back to top
22.1 C
Athens
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026

Β. Βερνάρδος, Interamerican: Μύθος η «ακριβή» ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Μονόδρομο για την προστασία της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών βλέπει την ασφάλιση ο κ. Βαγγέλης Βερνάρδος, Dipl. Engineer, MSc, MBA, Non Motor Business Line Manager της Interamerican.

στην Κυρέλα Πέτρου

- Advertisement -

iw? Ποιο είναι το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα; Υπάρχει επαρκής ενημέρωση;

 απ. Δυστυχώς, το ποσοστό όσων ασφαλίζονται για φυσικές ζημιές στην Ελλάδα ακολουθεί τη γενικότερη εικόνα της διείσδυσης της ασφάλισης και της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα μας, που παραμένει σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Εκτιμάται ότι μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, ενώ οι επιχειρήσεις είναι συχνά μερικώς ασφαλισμένες. Η ασφαλιστική κουλτούρα δεν έχει καλλιεργηθεί στη χώρα μας και, συνεπώς, η ενημέρωση που υπάρχει δεν είναι επαρκής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο πολύ μικρό ποσοστό των ασφαλισμένων.

- Advertisement -

iw? Έχει αλλάξει κάτι μετά την καταστροφή στο Μάτι;

απ. Παρά το γεγονός ότι 100 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στο Μάτι, φαίνεται ότι η ασφαλιστική ευαισθησία μας ίσχυσε μόνο προσωρινά. Έτσι, αυξήθηκε για λίγο η ζήτηση για την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά δυστυχώς αυτή η αλλαγή δεν διήρκεσε.

Πάντως, έγινε φανερή η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην καταστροφή στο Μάτι, καθώς αποζημιώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλοι οι πληγέντες.

Εμείς, ως Interamerican, μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς αποζημιώσαμε μέσα στο πρώτο 24ωρο αρκετούς από τους ασφαλισμένους μας, με πολύ συνοπτικές διαδικασίες.

iw? Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι φυσικών καταστροφών;

απ. Γενικότερα, θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί ο πελάτης για να ασφαλιστεί έναντι των φυσικών καταστροφών. Αρκεί να υπάρχει νόμιμη άδεια για την οικοδομή και να μην έχουν γίνει επιβαρυντικές παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου.

Εκτιμώ ότι μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η Πολιτεία, μια και η έλλειψη ή η πλημμελής συντήρηση των υποδομών καθιστά, πολλές φορές, απαγορευτική την ασφάλιση ορισμένων κινδύνων.

iw? Η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές θεωρείται «ακριβή». Ισχύει αυτό πραγματικά;

απ. Θα τολμούσα να πω ότι αυτό είναι ένας μύθος. Συχνά, η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές στοιχίζει πολύ λιγότερο από την ασφάλιση ενός αυτοκινήτου. Απλά, η έλλειψη ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έχουν οδηγήσει στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η ασφάλιση είναι κάτι πολύ ακριβό.

Αν αναλογιστεί, βέβαια, κάποιος ποια εξασφάλιση προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως ό,τι και να συμβεί στην κατοικία ή στην επιχείρησή του θα μπορεί να το ξεπεράσει και να έχει τη δυνατότητα να επισκευάσει οποιαδήποτε ζημία, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο χαμηλό είναι το κόστος σε σχέση με την προστασία και τη σιγουριά που προσφέρει.

Ειδικά στο σημερινό περιβάλλον, όπου η οικονομική κρίση και ο σχεδόν αδύνατος τραπεζικός δανεισμός δεν αφήνουν περιθώρια επαναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα έλεγα πως ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα έπρεπε να αποτελεί μονόδρομο για τον Έλληνα οικογενειάρχη και επιχειρηματία.

iw? Ποιο είναι το βασικό μοντέλο που εφαρμόζει το κράτος και ποια προβλήματα προκύπτουν από αυτό;

 απ. Φοβάμαι πως δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να εφαρμόζεται από την Πολιτεία σήμερα. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, γίνεται προσπάθεια να μοιραστούν όσα χρήματα είναι δυνατόν να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εκάστοτε πληγέντες.

