back to top
32.8 C
Athens
Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026

Β. Βερνάρδος, Interamerican: Μύθος η «ακριβή» ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Μονόδρομο για την προστασία της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών βλέπει την ασφάλιση ο κ. Βαγγέλης Βερνάρδος, Dipl. Engineer, MSc, MBA, Non Motor Business Line Manager της Interamerican.

στην Κυρέλα Πέτρου

- Advertisement -

iw? Ποιο είναι το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα; Υπάρχει επαρκής ενημέρωση;

 απ. Δυστυχώς, το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη εικόνα της διείσδυσης της ασφάλισης και της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, που παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Εκτιμάται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, ενώ οι επιχειρήσεις είναι συχνά μερικώς ασφαλισμένες. Η ασφαλιστική κουλτούρα δεν έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας και, συνεπώς, η ενημέρωση που υπάρχει δεν είναι επαρκής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο πολύ μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων.

- Advertisement -

iw? Έχει αλλάξει κάτι μετά την καταστροφή στο Μάτι;

απ. Παρά το γεγονός ότι 100 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι, φαίνεται ότι η ασφαλιστική ευαισθησία μας ίσχυσε μόνο προσωρινά. Έτσι, αυξήθηκε για λίγο η ζήτηση για την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δυστυχώς αυτή η αλλαγή δεν διήρκεσε.

Πάντως, έγινε φανερή η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην καταστροφή στο Μάτι, καθώς αποζημιώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι πληγέντες.

Εμείς, ως Interamerican, μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς αποζημιώσαμε μέσα στο πρώτο 24ωρο αρκετούς από τους ασφαλισμένους μας, με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

iw? Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών;

απ. Γενικότερα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι των φυσικών καταστροφών. Αρκεί να υπάρχει νόμιμη άδεια για την οικοδομή και να μην έχουν γίνει επιβαρυντικές παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

Εκτιμώ ότι μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η Πολιτεία, μια και η έλλειψη ή η πλημμελής συντήρηση των υποδομών καθιστά, πολλές φορές, απαγορευτική την ασφάλιση ορισμένων κινδύνων.

iw? Η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θεωρείται «ακριβή». Ισχύει αυτό πραγματικά;

απ. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι ένας μύθος. Συχνά, η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές στοιχίζει πολύ λιγότερο από την ασφάλιση ενός αυτοκινήτου. Απλά, η έλλειψη ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έχουν οδηγήσει στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η ασφάλιση είναι κάτι πολύ ακριβό.

Αν αναλογιστεί, βέβαια, κάποιος ποια εξασφάλιση προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως ό,τι και να συμβεί στην κατοικία ή στην επιχείρησή του θα μπορεί να το ξεπεράσει και να έχει τη δυνατότητα να επισκευάσει οποιαδήποτε ζημία, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο χαμηλό είναι το κόστος σε σχέση με την προστασία και τη σιγουριά που προσφέρει.

Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, όπου η οικονομική κρίση και ο σχεδόν αδύνατος τραπεζικός δανεισμός δεν αφήνουν περιθώρια επαναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα έλεγα πως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα έπρεπε να αποτελεί μονόδρομο για τον Έλληνα οικογενειάρχη και επιχειρηματία.

iw? Ποιο είναι το βασικό μοντέλο που εφαρμόζει το κράτος και ποια προβλήματα προκύπτουν από αυτό;

 απ. Φοβάμαι πως δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να εφαρμόζεται από την Πολιτεία σήμερα. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, γίνεται προσπάθεια να μοιραστούν όσα χρήματα είναι δυνατόν να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εκάστοτε πληγέντες.

Αυτονόητο είναι πως σε περίπτωση ενός σοβαρού και σε μεγάλη έκταση γεγονότος, δεν θα είναι επαρκή τα χρήματα και η κατά κεφαλήν αποζημίωση θα είναι μηδαμινή. Επομένως, όπως δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους τομείς, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μοναδική εξασφάλιση που μπορεί να έχει κάποιος έναντι των φυσικών καταστροφών.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

S&P για τους αντασφαλιστές ενόψει «Rendez-Vous de Septembre»

Mε ιστορία άνω των 60 ετών, το RVS θα συγκεντρώσει 5-9/9 στο Πριγκιπάτο του Μονακό αντασφαλιστές, μεσίτες, underwriters, επενδυτές, πελάτες

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Κυριακή το μεσημέρι τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΑ στην 90ή ΔΕΘ

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας

Παράταση προθεσμίας εγγραφής στο πρόγραμμα «EIAS Certified Specialist in Group Insurance and Corporate Risk Underwriting»

Δυνατότητα εγγραφής έως Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 14:00 αλλά και έκπτωσης μέσω εγγραφής στην EIAS Alumni Society

Στην κορυφή της ψηφιακής καινοτομίας η Anytime Romania – Το βραβείο παρέλαβε ο Αντώνης Τσακνάκης

Μια στιγμή που επιβεβαιώνει τη θέση της Anytime στη νέα γενιά των ψηφιακών ασφαλιστικών μοντέλων

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market