, αφότου έγινε γνωστό ότι ένα ιστορικό φεστιβάλ στην πόλη Mayo δεν θα διεξαχθεί, διότι το κόστος της ασφάλισης αυξήθηκε κατά 80%.

Το φεστιβάλ Ballina Salmon έχει ιστορία 65 ετών και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη κάθε χρόνο. Οι διοργανωτές, όμως, ανακοίνωσαν ότι «με βαριά καρδιά» αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην διεξαγωγή του φέτος, επικαλούμενοι ως βασικό λόγο το αυξημένο κόστος ασφάλισης. Η Tracy Smith, ένα από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, δήλωσε ότι τα ασφάλιστρα για το φεστιβάλ σχεδόν τετραπλασιάστηκαν την τελευταία τριετία και το ασφάλιστρο που τους ζητήθηκε για φέτος ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018.

«Το 2016 πληρώσαμε €6,500 και το 2017 πληρώσαμε €13,500”, είπε η κ. Smith. “Φέτος όμως μας ζήτησαν €25,000, μη περιλαμβανομένων των καλύψεων για υγεία και ασφάλεια, που είναι άλλα €12,000 επιπλέον». Ως αποτέλεσμα, η οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να ακυρώσει το φεστιβάλ –που προσελκύει πάνω από 200.000 επισκέπτες ανά τον κόσμο στις πέντε ημέρες που διαρκεί.

«Οι χορηγίες μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.. είχαμε μεγάλες χορηγίες από την Coke και από άλλες τοπικές εταιρείες, αλλά και αυτές μειώθηκαν…κάθε χρόνο διοργανώναμε ένα φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας και φέτος θα υποβαθμιζόταν σε ένα μέτριο γεγονός». Η κ. Smith πρόσθεσε ότι η απόφαση προκάλεσε «οργή και σύγχυση» στην τοπική κοινωνία. Ο Colm Crofty, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου ιρλανδικών φεστιβάλ και δρώμενων δήλωσε στην TheJournal.ie ότι και άλλα φεστιβάλ στη χώρα «κατέβασαν ρολά» τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του κόστους της ασφαλιστικής κάλυψης.

Η Υπουργός Πολιτισμού της Ιρλανδίας, Josepha Madigan, δήλωσε ότι «το θέμα της ασφάλισης  πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη χώρα…εξετάζουμε μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να διεξαγάγουν αυτά τα φεστιβάλ που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους σε κάθε κομητεία και πόλη».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*