Αυτονόητο είναι πως σε περίπτωση ενός σοβαρού και σε μεγάλη έκταση γεγονότος, δεν θα είναι επαρκή τα χρήματα και η κατά κεφαλήν αποζημίωση θα είναι μηδαμινή. Επομένως, όπως δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλους τομείς, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μοναδική εξασφάλιση που μπορεί να έχει κάποιος έναντι των φυσικών καταστροφών.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σχέσεις ασφαλιστικών – ασφαλισμένων: Ο ρόλος της ΔΕΙΑ και του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έχουν επικαλεστεί αμέτρητες φορές οι ασφαλιστές όταν ισχυρίζονται ότι ορισμένες ενέργειες

Στην ανώτατη κατηγορία του ESG Transparency Index ο Όμιλος Interamerican

Στην ανώτατη κατηγορία Pioneers (Platinum) του ESG Transparency Index διακρίθηκε ο Όμιλος Interamerican, σε μια αξιολόγηση που εστιάζει στη διαφάνεια

Η Interamerican ανοίγει τις πόρτες της στους νέους επαγγελματίες μέσα από τα Business Days 2026

Στον κόσμο της ασφάλισης, της τεχνολογίας και των δεδομένων στρέφει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς επαγγελματιών η Interamerican

Η ανθεκτικότητα καθορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις σήμερα δεν καλούνται απλώς να αναπτυχθούν μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον. Πρέπει να διατηρούν τη σταθερότητα και τη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN Hellas: Για 8η χρονιά στην κορυφή των εργοδοτών

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η NN Hellas ανακοινώνει τη διάκρισή της ως Top Employer, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της προσήλωση

Στην Ιαπωνία οι κορυφαίοι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην Ιαπωνία βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα η Εθνική Ασφαλιστική τιμώντας τους κορυφαίους της ασφαλιστές στα 135 ετών στην ιστορία των 135 ετών ζωής της.

Οι ασφαλιστές ζητούν απλούστερους ψηφιακούς κανόνες στην ΕΕ

Την ανάγκη για σαφέστερους, συνεκτικότερους και λιγότερο σύνθετους ψηφιακούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδεικνύει η Insurance Europe...

H ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε. του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη και η Aegis Insurance Brokers ενώνουν δυνάμεις για την ενίσχυση των εξειδικευμένων λύσεων Marine & Specialty Risks

Η ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε., μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ανακοινώνει τη στρατηγική της συνεργασία με την AEGIS Insurance Brokers

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Τα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και η GE HealthCare φέρνουν το μέλλον στη Μαγνητική Τομογραφία

Τα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣεπενδύουν στην προηγμένη διαγνωστική απεικόνιση με την εγκατάσταση του νέου Μαγνητικού Τομογράφου

«Ασφάλεια για σπασμένες καρδιές» – Η νέα καμπάνια της Insurancemarket με χιούμορ και μήνυμα για τη σύγκριση ασφαλιστικών προσφορών

Η ασφάλιση γίνεται αφορμή για χιούμορ στην τελευταία ανάρτηση της Insurancemarket, η οποία επιστρατεύει το συναίσθημα και το λογοπαίγνιο

NN Hellas: Για 8η χρονιά στην κορυφή των εργοδοτών

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η NN Hellas ανακοινώνει τη διάκρισή της ως Top Employer, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή της προσήλωση

Allianz: Εκπτώσεις έως 30% στην Carglass και επιστροφή ασφαλίστρων 7,5% μέσω του «Ασφαλιστικού Γονέα»

Προσφορές για υπηρεσίες και προϊόντα αυτοκινήτου προσφέρει έως τις 31 Οκτωβρίου η Allianz Ελλάδος στα μέλη του προγράμματος «Ασφαλιστικός Γονέας»

Cyber Insurance: Από την αποζημίωση στην κυβερνοανθεκτικότητα

Η κυβερνοασφάλεια έχει πάψει, εδώ και καιρό, να αποτελεί αποκλειστικά ζήτημα των τμημάτων πληροφορικής. Η ολοένα μεγαλύτερη